Ontwikkelaar Moon Studios, bekend van het visueel prachtige Ori-serie, maakt de overstap naar een ander genre: een actie-RPG welke net is uitgekomen Early Access op Steam. We zagen No Rest for the Wicked voor het eerst op The Game Awards 2023, en belooft een combinatie te worden van Diablo en Dark Souls. Maar tegelijkertijd zijn (en komen) er nog veel meer features aan waardoor dit door vele een spel is die goed in de gaten wordt gehouden. Daar helpt de prachtige visuele stijl dan ook behoorlijk aan mee. De lat ligt voor de spelers, maar ook voor de ontwikkelaar, enorm hoog. Wij gingen aan de slag om te kijken of hier een nieuwe topper in de maak is, en of het nu al de moeite is om in te stappen.
Hele vroege versie
Om te beginnen is het verstandig om extra uit te lichten dat dit spel echt een Early Access spel is waarbij de ontwikkelaar door middel van feedback van de spelers het best mogelijke spel willen maken. Dat is natuurlijk mooi, maar er mist dus nog wel een hele hoop content en ook technisch gezien is het allemaal verre van perfect. De verhaallijn stopt op een gegeven moment ook, No Rest for the Wicked is dus ook nog niet uit te spelen. Wij baseren deze review op de huidige staat van het spel, maar dus met de kanttekening dat in de loop van komende maanden er veel kan veranderen, zowel goed en slecht.
Als speler ben jij een Cerim, een mysterieuze krijger belast met het bestrijden van de Pestilence, een plaag die de wereld van No Rest for the Wicked in zijn greep heeft. Het verhaal speelt zich af op Isola Sacra, waarbij er ook nog eens een flinke machtsstrijd woedt door de dood van koning Harol. Zijn onervaren zoon, Magnus, neemt de troon over, waardoor het koninkrijk kwetsbaar wordt voor de dodelijke plaag. Jij bent met de boot onderweg naar Isola Sacra met de boot maar deze wordt vlak voor de kust aangevallen. Zoals bij wel meer RPG’s, denk aan Baldur’s Gate 3, begint jouw avontuur halfnaakt op een strand. Aan jou de taak om zo snel mogelijk betere uitrusting en wapens te vinden en de strijd aan te gaan.
Zoals gezegd is het gevechtssysteem het best te vergelijken met Diablo en Dark Souls. Verwacht niet dat je net zoals Diablo honderden vijanden tegelijk afmaakt, want dan kom je van een koude kermis thuis. Hier is het Dark Souls gedeelte dominant. Het valt dan ook direct op dat No Rest for the Wicked moeilijk is, erg moeilijk. Beheer van je stamina is cruciaal, evenals het timen van je aanvallen en het accepteren van frequente en frustrerende leermomenten als je weer eens doodgaat. De moeilijkheidsgraad is onderdeel van de gameplay maar op dit moment voelt de balans niet goed aan. Op het begin was ik bezig met een simpele quest maar onderweg naar mijn doel kwamen er 4 tegenstanders tegelijk, waaronder eentje die van afstand potten met vuur aan het gooien was. Het ontwijken ervan gaat de eerste twee keer vrij makkelijk maar daarna ben je bijna door je stamina heen en is aanvallen of ontwijken geen optie meer. De oplossing op dat moment was telkens proberen eentje dood te krijgen en na mijn eigen dood de volgende proberen dood te maken, net zo lang totdat ze allemaal verslagen waren. Moeilijk is leuk maar dit zorgde voor weinig plezier, alleen maar frustratie. Het is dan ook een vreemde keuze dat je uitrustig steeds een beetje kapot gaat nadat je dood bent. Met zulke lastige gevechten zal je dus flink wat geld moeten betalen om je uitrusting te repareren.
In No Rest for the Wicked kies je van tevoren geen klasse maar bepaal je helemaal zelf hoe jouw personage zich ontwikkelt. Tijdens jouw avontuur zal je meerdere wapens vinden, bijvoorbeeld zwaarden, dolken of een toverstaf. Elk wapen voelt anders aan, van het gewicht van een tweehandig zwaard tot de snelle aanvallen van dolken en de magische spreuken van een toverstaf. Je skills zijn dus afhankelijk van het wapen dat je gebruikt. Later krijg je ook de mogelijkheid om snel te switchen tussen twee soorten wapens waardoor je tijdens gevechten verschillende strategieën kan toepassen. Om je personage toch te specialiseren in een bepaald soort wapen krijg je ook punten om bepaalde statistieken te verbeteren. Denk hierbij aan strenght, dexterity en ga zo maar door. Die vrijheid om je personage helemaal naar jouw speelstijl te vormen is prettig.
Maar betere uitrusting vinden en vechten is niet het enige wat er te doen is in No Rest for the Wicked. Tijdens het verkennen van de wereld zal je bomen kunnen kappen, ijzer kunnen mijnen en allerlei ingrediënten vinden om mee te koken. Het verzamelen van hout en ijzer is bedoeld om in de stad onder andere winkels te upgraden. Na zo’n upgrade kan een winkel je dan weer betere items verkopen. Het koken is overigens van levensbelang aangezien je door eten je levensbalk weer kan aanvullen. Zorg dus ook regelmatig dat je bij een kampvuur snel weer wat recepten kookt.
Een waar kunstwerk
Moon Studios maakte met Ori al veel indruk, vooral de grafische stijl sprong direct in het oog. Met No Rest for the Wicked doen ze daar nog een stuk of tien scheppen bij op. De artistieke stijl is er eentje die je niet vaak tegenkomt. Het beste is het te omschrijven als een soort kunstwerk wat tot leven komt. De gotische sfeer komt prachtig naar voren in diverse omgevingen, van sombere stranden tot donkere bossen en prachtige steden. Zodra het regent zie je de regen van jouw personage afdruipen en zodra je door rook en mist loopt zal dit daarop reageren. Moon Studios heeft alles uit de kast getrokken om hier visueel iets bijzonders van te maken, en is daar absoluut in geslaagd.
Tijdens deze Early Access fase kom je uiteraard technische problemen tegen die variëren van irritant tot gamebreaking. Op dit moment zijn er een aantal problemen die snel opgelost moeten worden door de ontwikkelaar, waar vooral de performance bovenaan dat lijstje staat. Zelfs mensen met de beste computers hadden bij de release veel problemen om een goede framerate te krijgen. Natuurlijk is het een prachtig spel, maar dit komt vooral door de grafische stijl, en zou niet zó zwaar mogen zijn. Helaas is DLSS op het moment van schrijven ook nog niet beschikbaar en zijn de grafische opties sowieso heel summier. Het goed tweaken van het spel is er dus niet bij en zijn er niet veel mogelijkheden om je performance te verbeteren, en voor een spel met zo’n enorme moeilijkheidsgraad is het van belang dat alles soepel loopt. Het is goed om te zien dat de ontwikkelaar al heel snel met wat hotfixes is gekomen om het één en ander te verbeteren, maar ze zijn er nog lang niet.
Een van de interessantste features van No Rest for the Wicked is de multiplayer waarbij tot drie vrienden je kunnen vergezellen in je zoektocht. Helaas is op dit moment ook deze content nog niet beschikbaar en daar zullen we nog geduld voor moeten hebben. Maar er is bij ons geen twijfel dat dit een belangrijk onderdeel gaat worden. No Rest for the Wicked heeft nog flink wat werk nodig, maar biedt al wel een aardige ervaring in de huidige staat. Of je je eerste ervaring met dit spel al moet hebben tijdens de Early Access is een afweging die je zelf moet maken. Dit gaat ongetwijfeld een pareltje worden maar op dit moment zijn er nog veel zaken die werk nodig hebben. Van de bizarre balans en moeilijkheidsgraad tot de frustrerende performance. Vind je dat geen probleem en kan je niet wachten om deze nieuwe actie-RPG te proberen dan zal je hier genoeg plezier uit halen. Maar als we heel eerlijk zijn zou het beter zijn om nog even te wachten met spelen. De kwaliteit druipt ervan af en dit bijzondere spel verdient het om in de best mogelijke staat gespeeld te worden. Ongetwijfeld zal de score dan vele malen hoger komen te liggen.