Heavy Rain

thumbnail

Als er ook maar een titel is om naar uit te kijken voor de Playstation 3, dan is het Heavy Rain wel. Deze donkere thriller wordt ontwikkeld door de Franse ontwikkelstudio Quantic Dream, welke onder andere bekend is van de game Fahrenheit. Van tijd tot tijd wordt de gamewereld overrompeld met indrukwekkende beelden van hun project, maar met wat voor een game hebben we hier nou eigenlijk te maken?

Het mysterie van het grootse mysterie

Heavy Rain zal een verhalende game gaan worden met een duister tintje. Het verhaal zal geheel draaien rondom de keuzes die de speler maakt. De subtitel van het spel luidt: “How far are you prepared to go to save someone you love?” en geeft gelijk de boodschap aan die Heavy Rain op het publiek wil overbrengen. Het zal niet een standaard game worden waarin je gaat proberen de wereld te redden, maar het zal juist gaan over de emoties van verschillende mensen die in bijzondere situaties terecht zijn gekomen en hoe de keuzes die je maakt de wereld kunnen beïnvloeden. De speler zal dan ook voor een overvloed aan morele keuzes komen te staan.

In totaal zullen spelers doormiddel van vier verschillende personages te maken krijgen met de zogenaamde ‘Origami Killer’. Deze seriemoordenaar laat bij al zijn slachtoffers een Origami figuur achter en wordt daarom zo genoemd door de pers. Over zijn rol in het spel wil Quantic Dream nog niks loslaten, maar duidelijk is wel dat hij een groot onderdeel uit zal maken van het centrale verhaal. De speler zal elk hoofdstuk van het spel de controle over een ander personage krijgen. Ze hebben alle vier hun eigen verhaal te vertellen, maar ze zullen wel elkaars paden kruizen naarmate het spel vordert. Verdere ophelderingen betreffende hun geschiedenis en hun betrokkenheid met de ‘Origami Killer’ weet Quantic Dream goed geheim te houden.

Een rolmodel voor de FBI

Tot op heden zijn er ook nog maar twee van de vier hoofdpersonages bekend gemaakt. Vorig jaar maakten we al kennis met de journaliste Madison Paige. De tweede hoofdrolspeler uit Heavy Rain kregen we op de E3 van 2009 te zien. Zijn naam is Norman Jayden. Hij is een jonge FBI agent en is gevraagd om onderzoek te doen naar de moorden. Hij is echter niet geheel op het rechte pad, aangezien hij te kampen heeft met een drugsprobleem. Dit zal serieuze gevolgen hebben voor zijn vaardigheden, zoals ook al werd getoond in de E3 demo. Hierin zagen we namelijk dat hij ineens midden in een gevecht instortte door zijn verslaving en zo in elkaar kon worden getrapt. Jayden lijkt dus een erg boeiend personage te gaan worden om mee te spelen. In dezelfde demo kregen we ook een glimp van de gameplay van het spel.

Zo beschikt Jayden over een bril waarmee hij allemaal sporen te zien krijgt die op de plaats delict zijn achtergelaten. Door zijn bijbehorende handschoen vervolgens in allerlei substanties te steken kunnen analyses ervan uitgevoerd worden. Wat dat betreft lijken er elementen van CSI in het spel verwerkt te zitten. Verder was het goed zichtbaar hoe de interface er in-game uit komt te zien. Het eerste wat opvalt, is dat er in Heavy Rain veel gebruik wordt gemaakt van quick-time events. Dit heeft in het verleden nog wel eens veel games de kop gekost, maar in Heavy Rain ziet het er naar uit dat het juist de spannende sfeer weet te versterken. Ook wanneer je een knoppencombinatie verprutst zal de situatie weer zo veranderen dat je je met een paar andere knoppen weer uit de brand zult kunnen redden. Dit benadrukt dus weer dat de keuzes die je maakt en je mislukkingen allemaal van invloed zijn op wat er vervolgens gebeurd. Hierdoor wordt er echter ook druk op de speler gezet. De verkeerde keuze kan namelijk het einde betekenen van een personage, waarna je met een andere verder zult moeten gaan. Dit zal ook sterke consequenties hebben voor de wijze waarop het verhaal verder uitpakt. Wat er staat te gebeuren als je het voor elkaar krijgt ze alle vier dood te laten gaan is nog maar de vraag, maar waarschijnlijk zal het avontuur dan gewoon vroegtijdig afgerond worden.

Geobsedeerd door realisme

De emoties in het spel zullen dan ook hoog oplopen voor zowel de spelers als voor de personages. Hierop zal door Quantic Dream worden ingespeeld, want ze proberen werkelijk alles uit de kast te trekken om Heavy Rain er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. De motion-capture technieken die worden gebruikt hebben in de getoonde beelden fantastisch resultaat geleverd en weten op de gezichten van de personages emoties te tonen, zoals we ze nog nooit in een game hebben kunnen beleven. Dit is echter niet het enige waarop Heavy Rain grafisch lijkt te gaan imponeren, want ook de omgevingen worden prachtig vormgegeven. Tevens zal er bijna geen verschil zijn tussen de beelden van tussenfilmpjes en de in-game beelden. Dit zou betekenen dat we te maken gaan krijgen een soort van film waarin de kijker af en toe zelf het heft in handen krijgt. Tot nu toe lijkt dit Quantic Dream ook nog eens goed te zijn gelukt.

Het zal dus een moeilijke tijd worden om te moeten wachten op de release van de PS3-exclusive Heavy Rain. Wat we er al van mee hebben gekregen ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Het duistere verhaal mag dan wel voor een wat ouder publiek bestemd zijn, de sfeer die het spel uitstraalt is werkelijk fantastisch. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt doordat de speler gedurende de gehele game in controle is van de personages, zowel met rustige gameplay, als met spannende quick-time events die vaak terug lijken te komen. De tot nu toe bekende personages staan tevens al garant voor enkele mooie uren aan gameplezier. Het blijft natuurlijk nog afwachten of alles goed wordt uitgewerkt, maar het lijkt er op dat we te maken gaan krijgen met een titel van erg hoge kwaliteit. Heavy Rain staat gepland om begin 2010 uit te komen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie/Drama | Release: 27-02-2010 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Quantic Dream
  Graphics: 9.3 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.0
  9.2
  + Zeer emotioneel en meeslepend
  + Interactie en invloed op het verhaal
  + Grafisch bijna van filmkwaliteit
  - Amateuristisch slechte Nederlandse voice-overs
  - Besturing werkt soms tegen
  - Er zitten nog wat kleine bugs/glitches in

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box