Metal Gear Solid HD Collection

thumbnail

Misschien wel de beste games ooit in één pakket

Metal Gear Solid is een franchise die al vele jaren groots is. Met de introductie van Metal Gear Solid 4 wist Konami wederom het publiek te verblijden met een toptitel en we zijn tot dusver dan ook niet anders gewend. Ikzelf probeerde in te stappen toen Metal Gear Solid voor het eerst op de PC verscheen, maar tevergeefs; Mijn PC was namelijk niet snel genoeg destijds, daar waar een Pentium 2 vereist werd, daar moest mijn P1 het ontzien. Maar nu hebben we de kans gekregen om de reeks vlotjes over te spelen, middels Metal Gear Solid HD Collection.

Metal Gear Solid HD Collection bezit een drietal games uit de algehele reeks van MGS. Het gaat kort gezegd om Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater en Metal Gear Solid: Peace Walker (en niet te vergeten de bonus remakes van de originele MSX Metal Gears 1 en 2). De fans van de reeks zullen ongetwijfeld weten wat ze in handen krijgen met deze titels en de liefhebbers die pas instapten bij deel 4 zullen misschien nog twijfelen over de kwaliteit van diens voorgangers. Maar die twijfel kan ik bij je wegnemen door te zeggen dat het hier stuk voor stuk gaat om toppers. De 3 versies zien er onafhankelijk van elkaar prima uit en zijn soms zelfs goed vergelijkbaar met elkaar qua gameplay en graphics. Bluepoint Games heeft alle versies geremastered naar een 720p resolutie waardoor de games er allemaal prima uit zien. Zij werkten eerder ook al aan de remaster-edities van God of War Collection en The Ico & Shadow of the Colossus Collection. De games bieden nu tevens compatibiliteit voor de rechter analoge stick, al wil dat in Metal Gear Solid 3 soms bij het kruipen nogal eens tegen je werken. Verder is rumble-ondersteuning van de controller toegevoegd en is ook het geluid in kwaliteit verbeterd. Natuurlijk kan trophy-ondersteuning (in de PS3-versie die wij speelden) niet ontbreken.

Om in een notendop uit te leggen waarom je deze Collection zou moeten aanschaffen is vrij lastig uit te leggen. Per game uitleggen wat de kwaliteiten zijn maakt een verhaal van 3 boekwerken lang. Simpelweg komt het erop neer dat sneaken en stealth een zeer belangrijk aspect is in alle games binnen deze collectie. Elk spel speelt zich weer in een andere tijdsperiode af en ook in een compleet nieuwe omgeving. De ene keer infiltreer je vanuit een top- view in een basis en in Metal Gear Solid 3 moet je je een weg door het hoge gras zien te banen in de meest grootse jungles van de wereld. De levels zijn veelal verdeeld in map-sectoren, wat je misschien niet gewend zult zijn van Metal Gear Solid 4, maar er wel voor zorgt dat je voor de lange, of juist korte, maar gevaarlijke weg kunt kiezen. Het spelen van Rambo is er in het begin misschien nog wel bij, maar daarvoor moet je deze collectie niet in huis halen. De Metal Gear Solid Collection draait puur om de stealth actie, waarbij het zweet je soms in je bilnaat tevoorschijn komt. De cinematics waarmee je in elke game overspoeld wordt zijn op zich leuk voor de liefhebbers van het verhaal, maar zijn persoonlijk aan mij niet zo besteed en veelal te langdradig. Doch is de verhaallijn per game een aspect dat je zeker niet zomaar mag vergeten, en zeer uitgebreid aan bod komt. Vooral de manier waarop de cinematics opgebouwd zijn, waaronder door artwork te gebruiken, is en blijft nog altijd imponerend.

Ieder z’n favoriet

Hoewel het moeilijk is een persoonlijke favoriet te kiezen uit deze Collection, viel Metal Gear Solid 3 toch het meeste in de smaak. Niet alleen omdat deze game er het beste uit ziet, maar ook simpelweg door de gameplay, welke in deze game het beste lijkt te werken, met uitzondering van de probleempjes die je soms hebt bij het tijgeren. Opvallend is tevens hoe goed Metal Gear Solid: Peace Walker werkt op de console. De game is namelijk ontworpen voor de PSP en niet alleen opvallend is hoe goed het spel er uit ziet, maar ook hoe lekker het spel wegspeelt. Je zou bijna denken dat de game op de PSP wat verkeerd heeft gedaan als je deze editie speelt.

De Metal Gear Solid HD Collection is vooral bestemd voor de echte fans van de reeks die wat tijd over hebben en graag de nostalgische sferen van de reeks op willen snuiven. Daarnaast is dit een uitgelezen kans om ook Peace Walker eens te spelen, daar waar ongetwijfeld niet iedereen in het bezit zal zijn van een PlayStation Portable. Voor nieuwkomers van de reeks zal het misschien niet altijd meevallen om de stealthy gameplay van de games onder de knie te krijgen, maar al met al moet je jezelf er toch tegen zien te verzetten om door te gaan, want het zal echt de moeite waard blijken. Metal Gear Solid HD Collection biedt niet alleen een compleet pakket aan content, maar neemt daarnaast ook nog eens een selectie aan misschien wel de beste games ooit met zich mee. Stuk voor stuk zijn het toppers die je niet mag missen!


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Stealth/Actie | Release: 29-01-2012 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Kojima Productions/Bluepoint Games
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.5
  8.7
  + De beste games in 1 pakket
  + Grafisch goed opgepoetst
  + Stealth tot je erbij neervalt
  - Controls werken soms lichtelijk tegen
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box