Ship of Fools

thumbnail

Meer dan alleen Worms

We kennen Team17 vooral van de Worms-games, maar we hoeven al lang niet meer te denken aan alleen maar deze epische franchise van de uitgever. Er zijn namelijk meer games die de studio de laatste tijd uitbrengt, en Ship of Fools is één van die games. Wij gingen op zee met deze roguelite co-op game, en baanden ons in een nogal uitdagend avontuur!

Ship of Fools is dus een roguelite game, je leest het goed, zo’n game waarin je keihard wordt afgestraft als je dood gaat. En dat is hier ook het geval. Als je dood gaat, begin je namelijk weer opnieuw en ga je van start in een nieuwe sessie. In de game is het de bedoeling dat je de Fools aanstuurt, een stelletje rare wezens/monsters die de zee willen trotseren. Gek genoeg dat ze zijn om hun leven op te offeren, ga je constant je schip op, om vervolgens de strijd aan te gaan met allerlei zeemonsters. Je schip heet de Stormstrider, welke je kunt heel moet zien te houden. Je kunt dit doen door jezelf te verdedigen. Dit kan door zeemonsters die op je schip komen tijdig genoeg kapot te slaan, maar je hebt ook kanonnen aan boord waarmee je kunt schieten. Dit kan alleen maar ook in co-op. Sommige kanonnen kunnen ook vanzelf schieten, waardoor je enigszins wordt geholpen door de AI. Maar je moet ook kanonnen verplaatsen als de beesten onder je, of juist boven je op je af stormen. Je moet daarnaast de kanonnen ook zien te vullen met nieuwe ammo. Elk gevecht is een soort van ronde, waarbij je alle vijanden moet zien te verslaan. Voor de ronde begint, ga je alles gereed maken; Je vult de ammo bij van de kanonnen, of repareert het schip als je beschikt over planken. Elke ronde wordt bepaald door een spelbord dat er een beetje uit ziet als Catan. Je verplaatst jezelf over het speelbord, waarna een nieuw scheepsgevecht ontstaat, of juist niet, dat is aan jou. Je kunt daarnaast op bepaalde vakjes waaronder bij de schatkist aanmeren om resources te kopen. Dit zijn bijvoorbeeld planken om je schip te repareren, maar je kunt ook betere ammo of schilden aankopen om je schip te verbeteren. Je kunt vakjes betreden waar je upgrade points, goud of harpoenen kunt binnen halen, aan jou de tactiek om zo ongeschonden mogelijk er doorheen te komen en je wapens te voorzien van extra magie.

Daarmee heb je de gameplay wel zo’n beetje besproken eerlijk gezegd. Want heel veel meer is het niet. Als je dood gaat, verlies je in principe de progressie over het speelbord en moet je je opnieuw een weg banen naar de eindbaas van het level. Echter heb je de mogelijkheid om upgrades te kopen, waaronder het opwaarderen van de health van je schip. Deze upgrades blijven gelukkig wel behouden, waarmee het dus naar mate je jezelf en je schip verbetert, ietsje makkelijker wordt om het einddoel te behalen. Leuk is het verrassingselement in de game. Zo heb je vraagtekens op de kaart, maar bijvoorbeeld ook de ‘roll the dice’-plaatsen waar je aanmeert en vervolgens een verrassing staat te verwachten in een willekeurige schatkist. De eindbaas neemt daarnaast ook beslag op het speelbord, waarmee je of de strijd snel aan kunt gaan, of deze nog even kunt ontwijken om wat interessante trinket-voordelen te behalen. Je kunt de toegevoegde voordelen op de stations op je schip plaatsen.

Daarnaast zijn alle rondes een verrassing op zich. Je zweet je het apelazarus als er ineens flink wat vijanden op je staan te wachten en de boot enteren of je vanaf een afstand opwachten en aanvallen. Tactiek is ook belangrijk. Ga je voor de planken om je schip te repareren? Of ga je simpelweg voor de windhoos om jezelf naar de andere kant van het speelbord te verplaatsen? Of pak je het vraagteken en zie je wel wat er komen gaat? Dat kan allemaal goed of slecht uitpakken. Het zijn allemaal keuzes die je maakt. Overleven is dan ook de uitdaging en makkelijk is de game ook zeker niet. Het doel is om steeds een stukje verder te komen en vervolgens de overpowered eindbaas te verslaan. Je zult merken dat je steeds dichterbij dat einddoel komt naar mate je upgrades doorvoert. Dat is op zich redelijk goed opgebouwd, waardoor het herspelen van de run niet irritant wordt. Je moet ook een beetje van het roguelite-concept houden, al is het hier zeker geen straf om opnieuw te beginnen. Een run duurt ongeveer 20 tot 60 minuten, afhankelijk van hoeveel geluk en skill je hebt. Hoewel het genre mij niet direct ligt, kon ik me echter wel reuze vermaken met de gameplay, die toegankelijk en vrij eenzijdig is.

Ziet er haarfijn uit

Waar de game echter echt in uitblinkt zijn de graphics. Het ziet er allemaal vrij eenvoudig uit en soms ook statisch, maar grafisch is alles van een zeer hoog niveau. De animaties, het kleurgebruik, de haarscherpe lijntjes om de objecten heen, alles ziet er retegoed uit en oogt ook nog eens speels. Het character-design is daarbij van een hoog niveau net als de kleine details, zoals wind en de stroming van het water. Zelfs de vallende blaadjes zijn tot in detail uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor de audio. De achtergrondmuziek is nooit vervelend, maar kent toch een piratenachtige stijl. Voeg daaraan toe dat de controls vrij toegankelijk zijn, al is het even wennen.

Hoewel je eigenlijk voor 80% op een boot aan het spelen bent, en verder in de ‘HUB’ wat aan het upgraden bent, zul je merken dat de game best een verslavende factor heeft. Je wilt constant jezelf verbeteren en het einddoel behalen, maar toch zul je merken dat de uitdaging soms te groot wordt en de hoeveelheid vijanden je te machtig worden. Het is dan ook soms wat ongebalanceerd hoe druk het de ene keer is, en hoe rustig en makkelijk de volgende zet is die je plaatst. De onvoorspelbaarheid is daarmee dus direct de kracht, maar ook de kleine zwakte van de game. Het spel kent zo goed als geen verhaal. Daar tegenover staan wel geweldig goede graphics en animaties die het spel echt glans en sfeer geven. Ship of Fools is dan ook een geweldig tijdverdrijf waarbij de speeluren je om de ogen vliegen. Met een prijs van om en nabij de 10 Euro zul je hier dan ook nooit een miskoop aan doen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Roguelite actie | Release: 22-11-2022 | Uitgever: Team17 | Ontwikkelaar: Fika Productions
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.5
  8.2
  + Geweldige graphics en animaties
  + Uitdagende gameplay, perks blijven behouden
  + Uniek concept
  - Gameplay is wel erg simplistisch
  - Soms frustrerend ongebalanceerd
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  THINKPHYSIOO
  Lid
  17
  1 maand geleden

  FGFFF


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx