Farming Simulator 18

thumbnail

Het boerenbestaan

Simulators worden steeds populairder. Het begon zo’n beetje met de SimCity franchise, waarbij je een hele stad kunt beheren en opbouwen, maar het wordt zo nu en dan ook kleiner, zoals The Sims en Farming Simulator. Deze laatste game heeft zich de laatste jaren flink opgewerkt en staat zelfs op grootse beurzen. Je kunt het genre uitlachen, maar het is ongekend populair onder de liefhebbers. Nu komt de game naar de handheld met Farming Simulator 18. Of dat goed boeren wordt voor Focus Home Interactive en Giants Software?

Farming Simulator doet simpelweg wat je zou verwachten; Je bouwt een boerderij op, koopt grond in de nabij gelegen buurt, houdt dieren en verbouwt allerlei soorten gewassen. Dat verbouwen gebeurt natuurlijk niet vanzelf, en geld komt ook niet vanzelf binnen. Als boer is het namelijk hard werken. Je moet namelijk ervoor zorgen dat je het juiste gerij hebt, en de grond ook goed bijhoudt. Zo is het niet simpelweg kweken, maar moet je ook grond weer vruchtbaar maken en met de tractor het zand losmaken of bemesten. Als je eenmaal granen, zonnebloemen, maïs, bieten of aardappelen hebt verbouwd, moet je ervoor zorgen dat je er de hoogste prijs voor kunt vangen. Dit kan op verschillende plekken, waaronder bij het station, de haven, de spinnerij, de bakkerij en de molen. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde grondstoffen nodig, dus de prijzen zijn niet overal beschikbaar. De prijzen zijn daarnaast variabel, waardoor het soms slimmer is om even te wachten, maar gewassen kunnen natuurlijk niet eeuwig blijven staan op het land. In de shop kun je allerlei hulpmiddelen kopen, waaronder tractoren, harvesters, headers , tippers, cultivatoren, en maaiers. Dat is nog lang niet alles, want grondstoffen moeten ook in laadbakken opgeladen kunnen worden. Vervolgens kun je met je tractoren het goedje wegbrengen. Naast gewassen kun je ook dieren houden, waaronder varkens, schapen en koeien. Melk en wol zijn namelijk ook goed te verkopen. Kosten zijn er natuurlijk voor grond die je aanschaft, maar je moet ook je tank constant vol houden en af en toe je voertuigen schoonmaken.

Simplistisch pittig

Daarmee heb je de meeste features in de game eigenlijk wel redelijk benoemd, en daarmee is het spel absoluut niet rijk aan uitgebreide mogelijkheden, dat tegenover de PC-versie, welke tot in meer detail is uitgewerkt. Het spel is op de handheld dus vrij eenvoudig gehouden, iets wat het spel snel saai maakt. Er is gelukkig een simulatie-mogelijkheid, waarmee je voertuig automatisch z’n werk af kan maken, maar dit werkt lang niet altijd even goed en fijn. Het is erg saai om constant maar weer dezelfde taken uit te voeren, waaronder het bewerken van het land. De spelwereld is daarnaast vrij beperkt, waardoor je al snel door het hele landschap heen bent gereden. Wat vooral erg lastig is, is dat je vrijwel niet op weg wordt geholpen in de game. Je krijgt eerst een drietal tips, maar daarna is je hulp eigenlijk verdwenen en wordt je verwezen naar je manual. Onwetenden zullen dan ook met de handen in het haar zitten als ze nooit het boerenleven hebben meegemaakt. Het is dan ook niet een kwestie van simpelweg zaden over het land heen strooien en het groeit vanzelf wel. Tactisch is het spel ook niet echt diepgaand; Het is vooral kijken naar de prijzen en daarop anticiperen. Dat is jammer, want van zo’n saaie game zou je wel wat meer tactiek verwachten om de spanning wat meer erin te kunnen houden.

Ook grafisch stelt de game wat teleur. De sprite bij het starten van de game ziet er nog veelbelovend uit, maar zodra je ingame komt is de 3D-stand al snel misselijkmakend en zul je al snel switchen naar de 2D-stand. Rotsen, wegen, gebouwen gras en zand zien er niet uit, en ook de map op je onderste scherm is weinig gedetailleerd. De tractoren en machines zelf zijn dan wel weer redelijk in elkaar gezet. De muziek is verder eentonig rustgevend en de tractorgeluiden kunnen er mee door. Audiovisueel valt het spel echter wel te accepteren.

Het boerenleven is in het echt al lang niet gemakkelijk meer maar in deze game ook zeker niet. Je moet wel een beetje verstand hebben van de boerenlogica. Je wordt niet bij de hand genomen om alles onder de knie te krijgen. Daarbij moet je dus lichtelijk verstand hebben van de machines en waarvoor ze dienen. Ook de volgorde van bewerking die daarbij hoort is belangrijk. Verder is het economische gedeelte van de game verre van diepgaand, waardoor je jezelf eigenlijk al snel zult vervelen met de constant herhalende elementen waaronder het land bewerken en het wegbrengen van goederen. Je moet wel echt diehard landbewerker zijn wil je hiervan houden. De dode spelwereld voegt daar verder niet heel veel goeds aan toe. Daarmee is Farming Simulator 18 een redelijk tegenvallend resultaat tegenover de als een huis staande PC-versie.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Simulatie | Release: 12-06-2017 | Uitgever: Focus Home Interactive | Ontwikkelaar: Giants Software
Graphics: 5.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 6.5 | Replay: 5.5
5.0
+ Boerse activiteiten zijn realistisch
+ Echt voor de diehard-fans
+ Uitgebreide shop en hoeveelheid handelswaren
- Economische aspect mist diepgang
- Bewerken van land is saai en tijdrovend
- Amper ondersteuning aan de speler

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven