Krut: The Mythic Wings

thumbnail

Krut, hopelijk met R

Nu het wat rustigere tijden zijn wat betreft games, moeten we het vooral hebben van veel non-AAA-games. Het gaat vooral om ‘indie-games’, zoals bijvoorbeeld een Krut: The Mythic Wings. Een titel die door een relatief kleine studio is ontworpen. Het gaat hier om een hack-and-slash sidescrolling actie-platformer, gebaseerd op de Thaise digitale animatiefilm genaamd ‘Krut: The Himmaphan Warriors’. Deze is in 2018 verschenen en erg succesvol in het Oosten. Het is dus in het Westen wat minder bekend, maar wij gaan geen uitdaging uit de weg!

In deze mythische wereld vol magie is het genadeloze ogerleger het land van de Garuda binnengevallen. Het Garuda-leger is verslagen en de hoofdstad is gevallen. Na deze uitzichtloze vernieling komt een zwaargewonde krijger op een mysterieus betoverd eiland terecht dat Himmaphan heet. Garuda probeert weer op te bouwen en te herstellen van al het leed dat hen is aangedaan. Garuda ontmoet een mysterieuze figuur die hem een krachtig artefact toevertrouwt: de mythische vleugels. Volgens de legende heeft een legendarische held de vleugels eeuwen geleden tijdens de Grote Oorlog gebruikt om vrede in het land tot stand te brengen. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur en moet hij alle 6 de artefacts zien te verzamelen om Garuda weer zijn kracht terug te geven.

Het verhaal wordt in het begin van de campaign, tevens de enige mode in het spel, uitgebreid uitgelegd middels tekstuele context. Het speelt verder geen grote rol, maar introduceert de setting waarmee je te maken hebt. De gameplay van het spel is vrij eenvoudig. Je kunt springen, double-jumps uitvoeren, meppen maar ook power-attacks uitvoeren. Het is vooral hakken en zagen dus, maar ook zeker veel ontwijken en dashen. De timing van tegenstanders is namelijk redelijk voorspelbaar, maar kent in het begin een beetje gewenning. Het spel is namelijk keihard en straft direct. Als je namelijk je health-niveau verliest, kun je het hele level weer opnieuw beginnen en verlies je een leven. Als je alle levens verliest, kun je ook het level opnieuw beginnen. Maar gelukkig zijn daar de checkpoints. Door het inleveren van loot kun je voor 1000 waardepunten je progressie opslaan, mits je niet al je levens blijft verliezen, want dan ben je het behaalde checkpoint weer de prullenbak in gooien. Elk van de 6 levels bevat één of meerdere eindbazen welke wat meer slagkracht vereisen en wat meer behendigheid vragen van de speler. Deze verslaan is de ene keer goed te doen, en de andere keer een flinke uitdaging. Gelukkig zijn er echter de skill-upgrades. Deze kunnen je maximale health verhogen, de aanvalskracht verbeteren, de kritieke aanvalskracht optimaliseren, extra combo’s geven, je vleugels meer kracht geven, de charge power verhogen of extra levens geven. Het zijn verbeteringen die veelal als geroepen komen, maar ook best wel spaarzaam zijn en waarvoor je best wel wat neer moet leggen om deze op een hoog niveau te brengen. Door vijanden te verslaan krijg je loot waarmee je dus deze skills kunt aankopen.

Alles draait op timing en snelheid en dat is even wennen

Daarnaast heb je ook nog de speciale aanvallen, waardoor je met de triggers de vleugels kunt activeren en flinke aanvallen kunt uitdelen. Ook kun je diverse combo’s gebruiken, door het driehoekje en vierkantje te combineren met elkaar. Het zijn vrij simplistische toevoegingen die even wennen zijn, maar het spel niet minder uitdagend maken zodra je deze onder de knie hebt. Tegenstanders zijn namelijk vrij brutaal en komen in aardige getalen op je af om je af te maken. Soms vliegen ze in de lucht, en soms schieten ze met pijl en boog op je af. Met 6 levels die je kunt spelen, is het spel niet extreem lang. Met één walkthrough zou je er binnen 3 uurtjes door heen kunnen knallen, maar doordat het spel zo’n stevig niveau kent, zul je ongetwijfeld niet binnen één keer ongeschonden door de strijd heen komen. Daarnaast is het soms al een uitdaging om bij de checkpoint-stones te komen waar je kunt upgraden en je progressie kunt opslaan, en als je opnieuw kunt beginnen, ben je al gauw weer 10 minuten tot ‘n kwartier opnieuw onderweg. Op de PS4 zijn verder laadtijden aan de vrij forse kant. Als je dus dood gaat of een chapter inlaadt, ben je al gauw ‘n twintigtal seconden aan het wachten. Op de PS5 zijn deze laadtijden gelukkig een stuk minder.

Zeker niet K(R)UT

Met een grafische look die 3D oogt, maar dat totaal niet is, en dus 2D-platforming betreft, zul je best wel onder de indruk raken van het spel. Vooral het level waarin je jezelf over de ruige zee heen platformt valt best imponerend te noemen. Alles ziet er daarnaast mythisch uit en soms draait de camera een lichte hoek waardoor je net iets meer het gevoel van immersie zult ervaren. Krut: The Mythic Wings is qua audio bijna net zo goed, met lekker klassieke en bijpassende, actievolle muziek. Dat het spel verder niet al te diep gaat en vooral om timing draait, nemen we voor lief. Houd je dus van een goede hack and slasher, waarbij je lekker ontspannen kunt spelen, maar waarin je toch een flinke uitdaging te wachten staat? Dan is dit een prima tijdverdrijf dat je enkele uurtjes goed bezig weet te houden.

Benieuwd naar gameplay van deze game? Bekijk dan onze stream van het eerste chapter van de game.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: hack and slash | Release: 12-07-2022 | Uitgever: Blowfish Studios | Ontwikkelaar: RSU Horizon/Pixel Perfex
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 6.0
  7.0
  + Toegankelijk maar zeer uitdagend
  + Lichte RPG-elementen
  + Grafische stijl
  - Ietwat lange laadtijden op PS4
  - Gameplay is wat eenzijdig
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx