NHL 11

thumbnail

Bij voorbaat geen verliezer

Elk jaar moet 2K Games weer op zien te boksen tegen al het geweld dat NHL van Electronic Arts heet. Dit jaar bestaat het slagveld uit nog slechts één uitgever die een nieuwe game naar de Xbox 360 en PS3 brengt en vooral de slag aangaat met diens voorganger. 2K heeft namelijk besloten haar reeks enkel uit te breiden op de Nintendo Wii. De overwinning is dus al geboekt voor EA, maar is er hierdoor ook nog wel een strijd gaande met diens voorganger uit 2009?

Met zo’n gedachte hink je natuurlijk op 2 gedachten als uitgever zijnde: We kunnen het er gemakkelijk van af brengen door simpelweg enkele kleine upgrades door te voeren, of we blazen iedereen weer weg met monsterlijke vernieuwingen en verbeteringen. Dat eerste is primair het geval. NHL is namelijk dit jaar verre van flink veranderd, maar toegegeven, eigenlijk heeft het spel dat ook dit jaar niet zo nodig om weer volledig te evolueren. Al jaren staat NHL namelijk al bekend als de beste franchise op het gebied van het ijshockey, en dus kan er weinig misgaan als je het huidige, al goed gefundeerde concept verder verbetert. Het is een beetje als FIFA dus, elk jaar weer een stukje bij beetje blijven verbeteren.

Van top tot teen verbeterd

Wat de meest opvallende veranderingen zijn blijken eigenlijk niet eens zo’n grootse modificaties en toevoegingen te zijn aan deze nieuwe editie. De 20e verjaardag van deze franchise biedt namelijk vooral fundamentele veranderingen aan de physics engine. Het nieuwe Real-Time Physics systeem brengt meer realisme dan ooit, daar waar het spel er op grafisch gebied al fantastisch uit zag in de afgelopen jaren. Het nieuwe systeem brengt niet alleen meer realisme, maar zorgt ook voor betere gameplay functionaliteiten. Zo is het mogelijk om op de grond liggend nog de stick te gebruiken om bijvoorbeeld te schieten. Qua gameplay is verder heel veel verbeterd. Met meer dan 200 gameplay veranderingen, weliswaar kleine modificaties, is het spel dus weer aardig vooruit gegaan. Hit Stick, een nieuw faceoff systeem, hip checks, vettere gevechten, en nog meer accuraatheid bij het schieten zijn enkele eigenschappen die zijn aangepast aan het spel.

Een leuke mode die tegenwoordig hot lijkt te worden en ook al in andere sportgames voorkomt is de Be a Pro modus. Deze is ook vernieuwd dit jaar. Zo is het mogelijk om voor het eerst te beginnen in de Canadese Hockey League Memorial Cup. Speel als individu in een team en krijg beoordelingen van je coach. Gelukkig bepaalt je coach niet alles, en kun je zelf nadat je bent uitgerust bepalen wanneer je weer op het ijs komt. Jammer is wel dat de Be a Pro mode niet al te uitgebreid is, en vrij beperkte mogelijkheden te bieden heeft. Het spel is verder speelbaar met in totaal 12 spelers online, wat uiteraard ook weer het nodige speelplezier kan opleveren. De beginners die wat meer de arcade sfeer van vroeger opzoeken kunnen ook met NHL op pad door gebruik te maken van de aloude ’94 control scheme, waarmee de game zeer toegankelijk blijft voor iedereen.

Levensecht!

NHL 11 is weliswaar vernieuwd maar vooral op alle fronten licht verbeterd in vergelijking met eerdere jaren. Grafisch is het spel weer een beetje scherper geworden en zelfs de karteltjes om spelers ontbreken ditmaal. Het spel is grafisch dan ook verbluffend scherp en hoogstaand te noemen. Daar waar het ijs er altijd al goed en glad uit zag, daar is nu aan werkelijk alles gedacht. Van publiek tot spelers, van de bank tot de grafische interfaces, alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Ook commentaar is als vanouds weer tot in detail verzorgd. Statistieken worden door de commentatoren bijgehouden wat zorgt voor goed en ter zaken doende uitspraken en dialogen. Ik zeg dan ook graag dat deze game zeer dicht bij de werkelijkheid begint te komen.

De ijshockey fans die dit jaar balen van het ontbreken van een nieuwe NHL game van 2K Games, welke toch wat meer arcade is, mogen dit jaar gaan kiezen voor realisme. NHL 11 is namelijk weer een stap verder gekomen met goede verbeteringen, welke weliswaar niet al te groots zijn, maar welke bij elkaar opgeteld de game naar een hoger plan brengen. Audiovisueel maakt NHL 11 misschien nog wel meer indruk dan games als FIFA 11 en Tiger Woods en ook qua gameplay en physics is het spel weer verder opgeschroefd. EA trekt zich dan ook niets aan van de ontbrekende concurrentie van dit jaar en blijft haar franchise waardig verbeteren, waarvoor ik alleen maar respect kan hebben.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 26-09-2010 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 7.8 | Replay: 8.0
  8.2
  + Audiovisueel geweldig
  + Physics zijn weer een stuk realistischer
  + In elk opzicht weer (licht) verbeterd
  - Be a Pro mode had uitgebreider mogen zijn
  - Weinig innoverende toevoegingen
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx