PGA Tour 2K21

thumbnail

Let’s play golf

Het is denk ik alweer een goede tien jaar geleden dat ik voor het laatst een golf game heb gespeeld. PGA Tour 2K21 is de eerste die ik dus in lange tijd onder handen mocht nemen. 2K concurreert natuurlijk al jaren met bijvoorbeeld EA als het om een aantal officiële sport games gaat, waaronder ook de reeks van de NBA, het Amerikaanse basketbal. Nu is golf wel een geval apart, wat doorgaans niet door de grootste hoeveelheden gamers gespeeld word. Zijn er dan na al die jaren mooie dingen te vinden in de PGA reeks die wellicht wat gamers over de streep kunnen trekken? Nou, laten we zo zeggen. Die zijn er zeker wel, maar hier en daar moeten we toch het één en ander met een flinke korrel zout nemen, al had ik dat liever weggelaten, maar daar later meer over. Wat ik aantrof in de game is vooral een titel waarvan je merkt dat die elk jaar uitgegeven wordt en dat is in dit geval niet helemaal een goed teken, al moet ik er bij zeggen dat iemand die meer ervaring heeft dan ik met de licentie ongetwijfeld nog meer zou kunnen opmerken. Maar goed; Let’s play golf.

Speelt lekker

Wat snel opvalt wanneer je de game speelt, is hoe lekker de game eigenlijk speelt. De besturing wordt fijn uitgelegd in een reeks oefeningen en daarna heb je de game ook goed onder controle. Alle bekende slagen en manieren van spelen, zoals ”putten,” van dichtbij raak proberen te tikken, zitten erin. De game is gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar de uitdaging van het spelen zit hem in de lange adem. Wanneer je bijvoorbeeld een PGA Tour reeks start, of een My Player aanmaakt en jezelf in de game gooit, kost het wel een tijd om echt goed in de game te worden, ondanks dat je de fijne besturing snel leert. De besturing helpt hier uiteraard wel bij, waarbij op verschillende manieren uitgelegd wordt hoe je het moet doen en of je iets fout doet of niet. Een klein nadeel is misschien dat niet goed duidelijk wordt wat je precies fout hebt gedaan, maar je krijgt snel een kans om het overnieuw te doen. Dat is dan ook weer een fijn klein detail aan de game, dat die relatief snel laadt, maar de besturing is bewust wat trager gehouden zodat je tenminste spectaculair de bal kan volgen naar zijn doel. Naast dat kun je je slag ook richten, waarbij je je speler zo plaatst dat je een kans op een misser een stuk kleiner maakt. Het is ook zaak niet te hard te slaan, de juiste stick te kiezen en in sommige gevallen ook de juist hoek van slaan. Dit zorgt voor de nodige tactiek in de besturing en daar ben ik best goed over te spreken. Sommige mensen zullen het wellicht te traag vinden, maar zelf vind ik dat wel prettig, dat sport games van snelle sporten nog een beetje goed te volgen zijn voor het oog. Al met al heb ik over de besturing geen serieuze klachten, maar dat is dan ook de reden dat ik voor deze review koos om met iets moois te beginnen. Niet alles is even fijn namelijk!

Ziet er echt uit als oud plastic

De game ziet er namelijk uit als oud plastic. Het doet je soms denken aan die figurines, van die plastic poppetjes die je kunt kopen nadat er een nieuwe franchise op de markt komt. En dat is uiteraard geen goed teken. Console kijkende, schat ik dit op late Xbox 360 en begin Xbox One tijd, zonder dat het volledige potentieel benut wordt. Dat zou niet mogen en blijft mij er aan herinneren hoe gemakkelijk ontwikkelaars van sport games denken over hun licentie, want het kan ook anders als je even de tijd neemt en niet ontzettend vroeg in het nieuwe sportseizoen een game wil uitbrengen. Misschien is een wissel tussen studio’s een optie en daardoor een kunstmatig langere ontwikkeltijd een optie? Op een soort zelfde manier als al jaren gebeurt bij Call of Duty!? Naast dat zitten er ook micro transacties in, maar die zijn vooral cosmetisch. Ik ben wel redelijk te spreken over het ontwerp van de menu’s, al voelt het soms makkelijk en goedkoop aan, het werkt wel. Er zijn qua technische zaken weinig tot geen klachten, behalve dat de menu’s soms tegenwerken en je niet op de achtergrond veel aan het downloaden moeten zijn, maar dat geldt voor elk op internet aangesloten systeem. Alle bekende golf toernooien zitten er wel bijna in en je kunt hier redelijk wat uren mee zoet zijn, al hoef je het niet te doen voor de achievements of iets dergelijks. Wat wel mooi is, is dat je ook kunt kiezen of je links handig wilt slaan, of rechtshandig. Ikzelf heb gekozen voor rechtshandig, omdat ik bijna alles in games vanaf het midden van de camera, of van rechts, doe terwijl ik in het echt linkshandig en linksbenig ben. Er is dus wel wat keuze als het gaat om de manier van spelen, maar zo gemakkelijk als de ontwikkelaar met de grafische kant van de game is omgegaan is onacceptabel. Datzelfde vind ik van de soundtrack, die vreselijke tracks heeft en die ik doorgaans in games ook uitzet voor een wat meer real life ervaring van een game. Ander saillant en niet al te rooskleurig detail is, is dat het publiek ook niet om aan te zien is, maar zoals je waarschijnlijk al vermoedde geldt dat grafisch voor alles in de game. Ik heb zowel goede punten, als minder goede punten genoemd, maar wat moet je dan in je keuze of deze game te kopen of niet?

Verschillende modi en gameplay

In PGA Tour 2K21 zitten natuurlijk ook verschillende modi en die steken qua gameplay best wel lekker in elkaar. Zo is er de career mode waarin je o.a. moet bewijzen wat er nodig is om de FedExCup te winnen. Naast dat heb je bijvoorbeeld de My Player feature waarin je zelf een poppetje aanmaakt en uit ongeveer 1.000 verschillende stijlen kunt kiezen om uitgerust de baan op te gaan. Er is een online clubhuis waarbij je zelf de regels kan bepalen en waarbij je op kan scheppen over je prestaties en doelen. Zo kun je online toernooien en wedstrijden afwerken en statistieken bekijken en is het zelfs mogelijk eigen toernooien te organiseren in de zogeheten tournament mode. Het zijn juist dit soort gameplay dingen die de game net iets completer maken. Mijn initiële overweging na de eerste speelsessies zal ik dan ook iets naar boven bijstellen. Qua graphics mag de game misschien erg oud ogen, maar qua technische kantjes wat betreft de besturing en gameplay is het helemaal nog niet zo slecht gedaan. Het is wel jammer van de micro transacties, maar dat is een keuze of je daaraan wil toegeven.

Al met al zou ik de keuze toch bij de lezer van deze recensie willen laten. Technisch zit de game wel lekker in elkaar en het leren van golfen is goed gedaan, grafisch is de game erg achterhaald, ook door andere sportgames. Dat de game elk jaar een nieuwe update krijgt zou geen excuus mogen zijn voor de tegenvallende graphics, dat kun je oplossen met een goede engine en een minder makkelijke instelling van ontwikkelaar en uitgever. De soundtrack is in mijn ogen bloed irritant, maar de game speelt wel lekker qua besturing en heeft best goede gameplay. Al met al denk ik dat het beste is om de keuze aan jullie over te laten, maar voor de echte fanatiekeling is een game met goede besturing, fijne physics en aardige gameplay zijn prijs wel waard waarschijnlijk. Het is geen hoogvlieger, maar als je door wat zaken heen prikt en de soundtrack uitzet, dan heb je minder reden tot klagen. Sommige zaken die ik genoemd heb voelen wat makkelijk aan, maar de meeste tijd van ontwikkelaar HB studio’s lijkt vooral in het gameplay aspect te zijn gestoken. Nogmaals; de keuze laat ik graag bij jullie, maar er is beter voor minder te krijgen dan dit. Vrij aardig, maar niet perfect.


 • Auteur: Yellow13NL | Genre: Sport | Release: 21-08-2020 | Uitgever: 2K Games | Ontwikkelaar: HB Studio's
  Graphics: 5.0 | Geluid: 5.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 7.5
  7.0
  + Technisch goed
  + Besturing
  + Gameplay
  - Grafisch achterhaald
  - Micro transacties
  - Soundtrack

  4.5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  2290
  2 jaren geleden

  Vroeger veel de Tiger Woods games gespeeld van EA. Op zich kon ik er wel redelijk mee overweg en kon ik wel under PAR spelen, maar ik denk dat ik er tegenwoordig zo slecht in ben geworden dat dat nu niet meer lukt 😛


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx