South Park: The Stick of Truth

thumbnail

Een episch schijtverhaal

Een epische strijd barst los in het kleine bergdorpje in Colorado. Er wordt gestreden om een magisch voorwerp, de Stick of Truth, waarmee de macht over het universum kan worden verkregen. Mens en elf gaan met elkaar de strijd aan om deze ultieme macht voor zich te winnen.

Zo blaast Cartman, als magiër en frontman van het KKK (Kingdom of Kupa Keep), de eeuwenoude strijd, in een fort in de achtertuin van zijn huis, nieuw leven in. Het rollenspel dat de jongeren uit South Park met hun levendige fantasie spelen, brengt ze in de meest bizarre situaties. Zoals we van South Park gewend zijn wordt het complot steeds groter en zal uiteindelijk, op een geweldig humoristische manier het lot van South Park in de handen van de jonge helden komen te liggen.

Maar…

Net voordat de strijd losbarst, betrekt een jong gezin met kind een huis in South Park. Er wordt gesproken over een legende, de komst van een individu met enorme krachten, die de wereld zal redden. Zou de legende waarheid worden?

Veel schelden, ruften en matten

Alvorens het spel start krijgt de speler de kans het nieuwe kind de juiste looks te geven. Denk aan geslacht, lichaamskleur, kledij, haarsoort, huidskleur en verschillende andere lichaamseigenschappen. Overigens kan gedurende de game het karakter worden aangepast en kun je in de game verschillende toevoegingen vinden. Je maakt vervolgens kennis met je ouders en krijgt je allereerste opdracht, vrienden maken in en rondom het bergdorpje! Middels een soort Facebook systeem kunnen vrienden je toevoegen en kun je berichten van ze ontvangen. Veel karakters die je hebt leren kennen in de tv-serie zul je ook in de game tegenkomen.

Hoewel je een jongen van weinig woorden bent, maak je al snel enkele vrienden en raak je verwikkelt in het rollenspel. Je kunt kiezen uit vier klassen, met ieder enkele speciale aanvallen en perks. Door een hoger level te behalen en meer vrienden te maken wordt je karakter sterker. Daarnaast kun je een aardige variëteit aan wapens, armor en enchantments verzamelen om je krachten te vergroten. Met behulp van Cartman en zijn vrienden leer je de basistechnieken van het rollenspel en heb je je eerste turn-based gevechten. De gevechten in de game ga je alleen aan, of samen met een van de vrienden die je kunt kiezen in het menu (maar dan moet je natuurlijk wel eerst Facebook-vrienden zijn!). Deze vrienden hebben ook ieder hun eigen klasse en specifieke aanvallen. Zo is Cartman, zoals gezegd, een magiër. Naast de basistechnieken leer je ook de magische kracht van de scheet. Die, hoe kan het ook anders, een ultieme rol in het spel zal spelen. Bovendien kun je, wanneer je echt in de penarie zit, speciale krachten van enkele bekende South Park-figuren oproepen.

Het spel kent enkel een single player modus met hoofdmissies en enkele sidequests (des te meer vrienden, des te sterker je wordt!). In zijn totaliteit geeft dit ongeveer acht tot tien uur speelplezier. Daarnaast kent het drie moeilijkheidsniveaus,die je gedurende het spel kunt aanpassen. De niveaus maakten het mijns inziens niet erg uitdagend. Je zou het jezelf moeilijker kunnen maken door andere wapens te gebruiken, uitdagende strategieën te kiezen of zonder hulp te vechten. Leuk is de variatie aan gevechtstechnieken. Naast dat je een grote variëteit aan aanvallen hebt, heb je ook een groot aantal vijanden met verschillende krachten en zwakheden. Zo vecht je tegen elven, nazikoeien en -foetussen, pedofielen, zwervers, kabouters en ManBearPig! Bovendien zijn er voldoende eindbazen om te bevechten!

Déjà vu

Er is veel om uit te vogelen in de game. Het kent een redelijk uitgebreid menu en er zijn verschillende gevechtstechnieken die ontwikkeld kunnen worden en spullen die je kunt verzamelen. Een deel van dit alles wordt aan je geleerd, een deel zul je zelf uit moeten zoeken. De (indeling van de) besturing is over het algemeen goed. Lopen en vechten gaat echter niet altijd helemaal soepel door hakkelende scènes, maar dit blijft gelukkig vrij beperkt. Ik las in andere reviews dat er spelers zijn die nogal wat technische problemen hebben gehad. Een deel van deze problemen heb ik ook ervaren. Zo moet er redelijk vaak geladen worden, maar gelukkig duurt laden over het algemeen niet zo lang. Er zijn af en toe wat hakkelende scènes, waardoor het geluid niet geheel meer klopt met de animatie. Daarnaast is mijn karakter vaker uit eigen initiatief van kleding gewisseld.

Wat ik gaaf vind is dat het lijkt alsof je meespeelt in een aflevering van South Park. Het ziet er grafisch uit zoals het eruit hoort te zien, ook Canada! Door de tweedimensionale weergave is het voor de speler soms wel wat lastiger om te zien waar hij moet zijn of wat hij moet doen. In de game zitten veel verwijzingen naar de serie, in wat je tegenkomt op straat of in huizen, maar ook in de verhaallijn en in sidequests. De karakters bewegen en praten zoals we ze kennen op tv. Daarbij zijn de stemmen ingesproken door de makers en komt de achtergrondmuziek, hoewel niet erg gevarieerd, (vooral) van afleveringen en films (als Team America). De verhaallijn past en de platvloerse humor komt goed tot zijn recht.

Écht South Park

Het is een verhaallijn met lekker veel grove humor, zoals we dit van de makers van South Park gewend zijn. Ze weten een eenvoudig rollenspel tussen kinderen te transformeren in een geweldige complottheorie. De game heeft de juiste uitstraling, het voelt gewoon goed. Een veel betere South Park game hadden ze er wat mij betreft niet van kunnen maken. Houd je van een leuk rollenspelletje met de humor en een verhaallijn van South Park? Dan zou ik de game zeker een kans geven! Over een tijdje ga ik, met een andere klasse, in ieder geval nog eens proberen al scheldend en schijtend South Park van de ondergang te redden.


Auteur: Erik Janssen | Genre: Actie/Humor | Release: 07-03-2014 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment
Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 8.0
7.7
+ Veel humor
+ Leuke verhaallijn
+ Goede gameplay
- Niet erg uitdagend
- Soms schokkende gameplay
- Beperkt aantal sidequests

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven