Feature: Top 50 meestbelovende games 2009 – 30 t/m 21

thumbnail

Ook vandaag weer een nieuw deel van de feature over de 50 meest belovende games van 2009. We hebben weer tien pareltjes voor je op een rij gezet.

30. Yakuza: Kenzan

Yakuza kan gezien worden als het Japanse antwoord op Grand Theft Auto, maar dan wel op hun eigen vreemde manier. Er zijn tot nog toe twee delen in deze serie verschenen en dit jaar komt daar een derde bij. Dit gaat overigens niet om Yakuza 3 (die zich in het moderne Europa afspeelt). Deze verschijnt naar alle verwachting namelijk pas in 2010 in Europa. Nee, het gaat om een prequel genaamd Yakuza Kenzan. In tegenstelling tot de andere Yakuza delen speelt deze zich niet in het nieuwe, maar in het oude Tokyo af. Yakuza staat bekend om de vele gevechten die in beat-em-up stijl plaatsvinden. Ook in deze rip-off is dit een belangrijk onderdeel, maar ditmaal vecht je natuurlijk wel met zwaarden en niet met geweren. Een ander kenmerk van de Yakuza serie zijn de uitgebreide en diepe verhalen zoals we die alleen in Japanse games zien. Dat zorgt voor behoorlijk lange cut-scenes. Iets wat niet iedereen kan waarderen, wat overigens voor nog wat meer dingen van het spel geldt. Jammer, want daarom worden de Yakuza games in Europa niet bijzonder goed ontvangen.

29. Demon Souls

Misschien dat het sommige van jullie nog ontgaan is, maar From Software heeft een tijd geleden een RPG voor de PlayStation 3 aangekondigd. Het gaat om Demon Souls en tot mijn grote vreugde ziet deze er bijzonder goed uit. De game heeft een middeleeuws sfeertje over zich heen hangen en plaatst ons in de voeten van een heldhaftige ridder. Waar het verhaal over gaat is nog niet bekend, maar de titel laat ons in ieder geval weten dat demonen en stenen een belangrijke rol spelen. Hoewel de pers na de aankondiging op de Tokyo Game Show nog behoorlijk argwanend over deze nieuwe game van From Software was, is dit sinds de gameplay beelden die onlangs zijn verschenen totaal veranderd. In deze filmpjes zien we veel actie, sfeervolle locaties en zeer indrukwekkende graphics. Ik durf Demon Souls dan ook op de 28ste plaats te zetten, want ik ben er van overtuigt dat dit een topper gaat worden. Ook al is misschien nog niet iedereen hiervan overtuigd.

28. MAG

Eerder in deze feature zagen we op de vijftigste plaats al SOCOM: Confrontation terugkomen. Daar vertelde ik te hopen op een terugkomst van de leuke tijd die ik met de eerste twee SOCOM delen heb gehad. Nu zou dit ook met een andere titel kunnen gebeuren. De ontwikkelaar achter de eerste twee SOCOM delen is ondertussen namelijk al een paar jaar bezig met een geheel nieuwe franchise genaamd MAG. Deze werd op de E3 van 2008 door Sony onthuld en kreeg gelijk veel positieve reacties. MAG doet namelijk iets wat we nog nooit eerder hebben gezien. Het is mogelijk om met in totaal maarliefst 256 spelers (ja je hoort het goed!) online te knallen. Iedereen wordt verdeeld in groepen van acht waardoor er enorme oorlogen kunnen ontstaan. De mappen van MAG zullen dan ook intens groot zijn. De ervaring die MAG je gaat bieden lijkt nu al onvergetelijk te worden en PS3 bezitters hebben er dan ook een hele speciale game bij om naar uit te kijken.

27. Brutal Legend

Brutal Legend neemt ons mee in de wereld van rockster Eddie Riggs die deel uit maakt van de populaire rockband Brutal Legend. Tijdens een concert begint Eddie plotseling te bloeden met als gevolg dat een monster op zijn riem tot leven komt (hoe verzin je het). Dit monster stuurt Eddie naar een wereld die geïnspireerd is op Noorse mythologieën en Heavy Metal. Demonen hebben in deze wereld mensen tot slaaf gemaakt en het is dan ook belangrijk ze te vriend te houden. Jou wordt de rijkdom en kennis van dit eeuwenoude koningrijk aangeboden, waarvoor je een legioen bestaande uit demonen en andere monsters moet samenstellen. Gewapend met een enorme bijl en zijn vertrouwelijke gitaar (waarmee je gitaarsolo’s kunt spelen om je tegenstanders te verslaan) gaat Eddie op stap in deze enge wereld. Klinkt behoorlijk raar zul je misschien denken en daar ben ik het helemaal met je eens. Maar op het moment dat je hoort dat deze game ontwikkeld wordt door Tim Schafer, de man achter Psychonauts, Grim Fandango en Monkey Island dan komen de verwachtingen gelijk een stuk hoger te liggen. Laten we hopen dat de beste man ons weer een pareltje gaat brengen.

26. Persona 4

De Persona franchise is een reeks die van mij nooit veel aandacht heeft gekregen en ik denk dat er vele met mij zijn die hetzelfde kunnen zeggen. Het leek er dan ook niet op dat het nieuwste deel, Persona 4, in deze special zou verschijnen. Tot het moment dat ik er achter kwam dat deze game ondertussen al in Amerika is verschenen en daar gemiddeld met een score van 93 beoordeeld is. Aangezien er niet veel spellen meer uitkomen voor de PlayStation 2 lijkt Persona 4 deze positie ook vast te gaan houden. Rede genoeg om deze game alsnog een plek in deze lijst te geven. Persona 4 is het vierde deel in de Shin Megami Tensei-serie en plaatst je in de voeten van een jongen die uit de grote stad komt, maar naar een dorp is verhuisd om bij zijn oom en neefje te wonen. Hier wordt hij geconfronteerd met een groot mysterie, die verschillende moorden als gevolg heeft. Voor wie het nog niet wist: Persona 4 is een RPG en ook gevechten en de ontwikkeling van je personage spelen een belangrijke rol. De zoveelste topper voor de PlayStation 2 dus.

25. Alpha Protocol

Alpha Protocool is een actie-rpg waarin je de jonge agent Michael Thorton speelt. Hij heeft belangrijke informatie om een nationale ramp te voorkomen, maar de overheid wil hem niet geloven. Interessant is dat het in Alpha Protocol draait om de keuzes die je maakt, deze hebben namelijk invloed voor de hele wereld. De game beschikt over een klassesysteem waarmee je Thorton kan ontwikkelen en bekwaam kan maken met verschillende gadgets. Naast het gebruikelijke geknal moet er ook veel met mensen gepraat worden om zou achter interessante nieuwe feiten te komen. Alpha Protocol wordt uitgegeven door SEGA en verschijnt zowel op de Xbox 360 als op de PlayStation 3.

24. Dragon Age: Origins

Op de PC kunnen we binnenkort een game verwachten die zijn inspiraties uit de middeleeuwen heeft gehaald. Het gaat om Dragon Age: Origins, een RPG die wordt bestempeld als de spirituele opvolger van Baldur’s Gate. Daarnaast zou de game ook geïnspireerd zijn door Neverwinter Knights en Star Wars: Knights of the Old Republic. Voor PC-gamers klinkt dit alles natuurlijk zeer goed in de oren en het is dan ook te hopen dat deze hoge verwachtingen waar worden gemaakt. De game wordt ontworpen door Bioware en dat zorgt natuurlijk wel voor een goede hoop. Aangezien deze ontwikkelaar ook voor de eerder genoemde titels verantwoordelijk was. Er wordt gebruikt gemaakt van een nieuwe engine die veelbelovend lijkt te zijn.

23. I Am Alive

Het gebeurt niet vaak dat een game na een korte trailer al zo’n hoge verwachtingen heeft als bij I Am Alive het geval is. Nu moet je met dit soort dingen natuurlijk heel voorzichtig zijn, maar dat lukt mij meestal niet. Want ja hoor, ook mijn verwachtingen van I Am Alive liggen momenteel torenhoog. Het concept achter de game is dan ook erg interessant. I Am Alive speelt zich namelijk af kort nadat een aardbeving de Amerikaanse stad Chicago heeft getroffen. Jij zult als overlevende moeten zien te ontsnappen aan de gevaren en uiteraard andere mensen moeten helpen waar nodig. Opvallend is dat alles te zien is vanuit een first person stand. Dit zou de beleving dan ook zeer ten goede moeten komen. In I Am Alive gaat het dus echt om overleven en de game zou dan ook een totaal nieuwe ervaring moeten opleveren. Zelf word ik erg blij van dit soort vernieuwende concepten en heb I Am Alive dan ook hoog in deze lijst genoteerd.

22. Halo Wars

Hoewel Halo ongekend populair is, keek iedereen toch een beetje verbaasd op toen er een strategie game gebaseerd op het Halo universum aangekondigd werd. Halo Wars, die uiteraard exclusief op de Xbox 360 verschijnt, wordt ontwikkeld door Esemble Studios die we kennen van onder andere Age of Empires en dat zorgt natuurlijk voor hoop. Halo Wars speelt zich af voor het verhaal van de eerste Halo en als speler neem je de leiding van de UNSC groep Spirit of Fire. Het is nog niet duidelijk of er ook met de Covenant gespeeld kan worden. Tot op heden hebben we al de nodige video’s gezien, die er alvast goed uit zien. De grote vraag blijft natuurlijk of de besturing goed werkt met een controller. Samen met Halo 3: Recon is dit dus alweer de tweede Halo game in de lijst en dat kan alleen maar betekenen dat lezers met een 360 ook in 2009 weer volop hun centjes aan deze franchise uit zullen geven.

21. White Knight Chronicles

De laatste tijd zijn er heel wat Japanse RPG’s verschenen die behoorlijk tegen bleken te vallen. En dat is natuurlijk jammer, want het is een genre waar bijzonder indrukwekkende games uit voort kunnen komen. Gelukkig kan men met White Knight Chronicles in 2009 de glorie van dit genre herstellen. De game is ontwikkeld door Level 5 die we onder andere kennen van Dark Cloud en Rogue Galaxy. De game vertelt het bekende verhaal van een ridder die een prinses moet redden, maar doet dit wel op een eigen en zeer spannende manier. In de filmpjes die we tot nu toe hebben mogen aanschouwen zien we vele gevechten, maar ook schitterende omgevingen voorbij komen. Deze fantasierijke beelden staan in mijn geheugen gegrift en met de sfeer lijkt het dan ook goed te zitten. Een bijzondere optie is de online modus waar je samen met andere spelers vele quests kunt voltooien. De game is onlangs al in Japan verschenen en is daar een groot succes. Nu is het alleen nog wachten op een Europese release, maar wanneer dat is kunnen we helaas nog niet vertellen. • 0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x