The Outer Worlds: Peril on Gorgon

thumbnail

Nog meer awesomeness

The Outer Worlds, het is wat mij betreft de grootste verrassing geweest in de afgelopen jaren. Het spel bracht weer een beetje het aloude Fallout New Vegas terug naar de PC en console, en draaide daarnaast ook nog eens als een zonnetje. In onze review op de Xbox One waren we dan ook lovend over het spel, al was het met de Switch-versie iets anders gesteld. Het spel was niet slecht, maar was wel flink gedowngrade ten opzichte van de overige versies, maar dat zien we wel vaker op de Switch helaas. Inmiddels kunnen we met een nieuwe uitbreiding aan de gang genaamd ‘Peril on Gorgon’, waarin we onderzoek gaan doen naar de mysterieuze ondergang van het Gorgon-project.

Peril on Gorgon begint met een raadselachtige boodschap waarin wordt gevraagd of je de Gorgon-asteroïde wilt onderzoeken. In deze afgelegen wetenschappelijke faciliteit werd ooit een buitengewone prestatie geleverd door Adrena-Time te ontwikkelen. Met dit moderne wonder werd de gezondheid en de productiviteit van arbeiders verbeterd. Het programma werd echter abrupt en zonder uitleg stopgezet. Je moet door diepe ravijnen, leegstaande laboratoria en verlaten onderzoeksfaciliteiten heen om de aanwijzingen bij elkaar te zoeken die de waarheid achter een van de meest duistere geheimen van het bedrijf Spacer’s Choice onthullen.

Om kort even te beginnen met het concept van The Outer Worlds. Het betreft hier een shooter met flinke RPG-elementen. Wapens kun je customizen, je kunt zelf conversaties voeren en je hebt allerlei skills die je bij het levelen steeds weer kunt opvoeren en verbeteren. De open wereld van het spel bied je de vrijheid om zowel main als side missions te spelen, waardoor je echt die aloude Fallout-ervaring voelt. Dit is ook niet gek want de makers van de game, Obsidian, waren eerder verantwoordelijk voor Fallout: New Vegas. In de standaard game was je zo’n 20 uurtjes bezig en deze uitbreiding gooit er nog zo’n 5 uurtjes bij. Peril on Gorgon biedt dus allerlei extra content voor spelers en ook een volledig nieuwe wereld. Het verhoogt de level-cap in de game om je meer flexibiliteit te geven in het aanpassen van vaardigheden en er zijn meer perks en flaws die voor zeldzame bonussen en unieke obstakels kunnen zorgen. Peril on Gorgon breidt de bekroonde formule van The Outer Worlds uit terwijl het spelers nieuwe redenen geeft om de Halcyon-kolonie verder te verkennen. Verder zijn er ook meerdere eindes mogelijk, waarmee de DLC dus een aardige herspeelbaarheid weet te bieden. Qua extra’s zijn er dus diverse nieuwe wapens, waaronder science weapons en zijn er nieuwe vijanden en armor-sets. De level cap is nu maximaal 33 geworden en je kunt skill levels ook verder verhogen.

Flinke downgrade

Qua omgeving spreekt deze DLC mij persoonlijk niet zo aan. Het oogt meer ‘n beetje als Borderlands, met vage kleurtjes zoals rood, paars en fel blauw, daar waar ik meer neig naar de realistische kleuren van onze eigen wereld, maar goed, dat is iets persoonlijks natuurlijk. Daar komt bij dat het spel er op de Switch nog altijd een stuk minder uit ziet. Gelukkig draait het spel wel wat beter dan The Outer Worlds toen het lanceerde op de Switch. Na diverse patches is dit dus flink verbeterd, en dat maakt deze DLC ook een stuk prettiger speelbaar. De depth-view van de game ziet er gewoon niet uit. Rotsen in de verte lijken net vage, bruine vlekken, en ook van schaduwen en ook wapens zijn verre van scherp. Grafisch moet je dan ook niet al te veel van dit spel verwachten, al zien gebieden er binnen gebouwen vaak wel wat beter uit dan wanneer je buiten in de open ruimte aan het rennen bent. Ten opzichte van de PC, Xbox One en PS4 legt het spel het dan ook dik af met graphics die vrij ver onder de maat zijn, zelfs voor de Switch. Maar goed; Misschien moeten we überhaupt blij zijn dat dit soort spellen nu eindelijk eens op een Nintendo-platform speelbaar zijn. Qua controls is er weinig veranderd aan de game, en werkt het gewoon hetzelfde als de base game. Daar valt dan ook weinig op aan te merken.

Na zo’n 5 uurtjes rennen, knallen, praten, upgraden en fast-travelen zul je ongetwijfeld wel plezier beleefd hebben aan deze DLC. Peril on Gorgon is dan ook DLC die goed aanvult, al vind ik de setting minder aanvoelen dan die van de standaard game. Gelukkig is het spel inmiddels wel wat stabieler op de Switch, waardoor je de standaard game en deze DLC dus ook zeker een kans moet geven wanneer je fan bent van dit genre en het spel misschien al hebt laten vallen. Of dat dan daadwerklijk op de Switch moet zijn laat ik aan jou, maar hoe dan ook: The Outer Worlds is op elk platform gewoon een prima game. Nee, de DLC brengt meer uitbreidingen dan nieuws, maar iedereen die The Outer Worlds kent, zal dat ongetwijfeld geen tekortkoming vinden.


 • Auteur: Evilgamerz | Genre: RPG/Actie | Release: 11-02-2021 | Uitgever: Private Division | Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment
  Graphics: 5.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.5
  7.5
  + Nog meer The Outer Worlds!
  + Nieuwe omgeving, NPC's, wapens en perks
  + Interessant verloop
  - Ambiance van de omgeving spreekt wat minder aan
  - Performance kan nog altijd beter
  - Grafisch zwak, zelfs voor de Switch

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box