Metal Gear Solid: Snake Eater 3D

thumbnail

Metal Gear Solid again?

Met de Collectie net achter de rug komt Konami in een sneltreinvaart alweer met een andere Metal Gear Solid game. Ik zeg andere en geen nieuwe aangezien het hier wederom een port betreft. Geen collectie ditmaal, maar een enkele game. Het gaat om een remake van Metal Gear Solid: Snake Eater. Voeg daar 3D aan toe en je hebt een 3DS-versie voor de Nintendo handheld.

Allereerst wil ik direct zeggen dat ik het jammer vindt dat Konami wederom bouwt op het oude, vertrouwde concept en niet is gekomen met een nieuwe game. Begrijp me niet verkeerd, Metal Gear Solid is episch voor elke gamer, maar iets nieuws was onderhand toch wel welkom geweest. Afijn, remakes zijn tegenwoordig een doorslaand succes dus waarschijnlijk ook met deze port. Spelers van Metal Gear Solid: Snake Eater voor de PlayStation 2 of spelers van de HD Collection wil ik dan ook niet direct aanraden deze game in huis te halen als ze net dit deel al achter de kiezen hebben. De 3DS-bezitters die de game echter nog nooit of een tijdje niet hebben gespeeld komen aan hun trekken. Is dit dan een complete port? Niet helemaal. Men heeft namelijk enkele vernuftige features aan de game toegevoegd. Zo is het spel uiteraard volledig in 3D, maar heb je ook te maken met enkele andere features welke de 3DS te bieden heeft. Zo maakt men gebruik van de analoge stick, uiteraard, maar kun je ook de draaiknop Pro gebruiken als tweede stick. Je zult namelijk met de rechter knoppen van de 3DS je camera moeten besturen, ook wel je crosshair, en hoe kan dit beter dan met een analoge stick? Echter moet ik niet klagen over de camerabesturing met de A, B, X en Y, wat op zich na even wennen prima werkt. Verder zijn er de actie-, wapen-, voorwerp- en houdingsknoppen welke je kunt gebruiken. Met de schouderknoppen kun je richten en aanvallen. Op zich allemaal erg logisch dus, en het werkt ook lekker voor een handheld game. Hoewel het erg aan te raden valt om met de tweede stick te spelen, zul je nog wel overweg kunnen met de standaard controls, al zal dit bij sommigen wel iets meer ergernissen opleveren.

Verder heeft men ook gebruik gemaakt van de gyroscoop sensor, welke je gebruikt bij het oversteken van touwbruggen. Zo dien je horizontaal te bewegen met de handheld om zo op de brug te blijven staan, maar vrees niet, Snake gebruikt altijd zijn handen nog om zo niet direct de afgrond in te donderen. Als klap op de vuurpeil heeft men ook nog de mogelijkheid toegevoegd om foto’s te maken van je omgeving, om deze vervolgens in de game als camouflage aan Snake te koppen. Een leuke feature, al is het met alle extra features niet echt zo dat je er de gehele game van zult genieten. Het zijn meer gimmicks.

Geweldig maar herhaaldelijk avontuur

Metal Gear Solid is en blijft echter ouderwets goed en het blijft moeilijk een concept als dit af te kraken, vooral niet als het prima werkt op de Nintendo 3DS. Grafisch ziet de game er goed uit, al is het focussen van je ogen in 3D echt een probleem met deze game. Je moet echt heel recht op het scherm kijken en je ogen flink aanpassen wil je gefocust dit spel kunnen spelen. Het spelen in 2D was voor mij dan ook zo nu en dan een toevlucht. Hoewel 3D wel iets toevoegt, heeft het niet zoveel meerwaarde in dit geval. De kwaliteit van de game is voor een 3DS niet eens imponerend maar kan er zeker mee door. Jammer is dat de framerate zo nu en dan wel in kan zakken, waardoor het allemaal iets minder vloeiend gaat. Op het tweede scherm kun je onder andere via sneltoetsen gebruik maken van extra Snake hulpmiddelen en onder andere de game map bewonderen, wat natuurlijk altijd handig is. Qua audio zit het spel verder goed in elkaar. Audio/dialogen worden helder uitgesproken net als de geluidseffecten.

Natuurlijk kun je niet ontkennen dat Metal Gear Solid altijd fantastisch blijft. Echter heeft Konami het zichzelf wel erg gemakkelijk gemaakt door wederom een port uit te brengen. Je kunt bijna net zo goed een goedkope PS2 op de kop tikken met daarbij de game. Net als de Metal Gear Solid Collection is dit wederom een remake met slechts enkele weinigzeggende toegevoegde of gewijzigde features. Spelers van de eerdere game zullen dan ook een beetje teleurgesteld zijn in dit avontuur, dat niets zal toevoegen aan de ervaring als je de PS2- of PS3-remake al hebt uitgespeeld. Heb je dat niet? Dan is dit een uitgelezen kans om dit avontuur voor het eerst te beleven, in 3D, al zal de relatief oude PS2-versie waarschijnlijk net zoveel plezier opleveren.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Stealth/Actie | Release: 07-03-2012 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Kojima Productions
  Graphics: 7.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.0
  7.8
  + Metal Gear Solid is op welk platform dan ook geweldig
  + Aardige gebruik van de 3DS-mogelijkheden
  + Geweldige verhaal en gameplay
  - Het porten wordt wat uitgemolken
  - Game biedt te weinig bijzonders tov. PS2-versie
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box