The Elder Scrolls Online

thumbnail

Met elk nieuw deel in de Elder Scrolls serie wordt de vraag steeds maar weer gesteld of we ooit met meerdere mensen tegelijk de wereld van Tamriel onveilig zouden kunnen maken. Het antwoord op deze vraag is The Elder Scrolls Online, een game die balanceert tussen wat we kennen van de originele Elder Scrolls serie en de standaard MMO’s van vandaag. Dit lijkt op het eerste gezicht een grote teleurstelling, maar naarmate je meer tijd in de game weet te steken en je ook kijkt naar wat andere MMORPG’s hebben geprobeerd, hebben we hier toch echt met iets interessants te maken. Een MMORPG recenseren is een enorme klus en dit is dan ook onze indruk van de game sinds de launch!

Een held in boeien

De eerste paar uur van TESO komen heel bekend voor, want traditioneel begin je als een gevangene en is de eerste taak die je krijgt te ontsnappen en de wijde wereld van Tamriel in te trekken. Maar voordat je ook maar een paar stappen kunt zetten, kun je een karakter samenstellen en de keus is hier enorm. Vooral op visueel gebied kun je het personage, waar je de komende honderden uren naar zult staren, naar eigen smaak aanpassen. De grote diversiteit als je de random generator gebruikt, laat zien dat er voor iedereen wel iets tussen zit en we niet snel een speler zullen tegenkomen met hetzelfde uiterlijk. Maar nog belangrijker je zult hier kunnen kiezen welk ras, classe en alliantie je wilt geven aan je karakter. De eerste twee bepalen welke unieke skills je karakter zal gaan bevatten en de laatste geeft je keuze uit de drie groepen: Dominion, Daggerfall Covenant of Ebonheart Pact en zal bepalen in welk startgebied het grote avontuur zal beginnen. Je zult uiteindelijk elk gebied kunnen bezoeken, maar de keuze zal voor de eerste tientallen uren bepalen waar je zult geraken als een speler. Na al deze keuzes kom je terecht in een grootschalige ontsnapping uit een gevangenis en vertelt een profeet dat jij met miljoenen andere de uitgekozen persoon bent om het kwaad in Tamriel uit te schakelen.

Tijdens de ontsnapping wordt de basisbesturing uitgelegd en zul je eerst aan de slag gaan met een zwaard en een schild en hier merk je al snel dat het vechtsysteem iets actiever is dan we gewend zijn van een MMO. Je kunt namelijk aanvallen met de linkermuisknop en blokken met de rechtermuisknop. Timing is hierbij belangrijk en je positie bepaalt of een aanval je raakt of niet. Er zit een flinke vertraging in de actie en dit zal de eerste paar minuten even wennen zijn, zo ook de keuze tussen welk camera perspectief jouw het beste bevalt is niet zo snel gemaakt. In derde persoon heb je een goed overzicht en is het aanvallen net wat gemakkelijker. Maar kies je voor eerste persoon perspectief dan lijkt het meer op de Elder Scrolls besturing die we kennen, maar is het ontwijken en zelfs het raken van vijanden een stuk ingewikkelder. Maar dit is niet alles, langzamerhand zul je nieuwe skills vrijspelen die je op een kleine skillbar kunt plaatsen. Je zult al snel een groot aantal skills vrijspelen en de balans tussen de juiste skills vinden staat hier centraal. Deze skills kun je dan activeren door op de juiste knop te drukken en afhankelijk van de skill verbruikt het magicka of stamina. Deze aanvallen zien er net wat spectaculairder uit en bepalen voor het grootste gedeelte je speelstijl en op welke manier je schade aan je vijanden toebrengt. Dit is een goede toevoeging want het maakt alle wapens en speelstijlen even interessant. Speel je graag met een boog dan zul je op een bepaald moment een combinatie van 5 giftige pijlen en een regen van vuurpijlen op je vijand kunnen afvuren of ben je meer van het sneaken dan kun je enorm destructieve aanvallen van dichtbij op je vijand loslaten terwijl je onzichtbaar bent.

Levellen in de stijl van Elder Scrolls

Het levelsysteem is exact zoals we die kennen uit de Elder Scrolls serie en dit is dan ook mijn favoriete onderdeel van deze MMORPG; je kunt alle kanten op en je bent niet beperkt tot de mogelijkheden die je hebt gekozen wanneer je het karakter creeerden. Je verdient XP door missies te voltooien en wanneer je in level stijgt kun je één van de volgende drie onderdelen verbeteren: leven, magicka of stamina. Elk level geeft je een nieuw skillpoint die je kunt besteden aan een nieuwe skill. Elk ras en classe heeft zijn eigen passieve en actieve skills. Daarnaast heeft elk type wapen (boog, zwaard + schild, tweehandig etc.) een eigen skill tree, waarbij je elke skill kunt specialiseren en uitbreiden door het gewoonweg te gebruiken. Wil je dus overstappen naar een nieuw wapen dan zul je er beter in worden door het gewoonweg te gebruiken. Dit geeft genoeg vrijheid om te ontdekken wat voor jou het beste werkt en word je niet beperkt in welke wapens je kunt gebruiken door de keuze die je aan het begin van de game hebt gemaakt.

Ontdekking staat dus centraal in Elder Scrolls Online en dit is goed te merken aan de manier waarop de quests zijn opgebouwd en verspreid in de wereld. De speler heeft ten eerste een enorme hoofd verhaallijn die hij/zij kan volgen en hier werkt het net even anders dan we gewend zijn van een MMO. Elke quest is een mini-verhaal op zichzelf met gesproken dialogen en een dieper verhaal. Dit zorgt ervoor dat elke missie, zowel de grote als de kleine, interessanter aanvoelen en weet TESO hiermee de valkuil van de verzamel-tien-voorwerpen missies te ontwijken. Alle andere quests worden aan de speler gegeven door gewoon de wijde wereld in te trekken en een willekeurig punt op de kaart te kiezen en daarheen te lopen. De wereld van TESO is aan de ene kant enorm, maar aan de andere kant valt de game soms kleinschalig aan. Dit heeft vaak te maken met de minder indrukwekkende omgevingen en het gebrek aan de grote hoeveelheid interessante details in de omgeving die je normaal kunt vinden in bijvoorbeeld een Skyrim.

Je staat er niet alleen voor

De grootste irritatie punt die al pijnlijk snel duidelijk wordt, is dat TESO niet weet of het nou een singleplayer ervaring of een multiplayer wilt geven aan de speler. De missies zijn zo opgesteld alsof jij de enige bent die een verschil kunt uitmaken. Een goed voorbeeld is een missie waarbij je zonder op te vallen een kasteel moet binnen sluipen om een prins te beschermen. Maar de spanning en illusie is al snel verdwenen wanneer je tientallen andere spelers in dezelfde kleding in hetzelfde kasteel ziet rondsluipen met dezelfde opdracht. Ook de punten waarbij je grote bazen moet verslaan, die bedoeld zijn voor enkele spelers, worden meestal door een groep spelers in enkele secondes onschadelijk gemaakt. De enige punten waarbij een groep echt noodzakelijk is, staan meestal al een grote groep spelers te wachten en kun je gewoon aansluiten en mag je blij zijn als je ook maar een enkele aanval kunt uitvoeren. Dit zijn natuurlijk problemen die in het begin ontstaan, omdat miljoenen spelers op hetzelfde punt zitten in de game, maar ik had graag toch iets meer een ervaring gezien waar jij alleen centraal staat of de groep veel meer centraal staat.

Er zijn bovendien een hoop kleine details die de game interessant maken, maar soms ook voor frustraties kunnen zorgen. De enorme hoeveelheid voorwerpen die je kunt verzamelen en de beperkte ruimte die je hebt om alles in op te bergen, zorgde bij mij al snel voor een hoop moeilijke keuzes op welke categorie voorwerpen ik me wilde richten. Voor de verzamelaars en de knutselaars onder ons, zal er net niet genoeg ruimte zijn om alles te verzamelen of een grote collectie craft materialen op te bouwen. Ook het feit dat de speler in een weerwolf of een vampier kan veranderen is een interessante toevoeging, maar je ziet nu al snel veel mensen vragen of andere spelers hun karakter kunnen veranderen voor een groot smak geld. Er is geen veilinghuis aanwezig, behalve de handel plekken in Guilds, wat een aparte keuze is. Je kunt lid worden van 5 verschillende Guilds en dit moet je dan de ruimte geven om je interessante spullen te verhandelen, verkopen of te ruilen. De interface is ook minimaal, waarbij je standaard alleen maar een kompas hebt en een levensbalk. Je kunt een paar onderdelen aanzetten en sommige onderdelen worden automatisch zichtbaar, zoals je skill bar, wanneer je bijvoorbeeld in een gevecht terechtraakt. Dit zorgt ervoor dat de game er erg ”clean” uitziet en niet heel je scherm vol gegooid wordt met knopjes, balkjes en getallen.

De grote vraag

Grafisch gezien weet de game een voldoende te scoren en hierbij moeten we natuurlijk wel in ons achterhoofd houden dat we met een MMO te maken hebben. Het zal er nooit zo goed als Skyrim uitzien, maar het weet de stijl van de serie goed om te zetten naar iets wat werkt op grote schaal. De dungeons zijn in de meeste gevallen de meest indrukwekkende omgevingen. De rest van de wereld kan er nog wel eens erg kaal en flets uitzien. De audio is indrukwekkend, de soundtrack weet het gevoel van de voorgaande Elder Scrolls games over te brengen en zoals eerder genoemd is elke zin in de game door een acteur ingesproken. Niet alles heeft een hoge kwaliteit, maar het voegt toch dat beetje extra toe aan de game. Technisch is de game eigenlijk heel stabiel (er zijn natuurlijk bugs, maar die worden regelmatig snel verholpen) en hebben we met zo goed als geen laadtijden te maken als je eenmaal in de game zit. Voordat je de game hebt opgestart en je toegang hebt verkregen, zul je wel eerst geduldig een paar enorme laadschermen moeten afwachten.

Ik heb me enorm vermaakt met de flink aantal uren die ik in the Elder Scrolls Online heb gestoken, maar het heeft een gemengde indruk achtergelaten. Het mist de vrijheid waar de serie om bekend staat, de gekke dingen die spelers ontdekken en resulteren in hilarische situaties. Het is een MMORPG die probeert te lijken op een Elder Scrolls game en dit is te merken op verschillende vlakken. Het hangt er dan ook sterk vanaf wat je verwachtingen zijn van deze game. Verwacht je exact dezelfde gameplay als Skyrim, maar dan nu met miljoenen andere spelers dan zal TESO je gaan teleurstellen. Maar ben je op zoek naar een MMORPG met een groot aantal onderdelen die Elder Scrolls zo goed maakt, dan ben je hier aan het goede adres. De game doet een hoop goed en de kwaliteit van de content is hoog. Voor sommigen zullen de abonnementskosten te hoog zijn en het hangt dan ook allemaal af van de nabije toekomst wat de ontwikkelaar allemaal aan de game zal toevoegen om te bewijzen aan de spelers dat deze kosten aan de juiste dingen worden uitgegeven. De game moet je zeker geprobeerd hebben, zowel als Elder Scrolls fan als MMO liefhebber en de eerste gratis maand die je bij de aanschaf krijgt is daar een goed middel voor!


  • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: MMORPG | Release: 24-04-2014 | Uitgever: Bethesda Softworks | Ontwikkelaar: Zenimax Online Studios
    Graphics: 6.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 8.5
    7.6
    + Hoge kwaliteit missies en quests
    + Is een Elder Scrolls game in MMO vorm
    + Grote vrijheid in skills
    - Sommige omgevingen zien er erg kaal uit
    - De missies vallen tegen door de hoeveelheid spelers
    - De hoge abonnementskosten

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx