Kingpin: Reloaded

thumbnail

Zo’n 25 jaren geleden…

Remasters, je wordt er de laatste tijd mee dood gegooid. Elke game die ooit enige vorm van succes heeft gehad krijgt wel ‘n remaster, zelfs games die minder bijzonder zijn geweest. Kingpin is zo’n game die in het verleden, in 1999, niet heel populair bleek, maar alsnog best wel populair werd door de brute gameplay. Het spel is nu terug en is volledig verbeterd, althans, daar ga je dan vanuit.

In een land vol gangsters regeert de Kingpin. Met een bloederige vuist laat hij van niemand wat heel. Tijd dus om deze gang aan te pakken en om wat bloed te vergieten in een duistere wereld vol slechteriken. Het verhaal van de game stelt weinig voor, met hier en daar een cinematic, maar diepgaander is de gameplay. Het spel kent grote omgevingen, wat in principe in die tijd best wel uniek was. De meeste games als Quake en Half-Life waren redelijk on-rail en statisch, met hier en daar een extra doorgang, maar Kingpin biedt best wel wat vrijheid, en laat je zelfs geregeld verdwalen in de duistere omgevingen waarin je rond rent. Van donkere garages tot staalfabrieken, van riolen tot zolders; Overal zitten daarnaast vijanden verstopt en dus moet je geregeld jezelf verbeteren. In ‘shops’ kun je ammo, wapens en zelfs mods kopen die je uitrusten met het meest brute geschut. Van shotguns tot tommy guns en rocket launchers, je kunt lekker je gang gaan met de meest standaard wapens die je wel in elke game tegenwoordig terug ziet komen.

Het spel biedt daarnaast een inventory en notebook, waarin main en side quests aanwezig zijn, waarmee je dus je focus kunt verleggen van het vinden van bepaalde items tot het openen van kluizen voor geld. Daarnaast kun je interactief met characters om gaan en ze positief of juist negatief benaderen. De een zal snel de aanval zoeken en de ander zal je aardig met rust laten zolang je je wapens maar niet laat zien. Het zijn op zich mechanics die z’n tijd best wel vooruit waren, maar zo nu en dan ook verwarrend tegenwerken. Daarnaast is het spel ook nog eens extreem uitdagend bij de wat hogere moeilijkheidsgraden, waardoor frustratie al snel om de hoek komt kijken.

Dramatische framerate

Kingpin: Reloaded draait op de Quake II-engine en is in 4K volledig vernieuwd. De textures van de game zijn een stuk verscherpt, wat je ook in bovenstaande video goed terug kunt zien. Het gaat hierbij vooral om omgevingen, waarbij de muren en stalen palen een stuk strakker zijn uitgewerkt met onder andere schaduwen. Ook lampen zijn een stuk feller en het contrast is hoger bij bijvoorbeeld vuur. Sommige dingen zijn echter zo goed als niet verbeterd, waaronder NPC’s en cinematics, die er nog altijd zeer lomp en ruw uitzien. Daarnaast kent de game ondersteuning voor ultrawide screens, al valt dat soms niet helemaal te zien. De UI bevat scrollers terwijl die helemaal niet nodig zijn en font-sizes variëren van het ene in het andere menu. Wat nog wel het meest erge van de game is, is het feit dat het spel dramatisch slecht presteert op een toch best wel core game-laptop. De framerate dropt regelmatig naar dramatische waarden, vooral bij actie en schieten en de laadtijden van de chapters zijn verschrikkelijk lang. Je kunt switchen van de klassieke of de enhanced mode, waarbij de enhanced mode een stuk betere textures laat zien, maar wel slechter draait. Echter draait de game in beide modes vrij slecht en dropt de framerate soms naar frustrerend lage waarden. De Heads Up Display (HUD) is daarnaast in de enhanced mode een stuk strakker en overzichtelijker net als de user interface, die er wat hoogwaardiger uit ziet qua navigatie en achtergrond.

Kingpin: Reloaded is met ongeveer ‘n uur per chapter zo’n 4 uurtjes lang. Je kunt daarnaast aardig verdwalen in de levels waarbij alles ‘n beetje op hetzelfde lijkt. Echter speelt de game op zich wel redelijk weg, zij het dat de performance van de game gewoon zwaar teleurstellend is. Het spel is op zich wel redelijk speelbaar, maar tijdens de actie haperingen constateren in een game van bijna 25 jaren oud kan eigenlijk gewoon niet. Het maakt het spel pittig om te verteren. Kwalitatief is het spel daarmee aardig ondermaats. Je moet het daarnaast doen met enkel een singleplayer, waarmee je het daarmee dus wel gezien hebt. De side-quests of iets dergelijks bieden niet echt het genot om het spel nogmaals te gaan uitspelen. Kingpin: Reloaded is een klassieker die ik in de jaren 90 al aan me voorbij liet gaan. Dat zelfde zou ik ook nu weer aanraden aan iedereen die denkt deze game graag te willen herbeleven. Je moet aardig door de zure appel heen bijten, wil je dit echt leuk vinden.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: FPS | Release: 05-12-2023 | Uitgever: 3D Realms | Ontwikkelaar: Slipgate Ironworks
  Graphics: 4.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 5.5 | Replay: 5.0
  4.5
  + Best uitgebreid voor een shooter
  + Leuk level-design voor z'n tijd
  + Betere textures
  - Zeer lange laadtijden
  - Dramatische framedrops
  - Technisch matig

  3 3 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  kloevert
  Lid
  106
  2 maanden geleden

  Deze slaan we over.


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx