LEGO 2K Drive

thumbnail

Nog meer LEGO!

Sommigen kunnen er geen genoeg van krijgen, sommigen zullen er inmiddels wel wat klaar mee zijn; Al die LEGO-games. Nu we de platformers ‘n beetje achter de rug hebben, gaan we de racing-richting in. Ditmaal is het niet Warner Bros. die aan het werk gaat met de blokjes, maar is het 2K Games dat achter het stuur zit.

In een LEGO-game verwacht je meestal geen hoogstaande RPG-elementen of bepaalde diepgang in de gameplay. Echter is LEGO 2K Drive wat dat betreft verrassender dan je denkt. In het spel race je in verschillende werelden. Deze werelden zijn semi-open, maar zijn onafhankelijk van elkaar met elkaar verbonden. Zo heb je het grote gat, waarin je in een woestijnachtige omgeving kunt rijden en de goudzoekersvallei, een wat meer waterige wereld met veel groen. Je bolide waarin je rijdt past zich aan, aan de ondergrond. Als je bijvoorbeeld van de grond in het water duikt, zal je voertuig zich omtoveren tot een speedboat. Je voertuig kan boosten, driften en 90-graden bochten maken door flink op de rem te stampen. Verder kun je ook jumpen om power-ups te pakken. Power-ups kun je gebruiken in races om tegenstanders mee te dwarsbomen. Dit kunnen achtervolgende rakketten zijn, maar ook spinnenwebben die je naar achteren gooit en tegenstanders irriteren. Het racen werkt eenvoudig, maar vooral snel. Je begint in klasse C en werkt je langzaam op naar klasse B en A. Dit doe je door in de verschillende werelden diverse opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten variëren van het zoeken van iemand, tot het achterna zitten van een opponent en ‘m neer halen. Maar je kunt ook simpelweg checkpoint races rijden of bijvoorbeeld zo snel mogelijk door de ‘virtuele tunnel’ heen rijden.

Veel te doen, heel veel!

De game bevat een campaign mode. Je zou denken, die zal nie zo heul lang duren, maar niets is minder waar. Je hebt weliswaar maar een vijf tot tien races per gebied tot je beschikking, maar die worden niet direct vrijgespeeld. Je moet namelijk bepaalde andere side-missies behalen of bijvoorbeeld levelen tot lvl 10 voor je een volgende race kunt vrijspelen. Je hebt opdrachten, uitdagingen, arena’s en races, maar de verhaalmissies zijn er ook om zo nu en dan wat meer richting het einde te geraken. Deze missies bevatten zo nu en dan wat tussenfilmpjes, welke helaas niet heel grappig zijn zoals de LEGO-platform-games. Je verslaat in de races een bepaalde uitdager en wanneer je wint zul je diverse verbeteringen ontvangen, waaronder XP en geld. Dat geld kun je weer besteden in garages, waar je weer voertuigen kunt gaan bouwen. Deze voertuigen kun je tot in alle detail customizen. Van side-pod tot spoiler. Je kunt het niet bedenken of je kunt het wel aanpassen met een nieuw kleurtje of onderdeel. Je kunt het zelfs van je auto weg laten als je dat wilt. In totaal kun je in je uitrusting meerdere bolides kwijt, waaronder een race-auto, een offroader en een boot. En natuurlijk kun je je character aanpassen naar skelet, cowboy of robot. Het customize-gedeelte is misschien wel het meest uitgebreide deel van de game, maar moet je ‘n beetje liggen. Vooral op de console is het best lastig om elk onderdeel specifiek te vervangen met de cursor. Maar als het je ligt, kun je uren bezig zijn met het bouwen van je eigen vette bolides. Ik vond persoonlijk de standaard uitrusting waarin je een balans kunt zoeken van ‘snelheid’, ‘boost’ en ‘wegligging’ een stuk makkelijker en toegankelijker, maar vooral sneller werken. Daar kun je namelijk in één oogopslag zien welke van de 4 voertuigeigenschappen een vooruitgang zijn of achteruitgang. Naast dit alles kun je in de wereld van de game ook nog eens collectibles verzamelen, waaronder goudklompjes en centen die je weer in de garage kunt uitbesteden. Om dit alles redelijk uit te spelen ben je zo’n 10 uur bezig, en dan heb je nog niet alles verzameld, that’s for sure!

Naast dat kun je offline nog meer doen. Zo heb je de bekerserie-acitviteiten, de race-mode en de minigames. Vooral die laatste mode kom je al tegen in de career-mode. Zo heb je de robot-invasie, waarbij robots 3 targets hebben welke je moet zien te verdedigen door simpelweg alle robots kapot te rijden. Maar je hebt ook de zombie-mode, waarin je mensen moet redden tussen de zombies. De zombies vallen je bolide echter aan en brengen die tot ontploffing wanneer je niet goed genoeg oplet. De online-modi van het spel zijn afgesloten en moeten unlocked worden door je te registreren op 2K. Dit is om kleine kinderen te beschermen waarschijnlijk wanneer men niet wil dat hun kinderen online gaan. Online kun je met vrienden gaan racen of met iedereen aan de gang, maar je kunt overigens ook offline aan de gang met elkaar in een split-screen race-mode. Daarmee is het spel dus toegankelijk voor zowel singleplayer-gamers als voor mensen die graag online of offline met 2 spelers aan de gang willen in de wereld van LEGO. Daarnaast heb je ook toegang tot een online store waarin je diverse waren kunt aanschaffen. Deze zijn overigens relatief duur moet ik eerlijk bekennen. Gelukkig leent hetgeen zich niet om van alles met geld aan te schaffen, dus laat dat maar lekker zitten, want in-game verdien je genoeg met het behalen van overwinningen. Geld winnen gaat weliswaar traag, wat het verleidelijk kan maken om micro-transacties te doen, maar persoonlijk geef ik weinig om al die extra’s. Je hebt ze niet nodig voor progressie gelukkig. Het is soms wel irritant dat je constant eerste moet worden, en een tweede plek niet genoeg is bij de races om vervolgens missies te kunnen halen.

Technisch wat minder overtuigend, maar wat maakt dat uit?

Technisch valt er weinig aan te merken eigenlijk op deze titel. LEGO 2K Drive verhoudt zich qua performance prima en draait ondanks alle chaos en drukte prima op een stabiele framerate. Hoewel ik persoonlijk de drukte en chaos soms ook wat irritant vindt in de game, zul je merken dat je er wel redelijk snel aan went. De game kent geen fantastische graphics, maar acceptabel zijn ze wel, net als de audio, welke nooit echt bijzonder wordt. Wolken zien in de verte realistisch uit en van dichtbij weer blokkerig. Asfalt ziet er dan weer wazig uit en huizen zijn weer gemaakt van LEGO-steentjes. Het is een beetje ‘n mix van van alles en nog wat, maar niets is eigenlijk haarscherp. De cinematics zijn daarentegen wel weer meer dan prima, al zul je die opmerkend weinig tegen komen. Daarnaast is alles natuurlijk zeer kleurrijk en contrasterend en kun je qua physics aardig wat onderweg uit elkaar rammen. Men heeft daarnaast ook nog aan de DualSense-features gedacht. Zo merk je dat de feedback tijdens het racen goed voelbaar is. Zelfs wanneer je stilstaat geeft de controller een lichte feedback van de motor. Zelfs die details, waaronder het geluid van de motor, kun je overigens customizen in de game. De laadtijden in de game zijn redelijk kort, maar niet onmerkbaar te noemen. Vooral wanneer je van wereld naar wereld springt zul je merken dat het wat luttele seconden in beslag neemt. Toch vormt het nooit een irritatie.

Het is lastig te zeggen of deze game nu voor volwassenen is of voor kinderen. Voor het echt kleine grut is deze game net te lastig en te uitgebreid, en voor volwassenen weer net te makkelijk. Ik denk dan ook dat men een middenweg heeft proberen te vinden die net niet gebalanceerd genoeg is voor welke doelgroep dan ook. Je merkt tijdens AI-races dan ook dat je vaak net in de laatste ronde het toegeworpen krijgt en alsnog best makkelijk zult kunnen winnen met wat boosten en power-ups. LEGO 2K Drive is echter een verfrissend concept dat vooral erg gevarieerd aanvoelt. Het racen dat afgewisseld wordt met dan weer achtervolgingen, dan weer checkpoint-races, dan weer bomontwijkende uitdagingen, voelt constant eigenlijk best wel plezierig aan. Dat de kwaliteit van de graphics en de audio wat minder is, en dat de gameplay wat eenvoudig aanvoelt, mogen we dan ook redelijk aan de kant schuiven, want daar draait het in deze game niet om. LEGO 2K Drive is pure amusement van het hoogste niveau, welke genoeg content biedt, maar vooral ook een bak vol met customize-opties naar je toe gooit. Wat wil je nog meer?


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 16-05-2023 | Uitgever: 2K Games | Ontwikkelaar: Visual Concepts
  Graphics: 6.0 | Geluid: 6.5 | Gameplay: 8.3 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.5
  7.8
  + Toegankelijke en gevarieerde gameplay
  + Veel customize-opties
  + Genoeg content en game modi
  - Racen kan erg onoverzichtelijk druk zijn
  - Balans in moeilijkheidsgraad kon beter
  - Grafisch weinig overtuigend, micro-transacties

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Kont
  Lid
  2279
  1 jaar geleden

  Ziet er wel geinig uit, wil hem wel eens proberen als ie in de sale is


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx