Super Mega Baseball 4

thumbnail

Na een pauze sinds deel drie in 2020 is Super Mega Baseball weer terug. Ontwikkelaar Metalhead komt op de proppen met hun nieuwe honkbalspel: Super Mega Baseball 4. Net zoals de titel wijkt de gameplay en stijl wat af van het realisme, maar onder de kinderlijke graphics zit toch een redelijke simulatie-ervaring. Het is het eerste deel sinds Metalhead is overgenomen door EA, is dat te merken?

Of je nu een trouwe fan bent van de vorige delen of een nieuwkomer, er valt genoeg te beleven. Het spel probeert een balans te vinden tussen arcade-actie en een realistische honkbalervaring. Op sommige punten werkt dat, maar er zijn ook wat mindere zaken. Helaas slaagt Super Mega Baseball 4 er bijvoorbeeld niet helemaal in om hetzelfde gebruikersgemak te geven zoals voetbalspel FIFA. De basis controls worden redelijk goed uitgelegd tijdens je eerste wedstrijd. Deze tutorial is snel en informatief, maar daarna word het al snel erg onoverzichtelijk. Het spel geeft je amper de tijd om alles goed in je op te nemen voordat je naar het volgende onderdeel gaat van het spel. Vooral voor spelers die minder goed bekend zijn met de regels van honkbal is het al snel teveel van het goede. Dan helpt het ook niet dat de uitleg van alle mogelijkheden alleen kopjes met tekst zijn, maar geen gameplay sessies waarbij je de verschillende onderdelen op je gemak kan oefenen.

Diepgaander dan je denkt

Voor de echte honkbalfans is wel alles tot in de kleinste details nagebootst: de regels, slagtechnieken en verschillende worpen. Je kan helemaal los gaan met verschillende curve ballen en andere specialiteiten om wedstrijden te winnen helemaal in eigen stijl. Het is wel even wennen hoe je het beste een bal kan gooien en slaan, maar als je dat eenmaal door hebt dan is de basis in ieder geval wel duidelijk.

Buiten de gewone honkbal potjes om zijn er natuurlijk ook nog wat andere modi om je mee te vermaken, de nieuwe Shuffle Draft-modus bijvoorbeeld. Super Mega Baseball 4 gooit alle spelers door elkaar en creëert nieuwe teams en verrassende combinaties. Dit komt goed van pas wanneer je naar het populairste onderdeel van het spel gaat, de Franchise-modus. Het werkt op dezelfde manier als het Ultimate Team van FIFA. Stel geheel je eigen team samen, train je spelers tot supersterren en maak van jou en je team de absolute kampioenen.

Grafisch gezien ziet Super Mega Baseball 4 er prima uit, het is zeker niet het mooiste sportspel wat je ooit hebt gezien maar slecht zijn de graphics ook niet. Daar overheen zit er wat kinderlijke stijl waardoor je direct het idee krijgt dat het spel zich niet zo serieus neemt. Het is dan ook grappig om te zien dat wanneer je uit wordt gegooid de speler boos wegloopt of de honkbalknuppel doormidden breekt. Het geeft het geheel een wat luchtige sfeer wat eigenlijk best lekker werkt. Wat betreft de beschikbare spelers in Super Mega Baseball 4 is deze misschien niet zo groots als de EA-games, maar de game heeft meer dan 200 honkbal legendes, waaronder supersterren zoals David Ortiz, Willie Mays en Babe Ruth.

Geen microtransacties

De opgedane vaardigheden in de singeplayer kan je testen in het online gedeelte van Super Mega Baseball 4. Er zijn aangepaste competities, regels en wedstrijden die ervoor zorgen dat je je langdurig kan vermaken. Sportgames worden tegenwoordig platgegooid met allerlei microtransacties of pakketten met spelers welke met echt geld te kopen zijn. Het is even wennen in een sportgame van EA, maar niks van dit alles zal je hier terugvinden. We weten natuurlijk niet wat er nog in de toekomst kan komen maar het is verfrissend om alles al in het spel te hebben zonder er extra geld hoeven uit te geven.

Super Mega Baseball 4 is een spel wat je snel op het verkeerde been kan zetten. Met de wat kinderlijke en cartooneske graphics krijg je meteen het idee dat dit spel makkelijk op te pakken is en onder de knie te krijgen. Voor de kenners van honkbal en de vorige delen zal dit wel vertrouwd aanvoelen. Maar voor de nieuwe spelers is het begin vrij overweldigend. Het had al een hele hoop gescheeld als alle tutorials gewoon speelbaar waren en je kon leren door te doen. Nu zijn het grote lappen tekst met tig knoppen combinaties die niet te onthouden zijn.

Daarentegen is dit spel dus wel behoorlijk diepgaand. Je kan je speelstijl en strategie helemaal aanpassen naar wat voor jou het beste voelt. Uiteindelijk is het een uitgebreid honkbalspel geworden waar je heel wat uurtjes in kan steken. Het duurt even voordat alle knoppen combinaties duidelijk zijn, maar daarna is er genoeg plezier te beleven. Bovendien zitten er geen vervelende microtransacties in om je nog meer geld uit te laten geven. Op zoek naar iets luchtigers dan MLB The Show, maar wil je wel een spel wat behoorlijk diepgaand is? Dan raden wij Super Mega Baseball 4 van harte aan.


 • Auteur: | Genre: Sport | Release: 30-05-2023 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Metalhead
  Graphics: 7.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 7.0
  7.0
  + Diepgaande systemen
  + Leuke graphics
  + Geen microtransacties
  - Geen speelbare tutorials
  - Kan overweldigend zijn
  -

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx