Baladins

thumbnail

Choose your own adventure boeken waren in de jaren tachtig erg populair en het gaf lezers de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe het verhaal verder ging. Het grote voordeel was dan ook dat lezers geen ingewikkelde commando’s in hoefden te voeren op een computer. Door naar de juiste pagina te bladeren kon je lezen hoe het avontuur verder ging. Met nieuwe grafische mogelijkheden verdwenen deze boeken langzamerhand en Netflix heeft zelfs geprobeerd met matig succes het concept naar je tv te brengen met Black Mirror: Bandersnatch. De ontwikkelaar Seed by Seed komt met een hele andere draai op het genre. De game Baladins is vele malen interessanter dan Bandersnatch en de game kan nog wel eens het begin zijn van een nieuwe serie.

Zeven weken

In Baladins kun je kiezen uit vijf verschillende helden elk met hun eigen rol en talenten. Een kok, danser, pyromaan, zanger en een magiër geven de speler herkenbare rollen uit rollenspellen om uit te kiezen. Gelukkig zijn dit niet de standaard rollen zoals een vechter of een boogschutter die we meestal voorgeschoteld krijgen. Deze helden trekken rond in de wereld Gatherac die bestaat uit meerdere steden. De helden krijgen al snel een grotere rol om de wereld van zijn ondergang te redden en een gemene draak die ze tevreden moeten houden. Je hebt zeven weken, oftewel zeven beurten, de tijd om de draak te verslaan. Faal je dan word je teruggestuurd in de tijd om het nog een keer te proberen. Dit is waar het choose your own adventure element naar voren komt. Je kunt elke keer een ander pad afleggen over de vele verhalen die verstopt zitten in de wereld. Je kunt de vele verhalen en verschillende eindes ontdekken door de juiste keuzes te maken. Dit is dan ook een game waar je rustig de tijd voor moet nemen. Je zult hier goed moeten lezen en alles moeten uitproberen om te kijken wat er gebeurt.

Elke held heeft verschillende waardes in acht verschillende eigenschappen. De belangrijkste twee zijn de hoeveelheid acties en stappen die je elke beurt kunt uitvoeren. De andere eigenschappen zoals, sterkte, kennis, intellect, vuur of geld, bepalen hoe makkelijk het is om obstakels te overwinnen. Een obstakel kan een dief zijn die je geld probeert te stelen of het leren van een nieuwe taal en komt met een waarde in één van de eigenschappen. Het resultaat van een gooi van een dobbelsteen wordt opgeteld bij de waarde van je held. Je bent succesvol als het getal hetzelfde of hoger is dan de waarde van het obstakel en zul je een ander deel van het verhaal vrijspelen als je faalt. Kans speelt hier dan ook een kleine rol. Je kunt soms heel veel geluk hebben, maar ook veel pech waardoor je niet verder komt. Gelukkig zijn de zeven beurten zo voorbij en kun je het nog een keer proberen.

Even rondsnuffelen

De presentatie van de game zorgt ervoor dat je eigenlijk niet doorhebt dat je een choose your own adventure spel aan het spelen hebt. Je kunt namelijk je held rond laten lopen over een mooie gedetailleerde kaart. De vele steden en dorpjes die je tegenkomt bevatten personages waar je mee kunt praten, oefeningen en uitdagingen die je kunt voltooien. Het ziet allemaal erg leuk, vrolijk en rustgevend uit. Het heeft een brede aantrekkingskracht en erg positieve kijk op een game. Geen geweld of moord, maar het helpen van mensen, speuren en veel rondvragen zijn de hoofdzaken in deze game. De acties die je uitvoert leveren soms nieuwe voorwerpen op die je weer kunt gebruiken of weggeven. Het werkt allemaal erg makkelijk en je hebt niet meer nodig dan een muis met een enkele knop. De uitdaging zit hem echt in het volgen van de vele verhaallijnen.

Gelukkig draag je een boek met je mee, waar je de voortgang in de vele verhaallijnen kunt zien en ook de belangrijkste informatie die je hebt verzameld. Dit voorkomt onnodig veel herhaling. Wat ik wel mis is een overzicht van de voorwerpen die je hebt ontdekt en hoe je deze kunt krijgen. Na vijf of tien verschillende voorwerpen met elk zijn eigen manier vergeet je al snel hoe je ook alweer toegang kreeg tot een pen of een brood. Je zou ook kunnen zeggen dat dit juist de charme is van het spel. Spelers die dit netjes onthouden of bijhouden worden rijkelijk beloond. Gelukkig krijg je ook elke keer de keus om een voorwerp mee te nemen naar het begin van een nieuwe poging. Dit geeft je nieuwe mogelijkheden en verhaallijnen die je kunt vrijspelen of een shortcut in een verhaallijn.

Met drie vrienden

De game is met vier gebieden en een handvol dorpjes per gebied niet supergroot. Dit houdt het gelukkig overzichtelijk en je zult hier al snel tien uur bezig zijn om de vele eindes te verzamelen en verhaallijnen te voltooien. Er is ook de mogelijkheid om de game lokaal met drie andere vrienden te spelen en dit geeft je meer acties per beurt. Je kunt ook voorwerpen delen met elkaar, waardoor je elkaar niet blokkeert. Het is een leuke toevoeging, maar dit is een feature meer gemaakt voor console dan PC. Online multiplayer ontbreekt op dit moment, maar dit is geen ramp. Voor veel spelers zal dit een game zijn die je solo wilt doorlopen. Je wilt rustig de tijd nemen om alles te lezen in je eigen tijd, met andere spelers is dit een stuk lastiger.

Baladins is een erg leuke nieuwe draai op het choose your own adventure genre. De game ziet er erg leuk en schattig uit en de vele verhalen die je kunt ontdekken hebben elk hun eigen uitdagingen. Als speler word je hier echt beloond voor het goed lezen, ontdekken, praten en rondkijken. Het helpt ook zeker dat het verhaal met de draak vol verrassingen zit en een ronde niet al te lang duurt. Zo kun je even snel de game voor een kwartiertje spelen om te kijken of je weer ietsjes verder komt. De afwerking is erg netjes en met hier en daar een paar kleine missende details is er weinig op aan te merken. Ik hoop dan ook dat we dit concept nog in vele andere thema’s en onderwerpen zien. Als je van rollenspellen, verhalen of puzzels houdt dan is dit zeker een game die je moet spelen.


 • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: RPG | Release: 15-05-2024 | Uitgever: Armor Games Studios | Ontwikkelaar: Seed By Seed
  Graphics: 8.5 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.5
  8.5
  + Toffe vertaling van een choose your own adventure spel
  + Ziet er kleurrijk uit
  + Onderzoek wordt beloond
  - Geen overzicht voor gevonden voorwerpen
  - Je kan soms pech hebben
  - Multiplayer voegt weinig toe

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx