NBA Live 09

thumbnail

Je zou sporten als Golf (Tiger Woods), de NHL, Madden en NBA bijna vergeten nu met al dat voetbalgeweld dat voorbij komt met FIFA 09 en het komende Pro Evolution Soccer, echter blijven we ook geregeld bezig met wat andere sporten die vooral in Amerika veel populairder zijn dan voetbal en tennis in Europa. Ditmaal betreft het NBA 09, laten we hopen op een schitterende driepunter van EA.

Nu ook voor iedereen

Na het opstarten van de game zul je opmerken dat je niet meer direct in het diepe gegooid wordt. EA is dit jaar dan ook vooral bezig om spelers beter te kunnen introduceren met games die zij misschien nooit eerder hebben gespeeld. Je gaat namelijk de NBA Live Academy in om wat bijgeschoold te worden en leert dan de basis van defensief en offensief spelen. Het gaat hierbij onder andere om het plaatsen van rebounds, pick-and-roll control en het spelen in teamverband. In 3 verschillende stappen leer je enkele simpele begrippen om aan de gang te kunnen met de verdere game modi. Moeilijk lijkt het op zich nog niet te zijn als je al deze trainingen doorstaat maar dit alles combineren in de wedstrijden maakt het allemaal iets pittiger.

Dat merk je al snel in de Dynasty Mode, de meest uitgebreide game mode die in het spel aanwezig is. In deze speelmogelijkheid kun je je eigen personeel aannemen en gedurende een echt NBA-seizoen je spelers laten verbeteren samen met je staff. Gelukkig kun je dergelijke aspecten als je personeel ook laten simuleren, waardoor je in principe niet al te veel verstand van zaken hoeft te hebben om die ook te kunnen beheren. Ook het trainings camp waar je aan mee kunt doen is toegankelijk, maar kun je ook simpelweg overslaan, tenzij je de nodige ervaring wilt opdoen uiteraard. Als dat allemaal achter de rug is kan een teamopvatting gekozen worden. Dit is een soort streven voor het team, een doelstelling waar je aan moet proberen te voldoen. Tijdens het seizoen zelf kun je verder uiteraard de nodige wedstrijden spelen.

Het spelen van die wedstrijden is in principe vooral voor beginners een lastige kwestie. Je moet namelijk razendsnelle reflexes hebben wil je een bal tegen kunnen houden en stelen van een tegenstander. Verder is ook het passen naar medespelers vaak een kwestie van razendsnel combineren om die mooie dunk te kunnen realiseren en van de kleine ruimtes te profiteren. Echter kun je in het begin dan ook beter kiezen voor een wat lagere moeilijkheidsgraad, waardoor je wat meer arcade kunt spelen en die lastige tricks en snelle reactietijd nog niet al te hard nodig hebt. Al doende kun je ervaring op doen om later ook die moeilijkere standen uit te testen. Bij elke wedstrijd die je speelt kun je tot in detail je tactiek bepalen, maar ook tijdens de wedstrijd zelf kun je het een en ander goed neerzetten. Uiteraard kun je je team ook versterken met het nodige nieuwe materiaal dat je uit de NBA verhandelt of transfervrij aantrekt. Nieuw is in deze versie de Trade Block spelersruil mogelijkheid. Hiermee is het mogelijk om spelers in de etalage te zetten om te kijken of je nieuw talent kunt aantrekken voor je eigen team. Een spelersruil kan je dan ook net dat extra beetje kwaliteit opleveren waarmee je die belangrijke wedstrijden naar jouw hand kunt zetten.

Ik heb het nog niet eens gehad over de FIBA wereldkampioenschappen en de online speel scenario’s die er zijn, maar je kunt van mij aannemen dat je genoeg in huis haalt wat betreft mogelijkheden met NBA Live 09. Het spel voelt wat betreft gameplay erg realistisch aan. De movements van spelers gaan erg soepel en als je wat combinaties uit je hoofd weet te leren kan dat vaak resulteren in schitterende acties, die je vervolgens in herhalingen weer tot in detail kunt bekijken en aanpassen. Het zal in het begin wat lastig zijn om bijvoorbeeld een alley-oop pass te plaatsen of defensief goed uit de verft te komen maar oefening baart al snel kunst in dit spel, waardoor je minder snel overlopen zult worden.

Net als in veel games dit jaar heeft Electronic Arts een DNA-systeem aan hun spellen toegevoegd, zo ook in NBA. Hiermee is het mogelijk om roosters, blessures, trades en virtueel spelers DNA te ontvangen via updates 365 dagen lang. Hierdoor blijft je spel ten alle tijden up-to-date en krijg je dagelijks alle ontwikkelingen naar je systeem gestuurd en beleef je het 2008-2009 seizoen dus volledig mee. Op zich een leuke toevoeging, maar vooral weggelegd voor de echte fanatieke spelers van de serie die daar echt waarde aan hechten.

Wat haken en ogen

NBA is op zich geen perfecte game, zij het dat de game er grafisch wel goed uit. De physics laten echter wel geregeld te wensen over en komen soms een beetje houterig over bij acties en maken het wat minder overtuigend realistisch. Tevens heeft het spel een klein beetje last van framerate problemen, zij het dat dit geen al te probleem vormt voor de spelers en dan ook op zeer minieme momenten voorkomt. Tevens is ook op de gameplay het een en ander aan te merken. Zo werkt de lock-down feature lang niet altijd zoals je wilt, en is ook de realisatie van een Alley-oop pass vooral in de wedstrijd een stuk moeilijker toe te passen, en dat kan frustreren. De toevoeging van de Be a Pro mode is verder een leuke toepassing, maar ook hier valt het een en ander van te zeggen. Zo komt deze erg incompleet over. In deze mode kun je in de voetstappen treden van een bepaalde speler en alles zelf bepalen en beleven als enkel individu. Het systeem waarmee je geranked wordt werkt echter niet zoals je zou verwachten en alles is ook wat kort waardoor je je na het spelen van de mode nog niet echt voldaan voelt met het spelen ervan.

Als je een spel als dit in huis wil halen dan zul je het vooral moeten hebben van de online mode en de uitgebreide Dynasty mode. De game is zowel voor beginners als voor mensen met veel ervaring binnen de reeks en kan dan ook met een arcade als met een professionele feeling gespeeld worden, zij het in verschillende moeilijkheidsgraden. Met wat ervaring kun je al gauw de schitterendste acties maken maar daar zal ongetwijfeld het nodige oefenwerk aan vooraf moeten gaan. Vooral voor de beginnende basketballers is de toevoeging van de Academy dan ook een goede verschijning. Kwalitatief laat het spel wat steekjes vallen, maar daar zullen de meeste ongetwijfeld wel overheen komen en niet hinderend veel last van ondervinden.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 12-10-2008 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 7.8 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 6.8 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.0
  7.0
  + Nu ook voor beginners
  + Grafisch in orde
  + Uitgebreider
  - Be a Pro mode incompleet
  - Physics en soms wat framerate probleempjes
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx