Grand Theft Auto V

thumbnail

Eindelijk is er een einde gekomen aan een lange wachtperiode. Op 25 oktober 2011 werd officieel door Rockstar aangekondigd dat Grand Theft Auto V in de maak was. Het nieuws verspreide zich razendsnel en voordat men het kon beseffen was Grand Theft Auto V HET gesprek van de dag. Iedereen had het er over en iedereen maakte zijn eigen versie er van. Zo ging geruime tijd het gerucht dat GTA V rond de kerstperiode van het jaar 2012 zou verschijnen. Ook over de setting werd veel gespeculeerd. Zo werd gezegd dat de nieuwe Grand Theft Auto zich misschien wel in de toekomst zou afspelen, of juist in de jaren 60, ook verhalen over een nieuwe Vice City of San Andreas kwamen ter sprake. Beetje bij beetje kregen we nieuwe details, trailers en screenshots te zien van de game en niet veel later werd duidelijk dat GTA V zich zal afspelen in Los Santos, welke we natuurlijk allemaal kennen van GTA: San Andreas. Het aftellen begon en naarmate we dichterbij de release kwamen werd pas duidelijk hoe erg dit spel leeft. Ongekende aantal pre-orders werden geplaatst, winkels die ’s nachts open gingen voor een nachtrelease, duizenden foto’s werden geplaatst op Social media sites en er werden zelfs mensen beroofd op straat die op de dag van de release wel een kopie van het spel wisten te bemachtigen. Als er één game is die dit allemaal voor elkaar kan krijgen, dan is dat natuurlijk Grand Theft Auto V.

Welcome to Los Santos

Grand Theft Auto V zal zich, zoals hierboven al beschreven, dus afspelen in Los Santos. De stad, welke gebaseerd is op Los Angeles biedt ongekende mogelijkheden. Natuurlijk kun je er voor kiezen om als een speer door de missies heen te gaan, maar waarom zou je? Er is zoveel meer te zien en te doen dan alleen maar missies voltooien. En zeg nou zelf, hoe mooi is het om op je gemak de stad te verkennen en aangesproken te worden door bijvoorbeeld de politie, die bezig zijn met het uitschakelen van gewapende overvallers. Om het nog even iets mooier te maken, in plaats van de helpende hand uit te steken, toveren we een shotgun uit onze wapeninventaris en openen we het vuur op de agenten. Wanneer de agenten uitgeschakeld zijn, zie je dat de overvallers in hun vlucht auto stappen en jou een beloning achterlaten, als teken van dankbaarheid. En het mooie hieraan is, dit is zomaar een dag uit het leven van de speler in Los Santos. Elke dag zullen verschillende activiteiten en interacties plaatsvinden. Het is aan jou hoe je hierop reageert.

Three times the fun

Inmiddels zijn we gewend van de Grand Theft Auto games dat we één personage bedienen en dat er eigenlijk ook maar één hoofdrolspeler is. Rockstar doet het met GTA V anders, we hebben namelijk drie hoofdrolspelers. Elk personage leeft zijn eigen leven en is totaal verschillend ten opzichte van de andere personages. Maak kennis met Michael De Santa, een man van middelbare leeftijd met een criminele achtergrond. In het eerste oog opslag leeft Michael voor velen ‘The perfect life’. Een groot huis, mooie auto’s, een jacht en een gezin. Niks mis mee zou je zeggen, maar de realiteit blijkt anders te zijn. Michael wil de problemen die het gezin kent niet zien en probeert het gezin bij elkaar te houden. Een aantal kilometers van Michael vandaan woont Franklin Clinton, een jonge man die opgegroeid is in de ´hood´ en het getto leven eigenlijk achter zich wil laten. Hij probeert wat geld bij te verdienen door auto´s in te nemen die niet afbetaald kunnen worden. Niet bepaalt het zuiverste wereldje, maar het is een begin. Tot slot hebben we Trevor Philips, deze ‘trailer trash redneck’ leeft in zijn woonwagen ergens op het platteland en houdt zich vooral bezig met het opbouwen van Trevor Philips Enterprises. Het bedrijf van Trevor houdt zich vooral bezig met wapenhandels en drugs.In het begin speel je met één personage, maar al snel is ook het tweede personage vrijgegeven en niet veel later kun je ook met het derde personage spelen. Laten we zeggen dat elke personage zo zijn eigen introductie krijgt en eigenlijk zo goed als vanaf het begin speelbaar is. Het mooie aan drie personages is dat je bijna altijd op elk moment kan wisselen van personage. Wanneer je wisselt van personage gaat ondertussen het leven wel verder van de andere personages. Het kan voorkomen dat een personage niet beschikbaar is, vanwege een bepaalde missie, dit wordt dan ook aangegeven en na het voltooien van de missie kun je weer wisselen. Het wisselen van personages is erg mooi gedaan, wanneer je kiest voor een ander personage dan wordt de kaart helemaal uitgezoomd en vervolgens al inzoomend naar het andere personage.Ook tijdens missies kun je switchen van personage, want elke personage heeft zo zijn eigen vaardigheden. Het kan namelijk voorkomen dat je samen een missie doet en dat je eerst speelt als ‘gunner’ en later switched naar bijvoorbeeld een ‘driver’. Het is logisch dat je iemand met driving skills niet het grote schietwerk laat doen, evenals je de schutter niet als chauffeur in zal zetten. Onthoud wel, je hebt enorm veel vrijheid in GTA, wil je niet wisselen of doe je het liever op je eigen manier, dan kan dat ook. Jij bepaalt wat er gedaan wordt en wanneer het gedaan wordt.

Organized crime

Dat geweld aanwezig is in Grand Theft Auto V is duidelijk, maar het spel draait naast geweld ook om geld, heel veel geld. Geld kan op verschillende manieren verdiend worden, maar dat het belangrijk is mag duidelijk zijn. Geld maakt je leven in GTA. Er is nooit te veel geld, want voor je het weet ben je er weer doorheen. Denk aan het kopen tunen van auto’s, kopen van panden of zelfs aandelen kopen/verkopen. Het kan allemaal in GTA. Bij het uitvoeren van een “Heist”, wat eigenlijk een georganiseerde overval is, wordt het grote geld verdiend. Meestal voer je deze opdrachten uit met meerdere personages en wordt de buit verdeeld over deze personages. Soms is de overval zo groot, dat je meerdere mensen nodig bent. Je kunt vaak je eigen team samenstellen. Let wel op, kies je iemand met veel ervaring, dan zal hij of zij ook een groot gedeelte van de opbrengst willen. Iemand met minder ervaring krijgt vanzelfsprekend een kleiner gedeelte van de opbrengst. Kies niet altijd voor iemand met minder ervaring, want hoe meer ervaring een persoon heeft, des te meer kans dat de Heist succesvol afgerond wordt. De keuze is aan jou hoe je de Heist uit gaat voeren.

But wait, there’s more!

Wie nu denkt alles gehoord en gezien te hebben heeft het mis, want zoals beschreven, de mogelijkheden zijn ongekend. Eerder liet ik het woord aandelen al vallen, dit is niet een kwestie van even iets kopen en verkopen, nee je kunt echt in het spel, middels je telefoon of laptop nieuws opzoeken over de bedrijven. Er zullen reclame spotjes voorbij komen met tips over wat ´hot´ is en ook rond surfen op het Internet is zeker de moeite waard. Doe er je voordeel mee, want geld verdienen doe je niet alleen door missies te voltooien. Net als in de vorige GTA, zal ook in GTA V de waardetransportauto aanwezig zijn. Helaas is het er niet makkelijker op geworden om deze te stelen, maar wie een beetje creatief is heeft in no-time het stuur overgenomen. In de vorige delen van GTA waren we gewend dat met wat botsingen de auto vanzelf in brand vliegt en vervolgens explodeert, wat resulteert in een kapotte waardetransportauto omringd door dollar-pakketjes. Dit zal je nu tegenvallen, want deze auto vat niet zomaar vlam door wat botsingen. Ook een magazijn leeg schieten op de motorkap heeft weinig effect. Wanneer je dit toch probeert, zal je snel merken dat je wanted-level stijgt en je munitie langzaamaan op raakt. Gebruik de stad voor het laten ontploffen van de auto, door bijvoorbeeld deze te parkeren naast een gastank. Geen zin om op zoek te gaan naar een waardetransportauto? Loop dan met je mitrailleur een mini-market in en overval de werknemer. Een stuk minder tijdrovend en met een goede vluchtauto is je wanted-level weg voordat je het doorhebt. Liever lui dan moe? Ga dan eens investeren in vastgoed. Koop panden en haal je wekelijkse winst hieruit. Het is een kwestie van investeren, maar uiteindelijk verdien je je geld dubbel en dwars terug. Dat geld belangrijk is, dat is inmiddels wel duidelijk, maar ook voor je ontspanning kun je in Los Santos terechte. Wat dacht je van een potje golfen, tennis, wielrennen of yoga? Rockstar heeft ook aan onze macho’s gedacht, want wie liever loopt te pronken met zijn bolideen deze eens wil uittesten kan uitdagingen aan gaan om te racen. Natuurlijk moet je ook aan je eigen personage denken, laat deze niet verwaarlozen en geef hem zo nu en dan ook eens een nieuwe look. Denk aan kapsels, tatoeages en kleding. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het kan in GTA V.

Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat GTA V uitgebreid is en dat de mogelijkheden ongekend zijn. Maar hoe is het spel grafisch en hoe voelt de besturing aan en misschien wel een van de belangrijkste dingen, hoe zijn de geluidseffecten? Laat ik eerst eens beginnen over hoe het spel grafisch is. Ja het is dik en ja het ziet er beter uit dan GTA IV, maar als we kritisch mogen zijn dan zien we toch dat bepaalde randen niet vloeiend zijn. Zo nu en dan bewegen bepaalde lijnen door elkaar of worden bepaalde textures pas later geladen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we met hoge snelheid de straten van Los Santos verkennen, je zult dan zien dat de framerate afzakt en bepaalde gebouwen of voorwerpen later zichtbaar zijn. Mogen we dit als een minpunt zien? Als je het mij vraagt niet, wat willen we nog meer, een grote stad, veel vrijheid en grafisch ook nog eens erg goed. Om nog maar te zwijgen over de details die het spel bevat. Grafisch is de game dus top, maar hoe is de besturing? Diegene die nieuw is met GTA zal eigenlijk nauwelijks moeite hebben met de besturing, het voelt allemaal erg vanzelfsprekend aan en al spelenderwijs merk je dat je de besturing goed onder de knie hebt. Waarschijnlijk hebben de meeste gamers het vorige deel ook gespeeld en je zult merken dat je de besturing meteen weer oppakt. Het schieten voelt goed aan en ook het cover-systeem werkt erg prettig. Auto’s besturen voelt realistischer aan en bij hoge snelheden heb je echt het gevoel dat je je voertuig nog onder controle kunt houden. Hoe langer je rijdt, hoe meer skills je opbouwt en hoe beter je je voertuig onder controle kunt houden. Besturing en grafisch is de game in orde, maar kunnen we dit ook zeggen over de geluidseffecten? Nou geloof me, audiovisueel is het spel top. Wapens klinken realistischer en wanneer je een demper plaatst op je wapen, dan voelt het ook echt alsof jij de enige bent die door heeft dat er geschoten wordt. Auto´s en motoren klinken ook bijzonder goed, vooral met een leuke surround-set heb je echt het gevoel dat er soms verkeer achter je langs rijdt. Explosies denderen door je kamer en het mooie hieraan is, je hoort het niet alleen, je voelt het ook.

Voorlopig kunnen we nog genoeg uren stoppen in de singleplayer van GTA, er is nog zoveel te zien en te doen. Maar wie denkt dat dit alles is heeft het mis, want vanaf 1 oktober breekt de hele hel los. Grand Theft Auto: Online verschijnt dan. Dit belooft een groot succes te worden. Alle activiteiten uit de singleplayer kunnen online gedaan worden. Dat betekent dus lekker een potje golfen met je vrienden, ouderwets hard racen of de straten van Los Santos onveilig maken met je vrienden. Alsof dat niet genoeg is, want missies samenstellen zal ook mogelijk zijn. Volgens Rockstar zal GTA V: Online maar liefst 700 missies bevatten, welke je alleen of met je vrienden kunt doen. Het is lastig om iets negatiefs over deze game te moeten zeggen, want deze game voelt en ziet er gewoon gelikt uit. Als er dan toch een puntje van kritiek gegeven moet worden, dan kan ik alleen de framerate de schuld geven, wat misschien wel verleden tijd zal worden met de volgende generatie consoles.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sandbox | Release: 25-11-2014 | Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar
  Graphics: 9.0 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.3 | Besturing: 9.3 | Replay: 9.5
  9.5
  + Unieke features die toegevoegd zijn
  + Grafisch beter dan ooit
  + Bomvol gameplay content
  - Niet dermate veel meerwaarde tov. old-gen versie
  - First person view soms ook wel weer lastig speelbaar
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box