Rocket Arena

thumbnail

Het maken van een succesvolle competitieve game is lastig, zeker in het shooter genre waar er op dit moment nog steeds een aantal games de boel domineren. Daarom zie je de laatste tijd steeds vaker combinaties en variaties op de games die op dat moment het meest succesvol zijn. De ontwikkelaar hoopt dat de game dan net genoeg nieuws biedt om een groot publiek aan zich te binden. Super origineel is het vaak niet, maar er is altijd een kans dat een combinatie weer op iets interessants uitloopt. Rocket Arena, de nieuwste game van EA en Final Strike Games, is hier het ultieme voorbeeld van het remixen. Zelfs de naam, doet denken aan Rocket League, was niet veilig tijdens het remixen. Rocket Arena is een arena helden shooter die volledig draait om het afschieten van raketten. Visueel lijkt het op Fortnite, de helden hadden in Overwatch niet misstaan en de gameplay is een mengsel van Super Smash Bros en Quake. Genoeg goede inspiratie en voorbeelden dus om van te lenen, maar de vraag blijft of dit alles uiteindelijk een leuke game oplevert.

Geen kogels, maar raketten

De gameplay van Rocket Arena is simpel en dat is zeker een pluspunt voor de game. In vergelijking met vele andere shooters in dit genre kost het hier maar een paar minuten om de boel onder de knie te krijgen. Het doel is simpel, raak je tegenstander zo vaak mogelijk totdat het balkje, de blast meter, vol is en ze uit de arena vliegen. Elke ronde nemen 2 teams met 3 helden elk het tegen elkaar op. Het gaat hier dus niet om headshots of als eerste je tegenstander raken. Maar het genoeg schade doen totdat ze eruit vliegen. Dit kennen we van een game als Super Smash Bros en het is erg interessant om dit in een ander genre terug te zien. De blast meter zakt weer na 8 secondes, het is dus slim is om als je meter vol is een veilig hoekje op te zoeken. In de praktijk voelt dit aan als een eeuwigheid met name als je omringd wordt door tegenstanders. Lig je eruit dan zul je na een paar seconden weer teruggezet worden om het nog een keertje te proberen.

Elke held heeft als primaire aanval een type raket, maar als dit de enige aanval zou zijn per held, dan zou het al snel saai worden. Gelukkig heeft elk van de tien helden 3 soorten aanvallen. De standaard raket die ze afschieten, een secondaire aanval en een special. Deze 3 aanvallen verschillen flink tussen de helden, maar zijn allemaal gebaseerd rondom het principe van de wat trager vliegende projectielen. Zo schiet de ene held raketten af met een kruisboog, waarbij je de boog moet spannen en de ander schiet dodelijk sniper raketten af met een hogere impact, maar duurt het herladen weer wel wat langer. Ook kun je een raket ontwijken als je op het juiste moment de dodge knop indrukt, maar dit vraagt nog wel wat oefening. Ook kun je raketten, via een rocket jump, gebruiken om de hoger gelegen delen van het level te bereiken en is het zelfs mogelijk om je zelf terug te lanceren, na flink wat oefenen, als je uit de arena vliegt. De gameplay is diep genoeg door de verschillende helden, de paar aanvallen en goed getimede acties. Je zou zeggen dat dit allemaal goed klinkt, maar toch slaat de game de plank flink mis op een paar belangrijke gebieden.

Matige game modi en laag nog-een-keer-gehalte

De game ziet er erg tof uit in het stijltje wat we nu kennen van onder andere Fortnite en de presentatie is erg strak gedaan. Het zou nog iets meer detail kunnen gebruiken in de levels, maar de stijl zorgt voor genoeg interesse om beginnende spelers aan te trekken. Maar waar veel van de huidige populaire games je het gevoel geven dat je iets fout deed, je skills moet verbeteren of de map of tactieken beter moet leren, geeft Rocket Arena je het gevoel alsof het volledig geluk was. Het is alsof je gedumpt wordt in een party mode waarin iedereen een willekeurige raketwerper heeft gekregen en roekeloos rond schiet in de hoop dat je iets raakt. En door dit feit krijg je niet het gevoel na een paar potjes dat je het nog een keer wilt proberen. De arena’s zijn namelijk erg klein waardoor je in een paar secondes al meteen een tegenstander tegenkomt. Er vliegen daardoor al snel tientallen raketten rond op hetzelfde gebied en je hebt niet het gevoel alsof je hier echt iets aan kunt doen. De hoofd game modus, Knockout, is het leukst, een deathmatch modus waarbij je zoveel mogelijk punten probeert te scoren. Maar met Rocketball en Mega Rocket voelen de maps net te klein aan om enigszins wat tactiek toe te passen . Bij Rocketball moet je een bal oppakken en terugbrengen naar je basis, maar met de kleine levels, krijg je totaal niet de tijd om iemand met de bal tegen te houden. Mega Rocket is beter, maar hier wederom met de kleine levels en een groot aantal raketten is het al snel chaos om een punt te scoren. Normaal belichten de spelmodi de sterke punten van een game, maar hier wordt alleen maar pijnlijk duidelijk waar de game tekort schiet.

Ook helpt het niet dat de game twee businessmodellen bevat. Zo zul je eerst wat geld moeten neerleggen om de game aan te schaffen en bevat de game vervolgens ook een flinke season pass. Er moet hier wel gezegd worden dat de cosmetische elementen in deze game super tof gedaan zijn. Zo kun jij naast je banner ook je rook trail aanpassen als jij uit de arena vliegt. Wel moet je elke held los omhoog levellen, waardoor je dus niet je progressie kunt meenemen naar een andere held en je snel blijft plakken bij een held waar je de meeste tijd in hebt gestoken. De game probeert hier twee verschillende games te zijn en het was veel beter geweest als ze hier een keuze hadden gemaakt. Als dit een arena shooter was die je eindeloos kunt spelen na een eenmalig bedrag, klonk dit eigenlijk een stuk interessanter. Zelfs de directe free-to-play aanpak had hier beter aangevoeld. Ook mis ik hier de split screen optie, want deze game had zich perfect geleend voor een gezellige party game op de bank met een groepje vrienden.

Rocket Arena is een game die inspiratie op doet bij een enorme lading top games, maar weet totaal niet in de buurt te komen van de verslavende en fun-factor van de genoemde spellen. Technisch en grafisch gezien zit de game super goed in elkaar, maar de gameplay komt gewoon niet lekker uit de verf. Ik zie deze game dan ook snel de free-to-play route opgaan, om zo meer spelers aan te trekken. Maar dan moet er nog een hoop gebeuren om de game langer dan een week interessant te houden. Erg jammer!


  • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Shooter | Release: 14-07-2020 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Final Strike Games
    Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 6.0
    6.0
    + Lekker makkelijk op te pakken
    + Ziet er erg leuk uit
    + Leuke cosmetische unlockables
    - Is een beetje saai
    - Het business model
    - Slechte game modi en kleine levels

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx