Guitar Hero: On Tour

thumbnail

Muziekgames zijn in. Na Guitar Hero voor op de Playstation 2, deel 2 voor de Playstation 2 en Xbox 360 en deel 3 voor Xbox 360, Playstation 2, Playstation 3 en Nintendo Wii en natuurlijk het nog uit te komen Rock Band kunnen we met zekerheid zeggen dat muziekgames niet meer een genre is wat totaal vergeten is. Helaas was er altijd een nadeel aan deze games en dat was het feit dat je ze niet gemakkelijk mee kon nemen door de grote controllers. Maar gelukkig merkten ze dat op bij Neversoft en zijn ze aan de slag gegaan om het bekende Guitar Hero concept naar de handheld te brengen, namelijk naar de Nintendo DS met Guitar Hero: On Tour. Deze muziekgame biedt alles wat de console versies te bieden heeft, maar nu in een handige draagbare vorm. Ik als liefhebber loop al meteen warm.

Een Guitar Grip inbegrepen

Elke Guitar Hero: On Tour zal verkocht worden met een nieuw stukje hardware. Want deze game is namelijk geen simpele tik-met-de-stylus-game, maar ze hebben er serieus over na gedacht om het echte Guitar Hero feel aan deze game mee te geven. Dit stukje hardware, de Guitar Grip, is een rechthoekig stuk plastic dat vier fret buttons bevat, een nieuwe stylus en een band om je hand vast te zetten. De Guitar grip steek je in de Gameboy Advance cartridge en is dus in enkele milliseconden te installeren. Daarnaast is er ook rekening gehouden met het verschil tussen de Nintendo DS en de Nintendo DS lite. Je kunt namelijk de uiteindes verwisselen met een bijgeleverd stukje plastic, waardoor je voor elke type een passende Guitar Grip hebt. Dit stukje hardware is briljant bedacht en oogt degelijk en solide. Daarnaast past de bijgeleverde stylus, die zelfs gevormd is als een plectrum, erin en raak je hem dus nooit kwijt. Bovendien heb je de mogelijkheid om de kap eraf te halen en die te verwisselen met andere kapjes met andere plaatjes erop, waardoor je de grip naar eigen inzien kunt customizen. Een ding wat we al gezien hebben bij de gitaren van Guitar Hero III: Legends of Rock en is deze keer zeker een leuke toevoeging.

Een stylus of een plectrum?

De gameplay zal hetzelfde zijn als bij de console versies. Op het bovenste scherm zie jij de noten naar beneden komen en die moet je op het juiste moment selecteren en aanslaan. De grootste verschillen zijn eigenlijk dat je nu maar vier knoppen hebt in plaats van vijf en je nu de noten ‘echt’ moet aanslaan door middel van je stylus over je touchscreen heen te slaan. Door het goed raken van noten ontvang je dan punten en geld en is het mogelijk om meerdere nummers en voorwerpen te unlocken. Het ontbreken van de vijfde knop is goed te verklaren omdat je geen mogelijkheid hebt om je hand te verplaatsen. Dit komt doordat je hand vast zit geklemd met die band en de enige oplossing om dit te verhelpen was dus het verwijderen van die laatste knop. Het aanslaan van de noten gaat dus meer richting de realiteit en ze moeten dus echt aangeslagen worden. Het maakt niet uit waar je ze op de touchscreen aanslaat, als je ze maar aanslaat. De whammy bar wordt bovendien bestuurd als je op het touchscreen heen en weer beweegt of zoals ze het in de game noemen scribbelt. De welbekende Star Power wordt nu niet geactiveerd door je handheld de lucht in te gooien, maar door keihard in de microfoon “Rock On!” te roepen. Wel is de vraag of dit alles nou ook echt lekker speelt. Omdat je de Nintendo DS ten eerste schuin houdt en je links moet kijken, rechts moet aanslaan en dan ook nog eens in de microfoon moet roepen. Dit oogt misschien wat minder prettig dan dat het in werkelijkheid is, maar daar staat of valt deze game mee. Maar als deze manier van spelen gewoon lekker speelt, staat de gameplay en besturing zeker als een huis.

25 nummers en co-op

Door de beperkte opslagmogelijkheid van een DS cartridges staan er nu maar 25 nummers op en is er geen mogelijkheid om er extra nummers bij te downloaden. Dit beperkt wel een klein beetje de houdbaarheid van deze game. Maar als we dit vergelijken met bijvoorbeeld een Elite Beat Agents dan zijn 25 nummers zeker erg veel. Waarschijnlijk zullen we dan ook meerdere edities en uitbreidingen in de toekomst zien. Maar dit zorgt er wel voor dat er elke keer tegen een behoorlijk bedrag extra nummers gekocht moeten worden. Dit is een nadeel, maar als we nagaan dat het al uren en uren kost om tot het niveau Expert door te dringen zal de speelduur van deze game zeker niet erg laag liggen.

Guitar Hero: On tour zal een aantal twee spelers multiplayer modi bevatten. Een co-op waarin je met zijn tweeën een nummer moet voltooien en een nummer tegen elkaar spelen. Wie het hoogste aantal punten heeft, is de logische uiteindelijke winnaar. Een aantal leuke powers die je tegen elkaar kunt gebruiken, is een gitaar in de brand steken van je tegenstander. En dan moet je tegenstander zijn gitaar uitblazen door in de microfoon te blazen. Of een handtekening opdwingen, zodat je tegenstander eerst zijn handtekening moet zetten voordat hij verder kan spelen. Erg originele en leuke toevoegingen en geeft maar eens aan hoe goed de makers over deze game hebben nagedacht. De graphics van deze game zijn wel aardig voor een DS game, maar hier draait deze game zeker niet om, waar het wel omdraait is de muziek. En voor zover we het kunnen beoordelen klinken alle nummers erg goed en kan de Nintendo DS zeker goede muziek afleveren. Het beste is natuurlijk als je een koptelefoon opdoet en versterkt de kwaliteit dan ook enorm.

Guitar Hero: On Tour is een game waar elke Guitar Hero fan wel warm van wordt. De vraag is alleen of de besturing nou ook echt wel zo lekker speelt en of het beperkte aantal nummers wel genoeg is om je een flinke tijd bezig te houden. Maar voor de rest ziet alles er goed uit, maar bovenal lijkt alles goed doordacht en ziet het er ook nog eens erg leuk uit.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Music | Release: 04-06-2008 | Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Neversoft
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x