Killing Floor

thumbnail

Horrorgames, je moet ervan houden, maar als je ervan houdt, dan ben je ongetwijfeld ook liefhebber van de angst die het in kan boezemen. Elke fan van Texas Chainsaw Massacre, The Grudge, Dawn of the Dead, Night of the Living Dead, The Thing, of welke horror dan ook, weet dat angst in games niet gelijkwaardig is aan die in films. Dead Space kwam dicht tot het niveau van bepaalde films, maar ook die ervaring was anders. Tegenwoordig is de trend ‘n beetje overgeslagen tot shooters waarbij je zoveel mogelijk zombies dient af te slachten. Kijk naar Left 4 Dead, welke erg succesvol was en bijna na de introductie al direct weer ‘n vervolg aangekondigd kreeg. Killing Floor is een zelfde soort shooter, maar kan deze kwalitatief het niveau van Left 4 Dead halen?

Gekeken naar de lagere retail prijs van Killing Floor mag je verwachten dat het hier ‘n wat compactere game betreft dan Left 4 Dead, en dat is ook zeker waar. Het betreft hier namelijk een vrij simplistische game met slechts 1 game mode die alleen, of met meerdere personen gespeeld kan worden. Een co-op survival horror game waarin met maximaal 6 spelers per servers gespeeld kan worden. De bedoeling is simpel: Bevrijd gebieden van de mislukte experimenten die hebben plaatsgevonden, overleef de waves (hordes) aan zombies, ook wel Patriarch genoemd, en ren snel naar de aanwezige herlaadpunten, waar je nieuwe wapens, ammo en armor kunt aanschaffen. Experimenten? Hoor ik je denken. Ja, het betreft ‘n standaard verhaal zoals we wel eens vaker gehoord hebben. De overheid moest voor de verandering enkele vervloekte projecten doorzetten. Hierdoor is Londen in korte tijd veranderd in een hel, ook wel Killing Floor genoemd. Op een vloer waarop alleen kills toegestaan zijn lijkt het dan ook duidelijk wat je te doen zal staan. Ga je het alleen of met z’n alle oplossen? Dat is de grote vraag.

Nu weet ik waarom de PC beter is voor snelle shooters

Killing Floor is zowel alleen als met meerdere mensen online erg amusementvol en misschien ook best schrikwekkend eng. Ik zat op m’n puntje van mijn stoel bij elke horde die ik steeds weer op me af zag komen. Het spel is niet van het kaliber Dead Space, maar af en toe zul je ongetwijfeld schrikken van al dat gespuis dat je scherm binnen komt wandelen. In het spel kun je kiezen uit slechts 6 standaard aanwezige maps, waarbij je moet aangeven of je een korte, middelmatige of langdurige game wilt gaan beginnen. Afhankelijk van je gekozen duur zullen de hordes in oplopende moeilijkheid op je af komen. Het concept van het spel kan bijna niet simpeler. Na elke ‘wave’ dien je naar een trader (vrouw in dit geval) te gaan om het nodige geld uit te geven. Dit geld kun je ook aan teammaten schenken, zodat zij nieuwe wapens of armor kunnen kopen. Het arsenaal aan wapens is niet groots, maar wel aardig gevarieerd. Diverse shotguns, assault rifles, maar ook kettingzagen, hakbijlen en rocket launchers zijn aanwezig in het spel. De gameplay lijkt erg op die van Counter-Strike, maar is ook zeer vergelijkbaar met die van Left 4 Dead. Het spel speelt uitermate lekker en laat zien waarom de PC nog altijd het beste platform is voor snelle shooters. Een console omzetting van dit spel zou dan ook ongetwijfeld niet de moeite waard zijn of kunnen slagen, aangezien de erg snelle gameplay enkel op de PC goed en effectief kan zijn. De non-lineaire gameplay biedt de mogelijkheid om te gaan en te staan waar je wilt, al zijn de omgevingen uiteraard niet hectares groot.

Het co-op principe is vooral in de hogere moeilijkheidsgraden van toepassing, want alleen hierbij zul je daadwerkelijk elkaars hulp nodig hebben. Je kunt teammaten healen, deuren doorboren (afhankelijk van de gekozen perk) en elkaar natuurlijk dekken in combat, want de zombies komen van alle kanten. Er zijn in totaal 9 verschillende monsters, die elk hun kwaliteiten hebben. De een is slecht te zien, en weer ‘n andere is klein en snel en zit binnen de kortste keren op je nek in te bijten op je gezicht.

It’s raining money!

Maar wat vooral zo goed is aan Killing Floor is de funfactor. Het spel is soms best eng en laat je de stuipen op het lijf jagen, maar is met meer personen vooral grappig. Geluidseffecten als ‘It’s raining money!’ zorgen voor leuke en simpele dialogen tussen mensen. Online zul je ook zien dat er met geld gegooid wordt alsof het warme broodjes zijn die over de toonbank vliegen. Ook het gebruik van de kettingzagen, de goede communicatiemogelijkheden en ZEDtime (slo-motion feature die regelmatig actief zal zijn) zorgen voor een opvallend plezierige gameplay ervaring die me positief erg heeft verrast.

Het spel is via Steam voor ‘n zeer acceptabel bedrag aan te schaffen maar kan binnenkort ook gewoon in de winkels aangeschaft worden voor een mooi prijsje, maar dat is zeker niet ten kosten gegaan van de kwaliteit. Ook grafisch ziet het spel er namelijk erg verfrissend goed uit. De kwaliteit van de guns is vergelijkbaar met guns uit een 1080p HD-film en is dan ook erg hoog. De omgevingen zijn verder voorzien van haarscherpe schilderijen, objecten en mooie lichtinvallen van ramen. De soms donkere sfeer in bepaalde omgevingen is goed in beeld gebracht en zorgt voor een echte horror/slasher sfeer. De toevoeging van de achievements is daarnaast een mooie bijkomstigheid. Enig kritiekpunt is de kleine hoeveelheid maps dat beschikbaar is in het spel. Echter kun je deze onafhankelijk downloaden en ook map packs voor het spel maken het spel weer ‘n stuk completer.

Een grote verrassing is Killing Floor voor mij zonder enige twijfel geweest. Het spel speelt heerlijk, de gameplay is zoals je gewend bent van bijvoorbeeld Counter-Strike en Left 4 Dead ongelofelijk overzichtelijk en goed bestuurbaar en ook de engine is van hoge kwaliteit. De gameplay gecombineerd met het leuke wapenarsenaal, de toch vrij aparte speelwijze en de goede graphics en vooral humoristische dialoogopties en geluidseffecten maken deze co-op survival horror game tot een uitstekend alternatief voor Left 4 Dead. Aangezien het spel ook speelbaar is op elke low-range PC en ook mod-vriendelijk is zul je ongetwijfeld veel plezier beleven met dit spel. Enig minpunt is dat een echt uitdagende singleplayer campaign mode ontbreekt.
 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: FPS | Release: 27-07-2009 | Uitgever: Iceberg Interactive | Ontwikkelaar: Tripwire Interactive
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.3 | Replay: 7.5
  8.0
  + Zo hoort de gameplay te zijn
  + Simpel, instapniveau is goed
  + Uitbreidbaar met mods en map packs
  - Standaard hoeveelheid maps is matig
  - ZEDtime is soms irritant
  -

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x