Eerste kennismaking
Op de Gamescom in Keulen maakten we al aardig kennis met de nieuwe Overpass 2-game. Het spel viel in goede aarde maar natuurlijk moesten we nog heel wat afwachten voordat de game eindelijk lanceerde in Q4 van dit jaar. Nu is het dan zover en wij gingen aan de slag op de PlayStation 5.
Overpass 2 bevat verschillende vormen qua racen en dat kenmerkt ook direct de algehele gameplay van de game. Het spel biedt 33 voertuigen verdeeld over 3 verschillende categorieën; De UTV buggy, de ATV quad en de Rock Bouncer. De laatste categorie is de vernieuwing in deel 2. Voertuigen zijn er met merken als Kawasaki, Yamaha, Polaris en Suzuki en er zijn 4 gelicenseerde Rock Bounders, te weten Venom, Scremin Blue, Rum Runner en Smoked-Out. Je kunt daarnaast rijden in 5 verschillende regionen, de Baja Desert, Johnson Valley, Utah Desert, East Central US en West Europa. Je hebt nu machines met een uitermate krachtige motor die de steilste heuvels kunnen beklimmen en de meest ruwe gesteenten kunnen overwinnen. Dit vergt enige rust in het gas geven, maar toch ook het houden van de balans want met iets te veel of te weinig gas loop je vast of kantel je volledig om.
De career-mode van de game is toch wel grotendeels waar het spel om draait. Ja, je hebt een training-mode waarin je alles onder de knie kunt krijgen, al stelt de gameplay weinig voor wat betreft toegankelijkheid, ja je hebt een quickplay mode en je hebt een multiplayer waarbij je zelfs met vier man in split-screen kunt spelen. Maar de career-mode is toch wel het neusje van de zaml van Overpass 2. Alhoewel, neusje van de zalm? Dat is nog de vraag, want uitermate boeiend is deze niet. In de career heb je allerlei opties, waaronder natuurlijk een kalender waarin events gepland staan die je kunt spelen. Dit zijn soms promo-events om sponsoren gelukkig te maken of juist te werven, maar er zijn ook competitieve events die je kunt spelen, al dan niet kunt simuleren. Daarnaast kun je een inbox bekijken met je mails, waarin je direct verwezen kunt worden naar je nieuwe onderdelen of verbeteringen. Verder kun je personeel scouten, aannemen en ontslaan. Dat personeel kan bijvoorbeeld je bolides in de garage fixen, maar je hebt ook researchers die onderzoek doen naar betere onderdelen of metereologen die het weer voorspelen. Verder kun je je driver customizen en je look veranderen. De meest aantrekkelijke feature is nog wel de R&D-afdeling, waar je upgrades kunt uitvoeren voor zowel je vehicle als voor je team. Voor je team kun je skill-points gebruiken die je verdient tijdens het levelen. Deze kun je uitgeven aan upgrades waarmee je sneller XP vergaart of bijvoorbeeld de grip verbetert van bolides. Voor je voertuigen kun je development-targets instellen die onderzocht worden en later gebruikt kunnen worden wanneer ze afgerond zijn.
AI is soms letterlijk lachwekkend
Qua gameplay werkt het spel op zich prima en zijn de controls goed. Je kunt snel switchen tussen vierwielaandrijving of tweewiel-aandrijving, waarbij de laatste optie zorgt voor de hoogste snelheid maar minder grip. En je hebt natuurlijk de modus waarin je ruw terrein kunt overwinnen. De moeilijkheid van de game in de career is vrij laagdrempelig en je kunt al snel de ene overwinning aan de andere rijgen. Dat komt mede door de soms dramatische AI. Deze was op de Gamescom al vrij slecht uitgewerkt maar lijkt nog altijd aardig wat tekortkomingen te hebben. Opponenten in races knallen willekeurig tegen de meest opvallende objecten aan of vliegen simpelweg uit de bocht, waardoor het met wat rustig rijden vaak al redelijk makkelijk is om de overwinning te behalen. Het zorgt soms voor hilarische momenten waarbij een glimlach ontstaat, maar eigenlijk is het een pijnlijk feit dat de uitwerking veel te wensen over laat. Soms komen opponenten daarnaast ineens uit het niets weer supersnel dichterbij in een achtervolging. Ook respawnt de game je geregeld niet wanneer je op de kop ligt.
Races zijn veelal redelijk kort, maar kunnen ook tot bijna 10 minuten duren wanneer je de wat langere races speelt. Op zich is de balans hierbij goed, want je zult merken dat je zowel zeer korte als langere races speelt, waardoor de progressie vrij lekker aanvoelt. Echt bijzonder wordt het racen echter nooit. Het voelt vrij arcade aan en zeer toegankelijk en dus verre van zo realistisch als in WRC, om maar ‘n ander voorbeeld te noemen.
Daar komt bij dat de ambiance ‘n beetje mist. De sfeer om de races heen, de omgevingen, het ziet er allemaal zoveel hetzelfde uit en straalt weinig uit. Elke animatie is hetzelfde en wordt gerecycled, en in de career-mode heb je het idee dat je eigenlijk constant ‘n beetje van hetzelfde aan het doen bent. Grafisch heeft het spel ook wat issues; Het spelen met ray-tracing zorgt dat de framerate soms wat in kakt. De laadtijden zijn dan wel weer zeer kort. Omgevingen zien er daarentegen wel weer vrij redelijk uit net als de bolides zelf. Bandensporen in het zand, gesteente en struiken zien er meer dan acceptabel uit. Verder ondersteunt de game DualSense feautures als de adaptive triggers feedback. Deze werkt goed en is vooral bij het starten goed merkbaar.
Overpass 2 is een game die niet meer doet dan een gemiddelde race-game. De verschillende manieren van rijden over de verschillende terreinen vormen de meest baanbrekende, unieke factor. Qua content hoef je namelijk verder niet heel veel te verwachten. Naast de career-mode heb je eigenlijk het meeste wel vrij vlot gezien. En zelfs de career-mode is niet bijster bijzonder en uitgebreid. Voor de volle mep is Overpass 2 dan ook nog een vrij ruwe diamant die nog wat geslepen moet worden, vooral qua AI en wellicht ook het aantal tracks dat beschikbaar is. Deze worden na een tijdje vrij herhalend. Overpass 2 is zeker geen slechte game, maar blinkt ook nergens echt in uit. Het genre moet je dan ook wel heel erg aanspreken, wil je dit spel zo snel mogelijk in huis willen halen.