Ridge Racer Unbounded

thumbnail

RIIIIIIDGE RACER!

Uit het niets scheurt er deze warme lentemaand een nieuwe game voorbij voor de console. Ik heb het natuurlijk over de nieuwe Ridge Racer, waar we eigenlijk betrekkelijk weinig van hebben gehoord. De franchise is vooral voor Sony een pareltje gebleken in het verleden. Maar is Ridge Racer nog altijd de Ridge Racer die we kennen?

Qua opzet is Ridge Racer geen unieke game, eigenlijk al jaren niet meer. Het spel bestaat in principe uit slechts enkele game concepten: Racen, time trial en frag races. Uiteraard gaat het bij het racen om het domineren, waarbij je in de top 3 terecht dient te komen om het level succesvol af te ronden. Bij de time trial moet je zo snel mogelijk rijden waarbij je ook extra tijd kunt vergaren. Bij de frag races dien je de tegenstanders kapot te rammen middels een speed boost die je kunt krijgen door zoveel mogelijk te driften. Het driften kan ook tijdens bijvoorbeeld de races, net als het fraggen. Tegenstanders blijven echter niet stuk, waardoor je constant weer respawnt wanneer je bolide de prak in is gereden. De singleplayer bestaat uit een tiental segmenten, waarbij je constant nieuwe omgevingen zult betrekken.

Gezegd moet worden dat het concept niet baanbrekend is. Alles wat we in deze game zien hebben we al eens in andere games gezien. Het frag-gedeelte doet me een beetje denken aan Blur, al is het bij lange na niet zo vet uiteraard en uitgebreid zoals in de genoemde game het geval is. Het fraggen voelt wel als een goede toevoeging. Ridge Racer Unbounded is vooral in het begin een ontzettend moeilijke game. Bij de eerste 3 eindigen valt niet mee en fouten worden hard afgestraft. Sta je eerste, dan kan dat binnen notime weer veranderd zijn door een frag tegen jou of een botsing tegen ’n muur. Plots kun je op zo’n moment door ’n foutje weer in het achterveld belanden of zelfs weer op plek 12 staan. Het inhalen is vervolgens weer een stuk moeilijker, vooral gezien het feit dat tegenstanders vrijwel nooit elkaar uitschakelen en het vooral op jou gemunt hebben. Dat maakt het spel soms ook best frustrerend. Voordeel is dan wel weer dat de races betrekkelijk kort zijn. Wanneer je dus op het laatst ingehaald wordt en weer buiten de top 3 valt, zul je niet weer races moeten rijden die per stuk 10 minuten of meer duren. Races duren vaak slechts enkele minuutjes.

Pittig

Het driften is vooral in het begin moeilijk onder de knie te krijgen. Het is weliswaar makkelijker dan in diverse andere drift games, maar vaak zul je te ver door glijden, of juist het tegenovergestelde, waardoor je net niet lekker uit de bocht zult komen. Nu is het geen ramp als je tegen ’n zijkant aan scheurt of knalt, maar het voelt altijd wat lekkerder aan wanneer je lekker een bocht uit kunt driften en de speed-button kunt gebruiken voor die extra boost. Het snelheidsgevoel zit er in de game wel lekker in, vooral door de rode strepen die van je auto afspatten bij een boost. Online is Ridge Racer Unbounded een erg uitdagende game. Je kunt zowel online drift races houden maar ook de domination mode als de frag mode zijn beschikbaar, waarbij je iedereen eruit moet zien te beuken. De Power ability is daarbij van groot belang uiteraard. Het online maken van tracks en het sharen daarvan biedt daarnaast een uitermate grootte toegevoegde waarde. Het maken van tracks is voor niemand moeilijk en werkt dan ook erg toegankelijk. De uitdagingen en events die je zelf kunt samenstellen zorgen dan ook voor meer variatie in de game modi. Verder zul je wat meer variatie tegen komen naast de al bestaande tracks, waarbij de meest bizarre tracks naar voren komen.

Echter moet er wel een kanttekening gemaakt worden. Ridge Racer Unbounded ziet er grafisch namelijk een beetje tegenvallend uit. Hoewel het er allemaal van dichtbij nog wel acceptabel uitziet, is het in de diepte toch wel een stuk minder. Grafisch is het spel kwalitatief dus niet hoogstaand maar dat valt vooral ook te wijten aan de variatie van de omgevingen, welke volledig zoek is. Vrijwel alle banen hebben veel van elkaar weg en ogen flets en weinig geïnspireerd. Wat dat betreft lijkt het dan ook dat je inhoudelijk een vrij karige game in handen hebt, terwijl dat in feite wel meevalt. Qua audio doet deze racer het een stukje beter. Tijdens het racen kun je van track wisselen en dat werkt absoluut niet afleidend. Vanaf het moment dat je in het hoofdmenu terecht komt zul je de goede actievolle sfeer van de muziek meenemen naar de game. Wat betreft physics is het spel verder ook opvallend. Zo vliegen brokstukken in grote getalen door je beeld heen. Wanneer je flinke riggels en zijmuren doorboort zul je dan ook bijna daadwerkelijk die intense impact in je handen voelen.

Met Ridge Racer Unbounded zul je zeker geen innovatieve game hebben waar je van versteld zult staan. Alle race modi zijn zo standaard als maar kan en ook de controls zijn erg basic voor zelfs nieuwkomers. De races daarentegen zijn wel ontzettend lastig en vooral in het begin zal het dan ook doorbijten zijn om jezelf alsmaar weer in de top 3 te nestelen. Qua customize mogelijkheden biedt het spel daarnaast ook maar barweinig mogelijkheden, naast de genoemde online functionaliteiten. Het maken van eigen banen is dan wel weer een leuke feature, en ook het racen werkt op zich prima en toegankelijk, maar daar behaal je geen topscore mee. Ridge Racer Unbounded is daarvoor te standaard en oninnovatief. Ben je echter een echte fan van het racegenre en zoek je in deze rustigere periode een leuke racer die het standaard concept prima uitvoert, dan zal deze game je ongetwijfeld wel de nodige uurtjes bezig kunnen houden en vermaken.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 29-03-2012 | Uitgever: Namco Bandai | Ontwikkelaar: Bugbear Entertainment
  Graphics: 7.5 | Geluid: 8.3 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.3 | Replay: 8.0
  7.8
  + Zeer degelijke gameplay
  + Fraggen heeft positieve impact
  + Prima multiplayer en track creator
  - Doet weinig vernieuwends
  - Ongeïnspireerd track design
  - Vooral in het begin vrij pittig

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box