PSPgo (hands on)

thumbnail

Hoewel een groot gedeelte van de crew een fantastisch weekend had in Keulen, kon niet iedereen mee worden genomen. Dit betekende dat sommigen van ons de Gamescom van achter hun PC-scherm moesten gaan volgen. Gelukkig was dit niet het gehele weekend nodig en was Sony in samenwerking met Fortress Music zo gul om Evilgamerz uit te nodigen voor de PSPgo Bloggerstrip. Op de zaterdag van de Gamescom kregen we de kans om de nieuwe PSPgo uit te proberen en ook nog eens een middagje de Gamescom te bezoeken. Vanaf Utrecht vertokken we met een grote groep collega’s van andere sites in een tourbus richting Keulen, waar we de rest van de middag nieuwe games konden uitproberen op een enorm drukke beurs.

Sony’s nieuwste trots

Natuurlijk was het doel van de dag om ons kennis te laten maken met Sony’s nieuwste versie van hun Playstation Portable, de PSPgo. In het korte kwartiertje dat we de handheld mochten gebruiken hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk uit te kunnen proberen. Het eerste wat opvalt aan de PSPgo is het nieuwe ontwerp. De knoppen zijn verborgen onder het scherm en haal je tevoorschijn door het scherm ervoor weg te schuiven. De PSPgo lijkt daardoor op een grote slide-phone. Het voordeel van dit ontwerp is dat het formaat van de handheld weer enkele centimeters ingekrompen kan worden, waardoor hij beter in je broekzak past. Voor een handheld is dat natuurlijk best belangrijk. Gesloten zijn de afmetingen van de PSPgo 122 millimeter lang, 66.5 millimeter breed, 15.9 millimeter dik en de beelddiagonaal van het scherm is 3.8 inch groot.

Een andere grote verandering die heeft meegeholpen bij het verkleinen van de PSP is het opslagmedium. In plaats van games op een UMD te kopen zul je namelijk voortaan spellen moeten downloaden vanuit de Playstation Store. Voor vele gamers zal dit waarschijnlijk een kleine ergernis worden, omdat dit zal betekenen dat ze hun oude PSP games niet kunnen gebruiken op de PSPgo. Wees echter niet gevreesd, want ze zullen allemaal weer gedownload kunnen worden vanuit de Playstation Store. Intern bevat de PSPgo zestien gigabyte aan opslagruimte. De hoeveelheid ruimte die spellen in beslag zullen nemen is nog niet bekend. Op het exemplaar dat wij in handen kregen waren echter zes demo’s geïnstalleerd die samen drie gigabyte opeisten. Een volledige game zal waarschijnlijk rond de 800 megabyte nodig hebben.

Een echte alleskunner

Mocht de ruimte dan ook opraken, dan is het nog uit te breiden met behulp van een Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart voor twee of vier gigabyte extra ruimte. Dit is de kleine versie van degene welke te gebruiken was in de PSP-3000. De overstap naar een PSPgo zal voor sommigen waarschijnlijk dan ook een lastige keuze worden om te maken. Gelukkig heeft de PSPgo nog enkele mooie features te bieden om deze mensen alsnog over te halen. Zo zal er Bluetooth 2.0 ondersteuning ingebouwd zijn. Hiermee kan een draadloze headset aangesloten worden op het systeem. Deze kan tevens gebruikt worden om met je vrienden te chatten met behulp van Skype. Dit geeft ook weer de filosofie aan die tegenwoordig hanteert Sony, namelijk de consument een zo compleet mogelijk multimedia systeem aan te bieden.

Via de Playstation Store zullen dan ook films, muziek en zelfs televisieseries aangeboden worden. Met de multimedia zit het dus wel goed, maar waar je de PSPgo werkelijk voor zult aanschaffen zijn natuurlijk de games. In de bus hadden we helaas enkel de tijd om snel de demo’s van Motorstorm: Arctic Edge en Little Big Planet uit te proberen. Het mag echter wel gezegd worden dat ze er beide fantastisch uitzagen en erg soepel liepen. Daarnaast ligt de PSPgo lekker in de hand. De knoppen zitten op een net wat betere positie, waardoor de PSPgo iets comfortabeler is om vast te houden. Tevens is de analoge stick verplaatst. Deze zit nu naast het D-pad in plaats van eronder, zodat ook deze net iets gemakkelijker is te bereiken. Hij zit echter net iets te diep geplaatst, zodat hij wel een beetje stroef hanteert. Verder zijn de schouderknoppen wat lastig te bereiken, doordat de PSPgo zo dun is. Dit zal waarschijnlijk wel al snel wennen en zou in principe dus geen probleem moeten opleveren.

Al met al ziet de toekomt voor de handheld er dan ook rooskleurig uit. De PSPgo is erg klein, maar vooral ook heel fijn. Door ervoor te kiezen de knoppen onder het scherm te verbergen is er een flinke hoeveelheid aan ruimte bespaard. Een potentieel probleem is echter wel de overstap naar enkel een harde schijf, waardoor bezitters van een oude PSP hun UMD-games opnieuw zullen moeten downloaden. Toch is het waarschijnlijk wel de moeite waard, aangezien de PSPgo gewoon een fantastische handheld gaat worden en games downloaden ook toekomstig steeds meer zal worden aangeboden. Het scherm wist eveneens prachtige beelden te tonen in onder andere Motorstorm: Arctic Edge, waarin alles heel soepeltjes draaide. Daarnaast is de ingebouwde Bluetooth een erg handige toevoeging om mee Skypen. Wanneer er binnenkort ook nog eens muziek, films en TV-series zijn te downloaden, zal de PSPgo een mooie vervanging zijn voor de multimedia telefoon en een systeem zijn die je overal met je mee kunt nemen. Je betaalt er echter ook weer net iets meer voor. Zeer binnenkort zal de PSPgo in de winkel liggen voor een adviesprijs van 249 euro. De handheld zal verkrijgbaar zijn in zowel een zwarte als een witte uitvoering. Bij de lancering zal er een heel scala aan oude PSP games verkrijgbaar zijn in de Playstation Store en tevens komt Gran Turismo op dezelfde dag uit.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx