Sensible Soccer 2006

thumbnail

Back to history

Vaker heb ik het al over Sensible Soccer gehad. De game kwam uit in de jaren 90 voor MS-DOS en werd een legende voor veel voetbalfans. De destijds vrijwel eerste voetbal simulatie was echter anders opgebouwd dan je gewend zou zijn. Zo was het enkel mogelijk de bal naar voren te rossen en een draai eraan te geven, en was het ook onmogelijk om zelf te pingelen om andere spelers heen, bij het maken van een hoek rolt de bal namelijk gewoonweg door. Of het een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden was, of gewoon de bedoeling weet niemand, leuk was het in ieder geval wel. Dit jaar komt Sensible Soccer dan eindelijk weer terug in een geheel nieuw jasje, Codemasters is de leverancier van het hopelijk vele genot.

Allereerst moet gezegd worden dat het hier geen concurrent van Pro Evolution Soccer of FIFA betreft. Sensible Soccer is dan ook volledig gebaseerd op een leuk potje voetballer waarin de speler zich vermaakt met een simpele gameplay en leuke graphics. Een speels karakter scheppen is de makers van de game zeker gelukt. Het is dan ook een spel waarin grootse gezichten tevoorschijn worden getoverd en waarbij de simpele besturing direct opvalt. Geen A, S, D, F, etc. die je nodig hebt om de nodige passes en lopjes af te leveren, de A, de Z en de cursortoetsen moeten simpelweg volstaan. Ter ondersteuning heb je daarnaast nog wel de spatiebalk die gebruikt kan worden om te sprinten.

Het gevoelige voetbal blijft in ieder geval simpel, leuk en vooral grappig. Beginnende en intredende spelers van dit spel zullen dan ook vooral in het begin de nodige fun beleven aan de grote gezichten van de spelers. In ieder geval hebben ze het niet 100% weten te rippen van de eerste versie waarbij de spelers 2 uitpuilende ogen hadden die de uitstraling op moesten wekken. De animaties waarbij spelers niet al te veel weg hebben van de officiële spelers zijn echter wel amusant. Minder amusant is het feit dat de spelersnamen en de opstellingen niet geheel naar behoren zijn. Zo staan Vlaar, Kuyt en Bouhlarouz in de basis 11 van het Nederlandse elftal. Ik zeg maar even de echte namen aangezien de normale namen neerkomen op bijvoorbeeld Van Nistelriiy en Rineldi, die bij Brazilië actief is. Dit verschijnsel kennen we trouwens ook uit Pro Evolution Soccer, daar waar de namen niet zijn zoals het hoort, gezien de licentiekosten die dit alles met zich mee brengt is dit ook wel te begrijpen voor een spel als Sensible Soccer.

Speel leagues, tournaments, friedly matches etc. Het is vrijwel in alle mate mogelijk. Enig gebrek aan het spel is het ontbreken van een training mode, alhoewel… Waar hebben we dat voor nodig? Het spel is namelijk zo simpel te bedienen en biedt weinig mogelijkheden om op verscheidene manieren ook maar een training nodig te hebben voor jezelf. Enig pluspuntje, dat ook meegenomen is uit het officiële deel is het geven van effect aan de bal. Zo kunnen er overdreven draai-effecten gegeven worden en kan er in hoeken van 45 graden geschoten worden. Belemmerend zal het in het begin zeker wel zijn, al is het later iets minder erg. De gameplay is daarnaast zeer snel wat dus kan leiden tot leuke, maar ook blunderende acties. Irritant zijn wel de constante wissels van tegenstanders die werkelijk elke wedstrijd plaatsvinden. Er gaat geen game voorbij waarin in de laatste minuten nog even 3 wissels van de tegenstander gerealiseerd worden. Daarnaast zijn ook de ongelofelijk blunderende keepers een matig uitgewerkt vlak in de game. Alles wat op ze af komt wordt nog wel tegen gehouden, maar zo gauw er met effect geschoten wordt gaat een bal wel eens door een stomp van de keepers in de touwen. Al met al zal dit simpel spelletje voetbal door de meeste vooral in het begin wel gezien worden als uitdagend en sfeervol.

Van lange duur is dit echter niet, na het uitspelen van een toernooitje waarbij je maar één moeilijkheidsgraad hebt valt er niet al te veel meer beleven. In principe zul je als speler merken dat je het dan wel zo´n beetje gezien hebt. Het ontvangen van de beker is dan ook het laatste beetje dat je te zien krijgt van deze game en dat nog aantrekkelijkheid uitstraalt.

Of we op de graphics in moeten gaan is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Toch moet gezegd worden dat Sensible Soccer er grafisch toch best behoorlijk uit ziet. Het publiek zou zelfs in FIFA geplakt mogen worden en ook de animaties zijn van een tamelijk goede kwaliteit. Wat betreft geluid kan ik kort zijn, de soundtrack is eenzijdig en de ingame geluidseffecten zijn verre van bijzonder.

Pot nat

Aangezien ik in deze PC versie ook maar nergens een multiplayer mode heb kunnen bespeuren is het wat jammer dat de uitdagingen zo schaars zijn. Laten we dan ook maar niet praten over een eventuele career mode in dit spel. Wel kun je overigens met 2 spelers op één keyboard aan de gang en het tegen elkaar opnemen.

Sensible Soccer is echt een game die eigenlijk in een vroeg stadium in de diepste budgetbakken behoort. Op de console zal het spel ongetwijfeld meer plezier brengen voor de spelers gezien de multiplayermogelijkheden die dat oplevert. Op de PC is dit simpelweg een pot nat waar je na een paar uurtjes spelen wel het meeste van gezien zult hebben. Zoals TimD dan ook al in voorspelde, Sensible Soccer is niet in zijn geheel de moeite waard om te kopen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 19-06-2006 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Kuju Entertainment
  Graphics: 6.5 | Geluid: 5.5 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 5.5
  5.5

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x