Red Faction: Armageddon

thumbnail

Na een succesvolle reboot van de serie Red Faction met de titel Guerrilla komt THQ nu met de opvolger Armageddon. De titel zegt het al, het wordt een grote puinzooi op Mars. Over de top is een understatement bij deze shooter.

Nadat in Guerrilla de EDF vernietigd werd is er een tijd lang vrede, 50 jaar lang. In deze periode heeft Red Faction de touwtjes in handen. Dit kon natuurlijk niet langer en de stront raakt de knikker. De slechterik van het verhaal, Adam Hale, wil de Terraformer opblazen. Het enige apparaat dat ervoor zorgt dat de oppervlakte van Mars bewoonbaar blijft. Meteen val je in het verhaal en vecht je jezelf een weg door vijanden om Adam te stoppen. Het eerste level begint hier, je krijgt meteen een paar dikke guns in handen en baant je een weg door de vijanden, net zoals in het vorige deel kan alles weer kapot dus wordt de plasma gun van stal gehaald en wordt zonder problemen een wachttoren tegen de vlakte gelegd. Alles om Adam Hale te stoppen. Helaas lukt dit niet en iedereen moet ondergronds gaan wonen. Na 10 jaar onder de grond te hebben geleefd heeft Darius van de Nano Forge een wapen gecreëerd en kan eindelijk weer eens kont gaan schoppen. Helaas is het verhaal aan de zwakke kant en zul je geen gevoelens krijgen voor de hoofdpersoon. De personages blijven allemaal aan de oppervlakte maar in deze game is dit geen probleem omdat het vooral om de actie gaat. Gelukkig is de actie supervet en de single player is ook niet mis met zijn lengte van 8 uur.

De game zelf is redelijk lineair opgebouwd. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van Guerrilla, het tempo komt hierdoor wat hoger te liggen omdat je niets anders kunt doen dan vooruit te gaan en dit is wel prettig in dit soort game, wat het toch wel van de actie moet hebben. Het speelt zich voornamelijk binnen af in de dieptes van Mars, wat na een tijdje wel saai wordt aangezien grotten er over het algemeen wel hetzelfde uit zien. Doordat het verhaal zich vooral in kleine ruimtes afspeelt zou je zeggen dat het grafisch moet excelleren, dit is helaas niet het geval, het ziet er niet slecht uit, maar echt een topper is het niet op grafisch gebied, maar dat is nooit met THQ. Het geluidsaspect is ook niet super, helaas. De kogels klinken als kauwgomballen die eruit schieten, maar omdat het futuristische wapens zijn kunnen ze natuurlijk elk geluid eraan toevoegen, er is geen vergelijkingsmateriaal.

Nano Forge

Zoals al eerder gezegd moet de game het vooral van de actie hebben. Een groot element in de actie is de ‘Nano Forge’, dit zijn speciale krachten en een soort van power-ups zoals al in meerdere games is uitgevoerd. Deze krachten houden onder andere in dat je muren kapot kan rammen en mensen meters de lucht in kan vuren. Een schokgolf om je heen die iedereen het gebied verlamd. Een tijdelijk armor kan natuurlijk niet ontbreken en berserk, een eenmalige krachttoename. Deze krachten kun je even gebruiken en laden zichzelf net als je health op. Dit zijn leuke extraatjes en maken de game toch wel net wat vetter, maar ook wel makkelijk.

Zoals al eerder aangegeven gaat dit spel alleen maar om de actie en explosies, deze zijn nog vetter als in het vorige deel en er zijn nog meer brute wapens om het level opnieuw te designen. Een van de wapens dat nieuw is, is het magneet wapen. Een soortgelijk wapen als in Half-Life 2 te zien was maar dan een stuk krachtiger. Met dit wapen trek je zonder problemen een muur uit een gebouw en schiet je dit mijlenver weg. Alles en iedereen vernietigend. Heb je een brug opgeblazen maar je komt erachter dat je er nog overheen moet…. Geen probleem, in Red Faction Armageddon kun je alles repareren door middel van je Nano Forge Repair skill. Als voorbeeld laat je eerst een halve grot op de vijand storten en dan repareer je het zodat je zelf er gewoon door kunt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in deze game. Tijdens je slooptochten door de levels heen kom je wel eens Salvage tegen, oud ijzer dat gebruikt kan worden als geld om zaken up te graden als de nano forge.

Naast een flinke single player is er ook een uitgebreide multiplayer aanwezig. Infestation is een 4 speler coop mode waarbij ieder een lid van een andere factie speelt. Doordat er zoals het woord al zegt een plaag is van aliens moeten deze 4 facties samenwerken om te overleven. De vijanden komen in waves aanzetten met telkens meerdere en moeilijkere vijandern. Het leuke is dat je missies hebt, de ene factie moet de objective voltooien terwijl de andere facties tegenstanders tegenhouden. De single player wordt gelinkt met de coop. Dit valt te zien in de single player, daar waar er referenties te zien zijn van coop gevechten. Ook worden salvage punten gedeeld door single en multiplayer. Dus mis je nog een paar punten in de single player, dan kan het handig zijn om de coop te spelen en zo genoeg punten bij elkaar te sprokkelen voor de update. De coop mode is erg uitgebreid en misschien nog wel leuker dan de singleplayer, met 4 man alles opblazen biedt veel meer mogelijkheden. Dit is echter niet gemaakt voor de rambo’s onder ons, zonder teamwork ben je nergens. Je moet de nano forge krachten in combinatie met elkaar gebruiken om in leven te blijven en alle waves te overleven. Een tweede multiplayer mode is Ruin, dat is gewoon de rambo mode van het spel: Kies je wapen en schiet alles kapot.

Bruut

De game is een leuk tussendoortje, een lekkere shooter die niet pretentieus is maar gewoon lekker wegknalt. Grafisch en geluidtechnisch is het niet denderend, de explosies zouden nog vele malen mooier kunnen maar als je weer een gebouw op een groep vijanden laat vallen ben je het helemaal vergeten. De fun factor in deze game ligt gewoon erg hoog en de multiplayer is om van te smullen. Innovatief is de game niet, maar wat het doet, dat doet het goed.


 • Auteur: Merijn Adriaanssen | Genre: Shooter | Release: 07-06-2011 | Uitgever: THQ | Ontwikkelaar: Volition
  Graphics: 7.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
  8.5
  + Prima single- en multiplayer
  + Supervette actie
  +
  - Audiovisueel niet geweldig
  - Verhaal weinig inspiratievol
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box