Red Dead Redemption (2023)

thumbnail

Lange tijd waren er geruchten over Red Dead Redemption, de iconische IP van ontwikkelaar Rockstar uit 2010. Zou er een remake komen van het eerste deel? Een fantastische western game met de graphics van 2023 en 60 fps, dat zou een droom zijn voor elke gamer. Je kan je de teleurstelling wel voorstellen toen Rockstar niet zo lang geleden vrij plots aankondigde dat Red Dead Redemption inderdaad zijn comeback maakt, maar dan op de PlayStation 4 en de Switch. Niet de meest krachtige consoles meer, maar in ieder geval krachtiger dan de PS3 en Xbox360 van het originele spel uit 2010. Helaas werd ook snel duidelijk dat het ook niet eens gaat om een remake maar om een port naar de nieuwe consoles. Geen verbetering in graphics of nieuwe gameplay aanpassingen, maar een simpele overzetting. Aangezien de vorige port van Rockstar, namelijk de GTA trilogie, een fiasco was lijkt de ontwikkelaar wederom de fout in te gaan. Wij gingen aan de slag met de Switch versie om te zien of deze port van dit oudje bestaansrecht heeft.

Indrukwekkend oudje

Zeer waarschijnlijk is iedereen bekend met Red Dead Redemption, aangezien dit één van de beste games is die ooit is uitgekomen. Maar mocht er toch nog geen belletje rinkelen, een korte introductie. Je speelt met hoofdpersonage en cowboy John Marston, bijna een anti-held die zijn zaken op dat moment niet echt lekker voor elkaar heeft. Hij leidt op dat moment eigenlijk een beetje twee levens waarvan hij er eentje ver achter zich wil laten. Als kleine jongen had hij al een turbulent leven waardoor hij al vrij snel in een bende terecht kwam. Mensen vermoorden, banken overvallen en andere ongure zaken waren niet vreemd voor John. Nu is hij op zoek naar zijn oude bende om ze om te leggen en voorgoed afscheid te nemen van zijn criminele verleden. Rockstar heeft hier een western game neergezet die verhalend zo goed is geschreven en zo uitgebreid is, en alleen is geëvenaard (en gepasseerd) door zijn opvolger.

Red Dead Redemption is een open wereld game waarbij je alle vrijheid krijgt om stadjes te ontdekken, zijmissies te doen en andere western activiteiten. Loop een saloon binnen en je kan pokeren of een spel doen waarbij je zo snel mogelijk met een mes tussen je vingers moet gaan. De opvolger, Red Dead Redemption 2, staat bekend om de enorme hoeveelheid opties en details die je hebt in de wereld, en het is opvallend om te zien dat het eerste deel hier niet heel veel voor onder doet. Zelfs voor een spel in 2010 is er zo enorm veel te doen en is de wereld met veel detail in elkaar gezet. Iedereen lijkt zijn routine te hebben, als je gewond bent en je rent te hard zal John hier last van krijgen. Zelfs 13 jaar na dato kan dit spel je nog verrassen, en dat is indrukwekkend.

Deze port is uitgebracht op de vorige generatie consoles met weinig tot geen verbeteringen, en dat is kwalijk. De Switch versie waar wij mee aan de slag gingen lijkt in ieder geval wel de meest logische port van de twee. De Playstation port is door backwards compatibility ook te spelen op de Playstation 5, maar alsnog loopt hij dan op 1080p en 30fps. En dat voelt erg fout en verouderd aan op zo’n moderne console. Zelfs op de Playstation 4 is het buitengewoon teleurstellend dat hij niet minstens op 60fps loopt. Op de Switch heb je daar gelukkig minder last van, de resolutie en de fps zijn wel hetzelfde maar zijn aanzienlijk minder storend, vooral op de handheld modus. Ondanks dat de graphics al 13 jaar oud zijn is het over het algemeen toch prettig om naar te kijken. Natuurlijk zie je de ouderdom en zijn ook animaties soms echt wel aan de oude kant, het algemene beeld is aangenaam. De wereld is groot en gedetailleerd, waarbij de Switch zonder al te veel moeite stabiel de 30fps haalt. Het is dan makkelijker te vergeven dat een kudde koeien wat vreemd beweegt en dat John zelf ook last heeft van de afgelopen 13 jaar.

De muziek en de voice-acting daarentegen hebben de tand des tijds wel extreem goed doorstaan. Vanaf het eerst moment word je weer volledig meegezogen in het verhaal door de uitstekende dialogen en de daarbij behorende stemmen. De iconische stem van John gaat nooit vervelen, maar dit geldt eigenlijk voor elk personage die je tegenkomt. Ook de muziek tijdens gevechten of het paardrijden raakt altijd de juiste snaar. De sfeer die Rockstar hier neerzet is zelfs na al die jaren van bizar hoge kwaliteit.

De missies zijn ook van deze hoge kwaliteit en nergens heb je het gevoel dat je iets nutteloos aan het doen bent. Je schiet allerlei bandieten neer, je houdt een stadje veilig door allerlei ruzies op te lossen en je zorgt dat een kudde koeien op de juiste plek komen te staan. Geen missie is hetzelfde en dat zie je tegenwoordig niet meer zo vaak in een game. Dit onderstreept alleen maar de kwaliteit van Red Dead Redemption uit 2010.

Veel te prijzig

Naast het originele spel krijg je in dit pakket ook de uitbreiding Undead Nightmare. Een erg leuke singleplayer DLC waarbij de hele wereld is overlopen door zombies. De mix van cowboys en zombies is een opvallend vermakelijke en is dan ook zeer aan te raden om na de verhaallijn meteen op te pakken. Helaas heeft Rockstar er wel voor gekozen om de multiplayer uit de port te halen, en dat is een groot gemis. Zeker omdat de ontwikkelaar ervoor kiest om een prijskaartje aan deze port te hangen van maar liefst 50 euro. Je zou verwachten dat na de GTA port ze wel geleerd hebben van hun fouten en dat is maar deels waar.

We kunnen niet anders zeggen dat het weer een genot was om de cowboyhoed op te zetten en het verhaal van John Marston te spelen. De missies, de wereld, de stemacteurs en de muziek zijn nog steeds van een hoog niveau. Maar, dit hebben we allemaal al gezien en gespeeld in 2010. En dat Rockstar 13 jaar na dato met een port komt voor de PS4 en Switch, en ook nog eens voor de prijs van 50 euro is eigenlijk niet te verdedigen. Ook al heb je Red Dead Redemption niet gespeeld al die jaren terug, dan is deze prijs eigenlijk veel te hoog. Als je de prijs vraagt van een volledig nieuw spel dan mag je ook verwachten dat het op zijn minst een remake is met allerlei grafische en gameplay verbeteringen. Het is een erg makkelijke manier om geld proberen te verdienen en dat verdient zo’n klassieker niet. Het is daarom lastig om een eerlijke score te geven. Zonder twijfel is Red Dead Redemption een meer dan fantastisch spel die vooral op de Switch een uitstekende toevoeging is, maar voor zo’n simpele port is de vraagprijs van 50 euro veel te veel en dat zorgt voor een zure nasmaak. Mocht de prijs voor jou geen probleem zijn dan heb je hier een prachtig spel aan. Het is gelukkig niet zo’n fiasco geworden als de GTA trilogie, maar de volgende keer zien we echter liever een volledige remake.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Actie avontuur | Release: 17-08-2023 | Uitgever: Rockstar | Ontwikkelaar: Rockstar
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.5
  7.2
  + Verhaal uitstekend
  + Mooie uitgebreide wereld
  + Echte toevoeging op Switch
  - Veel te duur
  - Geen verbeteringen
  - Te simpele port

  4.5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  2673
  1 maand geleden

  Ik weet nog toen ik deze game speelde. Dat pokeren was echt episch. Vond het een beter deel van de tweede eerlijk gezegd, maar het ziet er nu wel heel gedateerd uit. Toch wel de moeite waard om nogmaals te spelen, wellicht op de PS4 ‘n keer.

  WazzieJ
  Gast
  WazzieJ
  27 dagen geleden
  Reageer op  Z@3 Redrum

  Ik heb hem aangeschaft, en het is nog steeds een vet spel. Echter, de controls zijn verwisseld, maar dat is in de PS instellingen nog aan te passen. En het feit dat er geen online optie meer bij zit is toch een groot gemis. Ik dacht het eerst niet, maar ik heb Pike’s basin zo vaak zo snel mogelijk gespeeld, dat was de echte lol. Super jammer dat ze het zo uit hebben gebracht.

  Griever
  Lid
  2334
  1 maand geleden

  Een van de weinige spellen met een einde dat me wist te raken.Had er wel graag een remaster van gezien en nu lijkt dit nooit meer te gaan gebeuren.Pak hem wel weer een keer op,Maar niet nu en zeker niet voor deze prijs.


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx