Forza Motorsport 2

thumbnail

In den beginne

Jarenlang hebben we als raceliefhebbers maar één koning onder de games gehad, en dat was de Gran Turismo serie. Deze serie berustte vooral op een hoge kwaliteit graphics, maar ook op een gigantisch aanbod aan auto’s. In Gran Turismo 4 waren dat er meer dan 700. Natuurlijk moesten we wel even slikken als Xbox gebruikers, want Gran Turismo is geen serie voor de Xbox of Xbox 360, maar nog steeds een exclusieve serie voor de Sony Playstation, Playstation 2 en nu straks ook de Playstation 3. Aangezien Microsoft ook wel doorhad dat ze Gran Turismo nooit naar hun console konden krijgen, werd er besloten een eigen soort Gran Turismo te ontwikkelen. Dit werd uiteindelijk enkele jaren geleden Forza Motorsport. Inmiddels zijn we toe aan Forza Motorsport 2, een game die hoge verwachtingen heeft bij zowel de gewone gamer als de hardcore racefan. Forza Motorsport 2 kent dan ook een behoorlijke start; in verschillende media al beoordeeld met een 9 of hoger als eindcijfer. Natuurlijk vragen we ons dan af waarom dat zo is? Ikzelf ben beslist geen hardcore racefan of kenner, maar eerder een leek op het gebied van dit soort games. Ik kan, als zeg ik het zelf, wel goede van slechte racegames onderscheiden. Daarom zeg ik nu ook dat Forza Motorsport 2 een racegame is van de bovenste plank; één die in de buurt komt van de laatste Gran Turismo voor de Playstation 2. In den beginne was het dan ook echt wennen dat er maar één echt grote topper was, maar daar komt nu abrupt een grote verandering in.

Heilige Forza 2 nog aan toe

Hardcore fans van de serie zullen daar wel bij zweren. In ieder geval is de game gigantisch kan ik je vertellen, maar voor ik daarover ga schrijven, eerst even de grafische kant van het spel. Persoonlijk vind ik de game niet echt bijster geweldig mooi. Eerlijk gezegd loopt de game op het grafische vlak, althans in-game, eigenlijk wel een beetje achter. De auto’s zijn zeker wel mooi, alleen geeft het racen niet echt een geweldig gevoel als je maar naar auto’s blijft kijken die er niet echt verfijnd uitzien. Aan de andere kant is Forza 2 ook niet lelijk, beslist niet. Forza 2 is om heel andere dingen erg mooi, zoals bijvoorbeeld het aantal circuits die er buiten gewoon goed uitzien. Hou echter wel rekening mee dat de auto’s ook zwaar meetellen in de grafische afrekening van het spel. De circuits zijn gewoon in de vele aantallen aanwezig. Je kunt rijden ook bekende, maar ook op minder bekende banen over de hele wereld. Overigens is er wel een minpunt te bespeuren. Niet alle banen zijn namelijk is zijn geheel op het spel gezet. Zo heb je bijvoorbeeld Silverstone in Engeland ook in het spel zitten. Silverstone, zo kan ik je nu wel vertellen, ziet er niet als Silverstone uit zoals jij als gewone gebruiker dat kent uit bijvoorbeeld de Formule 1. Natuurlijk is dit best jammer, maar in de meeste gevallen blijft dit zeer beperkt tot kleine veranderingen op de baan. Het is maar een klein puntje van kritiek, want je krijgt bij het rijden op de banen wel het gevoel dat je ook echt op bestaande circuits hebt gereden. Grafisch gezien moet je Forza dan ook bekijken als een game die net onder de negen uit zou komen. In ieder geval telt dat beslist niet voor het totale cijfer, over een totale game natuurlijk.

Krankzinnig veel auto’s; nog veel meer tuning opties

Forza Motorsport 2 kent 300 auto’s. Van simpele merken zoals een Renault, tot de nieuwste auto’s van vorig jaar. Ik zeg nieuwste, omdat veel auto’s die vorig jaar verschenen op de markt ook in de game zitten. De auto’s variëren dan ook in snelheid, besturing en handeling zoals dat ook wel word genoemd. Iedere auto stuurt weer anders; de één zwaarder, de ander een stuk lichter en gevoeliger. Gelukkig maar, want op deze manier versterk je wel het realisme in het spel. Overigens komt er dan wel weer een klein puntje van kritiek om de hoek kijken. Klein, maar helemaal niet fijn voor de mensen die echt realisme willen. Ik zal er in ieder geval niet anders over oordelen. Wat is nu het geval? Je hebt echt gru-we-lijk veel opties om te tunen. Klasse, subklasse en ook daarin zijn nog weer klasse aanwezig. Het is echter zo, als je een slome auto hebt, dat je die dusdanig op kan tunen dat deze nog veel beter en krachtiger word dan bijvoorbeeld een Ferrari Enzo. Natuurlijk kun je van tunen houden, maar het gevoel van realisme wordt hier wel een beetje in het niet gedaan. Het is dan kleine beetje dat de game toch anders maakt dan ik had verwacht, als blijft het spel wel de grootste en de beste van alle andere race games op de Xbox of Xbox 360. Je kunt daar niet onderuit, maar de kleine puntjes van kritiek zorgen wel voor een deuk in een pakje boter. In ieder geval zou ik de lezer van deze review wel willen zeggen, dat dit allemaal wel weinig effect heeft op de aankoop van de game of niet. Je kunt de game gerust kopen, want met career mode ben je tot de kerst wel mee zoet. Is er dan iets dan wel enigszins zonder kritiek de deur uit kan gaan? Ja, de gameplay bijvoorbeeld, en niet te vergeten het laatste oordeel van het laatste uur. En wat te denken van de online opties? Lees gerust verder als je meer wilt weten.

Te gekke online mode; multiplayer niet verschrikkelijk boeiend

Persoonlijk vind ik de multiplayer het minste van de hele game. Waarom? Als je de hele singleplayer al gaar hebt gespeeld, ik dan nog niet, maar als, dan is de multiplayer niet zo leuk meer. Forza 2 draait echt om de duizenden opties die je hebt in de singleplayer, en daar is de game dan ook naar. Je kunt online wel tot acht man, maar dat beperkt zich dan ook veelal tot het verhandelen van auto’s. Ja, je kunt auto’s die je hebt opgevoerd verhandelen via Xbox Live. Echter, daar zitten wel beperkingen aan. Hoewel Microsoft mij het wel niet gevraagd heeft, voel ik me toch verplicht jullie te waarschuwen bij het handelen in auto’s. Zo zijn er namelijk ook auto’s met blote vrouwen erop, Nazi wagens met hakenkruizen, en nog veel meer ernstige en serieuze dingen. Mijn broertje kocht onlangs een auto met een blote dame erop, die je dus zelf ook kan maken, en dat heeft hem twee weken schorsing van Xbox Live gekost. Hij moet nog een week zitten. Er zijn namelijk zieke geesten die, die vaak al verbannen zijn, dit soort auto’s online zetten om mensen mee te sleuren in hun zieke bedoelingen. Hoewel je als puber dit soort auto’s natuurlijk stoer vind, en met veel lef zelf wel durft te maken en plaatsen, is het niet verstandig. Eén, je hebt bijna niks meer aan je Xbox 360 als ze je pakken. Twee, je ouders zullen er ook niet bepaald blij mee zijn. Ik vind de Nazi auto die ik gezien heb wel mooi, maar om persoonlijke redenen zou ik dit nooit willen aanschaffen. De Nazi auto die ik zag kostte overigens ook nog een paar ton aan credits, dus dat is ook weer een reden waarom ik dit soort wagens niet zou willen aanschaffen via Xbox Live.

Nu ik mijn zegje voor Microsoft aan jullie heb gedaan, wil ik toch naar het eindoordeel gaan. Forza Motorsport 2 is een gigantische game. De game is groots om het aantal auto’s, maar meer om de duizenden opties die je kunt gebruiken tijdens het tunen. Verder is de game natuurlijk een Xbox Live topper, als is dat maar tijdelijk als het aankomt op het online racen. De Xbox Live opties van Forza 2 rijken vooral richting het verhandelen van auto’s, en dan in het bijzonder degene die je zelf hebt gemaakt. Het is gewoon leuk om in een room te zitten waar je ongeveer vier of meer auto’s in de wacht rij hebt staan. Je hebt het dan erg druk als pro autohandelaar, en daar kunnen de echt handelaren nog wel wat van leren ook denk ik. Je kunt je op Xbox Live zeker wel vermaken; en dat zeker in de komende maanden. De game is anderzijds grafisch gezien niet helemaal mooi, maar de brede en diepe selectie aan banen, auto’s en andere opties maken het een absolute topper. Microsoft heeft zijn uiterste best gedaan, en is daar dan ook meer dan in geslaagd. Microsoft heeft een gewone en een zeldzame editie van het spel uitgebracht, met nog eens een extra boekje en een vette box. Welke versie je ook haalt, de game is het zeker allemaal waard. Je zult met de career mode nog vele honderden uren zoet zijn, de Oblivion onder de race games zou je het wel kunnen noemen. Laten we hopen dat er dan nog een Forza Motorsport 3 en 4 komt, en dat deze per deel groter en groter worden, beter en beter dan alle delen daarvoor. Ik denk ook wel dat Forza Motorsport 2 heel dicht in de buurt zit van de Gran Turismo serie, en dat een eventueel deel 3 in deze serie eroverheen gaat. Laten we het hopen!


 • Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: Racing | Release: 12-07-2007 | Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Microsoft Studios
  Graphics: 8.8 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.6 | Besturing: 9.6 | Replay: 10.0
  9.4

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box