F1 Race Stars

thumbnail

Ook Codemasters goeds Mario Kart

Sinds de overname van de F1-reeks door Codemasters leeft de F1-wereld weer in games. De F1 games doen het jaar op jaar weer prima en daar probeert de ontwikkelaar en uitgever nu ook op andere manieren van te kunnen profiteren. Codemasters is dan ook gekomen met F1 Race Stars, een totaal onverwachte game die een wat speelsere kant van Formule 1 moet laten zien.

We zien de laatste tijd steeds meer Mario Kart-achtige games. Van LittleBigPlanet Karting tot ModNation Racers. Vooral Sony is bezig met dit soort games maar nu begint ook Codemasters deze trend te volgen. F1 Race Stars is namelijk simpel gezegd een soort van Mario Kart met daarin alle welbekende coureurs als speeltje. Michael Schumacher, Fernando Alonso, Jenson Button, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, ze zijn allemaal aanwezig. Of het echter een meerwaarde biedt? Niet echt. Coureurs hebben geen speciale eigenschappen waardoor alleen de stemmetjes en het uiterlijk uniek zijn.

Het draait natuurlijk weer om het racen, zoals altijd bij Codemasters. De besturing en de gameplay valt echter totaal niet te vergelijken met die uit de serieuze F1 games. Het gaat om lekker arcade racen en dat werkt prima. Tijdens het racen moet je ook wel eens de pitstraat in om je bolide te laten fixen. Doe je dat niet, dan zal je bolide trager rijden wanneer je beschadigingen oploopt, en die loop je zeker op, reken daar maar op. Je kunt gebruik maken van allerlei power-ups, zoals snelheid of het afschieten van ballonnen. Op zich dus leuk en een beetje ala Mario Kart, maar frustrerend is dat het spel niet echt afhankelijk is van de skills van de speler. Net als in Mario Kart zul je merken dat je betere power-ups krijgt wanneer je je achter in het veld begeeft en alles op je dak krijgt wanneer je voor aan de grid rijdt. Daardoor is het 50% geluksfactor en 50% skills wat belangrijk is in de game. Wanneer je 1e staat kun je zomaar op het laatste rechte stuk uiteindelijk nog als 5e eindigen. Dat soort taferelen kunnen dan ook frustrerend zijn voor de fanatieke spelers. Het gebruik van KERS is in deze game ook mogelijk. Dit zijn korte speedboosts die je kunt opbouwen door je gaspedaal zo effectief mogelijk te gebruiken. Het constant inhouden van het gas met de trigger zorgt er in ieder geval niet voor dat je KERS opgeladen wordt…

Motion sensing returns!

Wat dan wel weer grappig is, is het feit dat de game middels de SELECT-knop ook via motion sensor gespeeld kan worden. Niet via PlayStation Move in dit geval, maar simpelweg met de SixAxis-controller. Daarmee wordt een aloude, veel bekritiseerde technologie uit de kast gehaald. Hoewel deze volgens velen niet werkt, is het toch best wel een prima functionaliteit in deze game. Het werkt niet vlekkeloos, maar het is op zich een prima alternatief voor de knoppen. Naast een campaign mode, waarin je diverse circuits kunt afleggen en de nodige trophies dient te winnen om nieuwe toernooitjes vrij te spelen, bevat de game ook een multiplayer. Er kan offline split-screen met maximaal 4 spelers gespeeld worden maar er kan ook online geraced worden. Met maximaal 12 spelers wordt een volledig veld bezet. Het is mogelijk om onder andere standaard races te rijden maar ook afvalraces zijn bijvoorbeeld mogelijk. Verder is er bijvoorbeeld de Trophy Chase mode, waarin je zoveel mogelijk bekers moet zien te verzamelen. In Refuel moet je ervoor zorgen dat je niet zonder benzine komt te zitten en in Slalom moet je zoveel mogelijk poortjes door zien te rijden. Zo zijn er nog tal van modi die je kunt spelen.

De circuits bevinden zich veelal in landen waar de echte F1 circuits ook zijn, maar zijn verre van identiek aan de echte tracks. Zo zul je in Italië zien dat men er een nostalgische look aan heeft gegeven waardoor we een blik in de geschiedenis van Italië zelf te zien krijgen. Op zich brengt dat meer variatie in het level design, maar helaas is daardoor de structuur van de echte tracks totaal verdwenen. Het uit je hoofd kennen van de F1 2012 circuits heeft dan ook geen meerwaarde. Echter kun je deze nieuwe circuits met onder andere ook loopings natuurlijk ook zelf uit je hoofd leren, al zullen ze niet heel uitdagend moeilijk zijn voor de meeste spelers. Daar komt bij dat de AI soms wel erg agressief is. Ze beuken soms als een stel malle Carmageddon-coureurs waardoor je bolide al snel kapot zal gaan. Daarbij komt dat je soms wel erg vaak de power-ups van andere op je dak krijgt, wat tevens frustrerend kan zijn. Aangezien races vaak vrij lang duren is het dan ook extra frustrerend als je in de laatste bocht toch nog 4e eindigt, of in een toernooi alsnog uit de top 3 geknald wordt.

Visueel ziet het spel er speels uit, zoals je mag verwachten. De leuke uitspraken van de coureurs zorgen ervoor dat je elkaar wat lijkt te treiteren, al heeft de aanwezigheid van de echte F1-coureurs zoals gezegd weinig meerwaarde. F1 Race Stars ziet er grafisch op zich prima uit, zoals we van Codemasters gewend zijn. De omgevingen zijn lekker chaotisch maar toch ook vrij straks en gedetailleerd en ook de bolides en karakters zien er goed uit. Hetzelfde geldt voor de grafische gebruikersinterface. Het weer is variabel waardoor dit constant kan veranderen van zonnig weer naar stortbuien. Hierdoor verandert ook de grip van je bolide, al wordt het daardoor niet veel moeilijker. De cell-shaded look geeft het spel het mooie randje dat je mag verwachten.

F1 Race Stars heeft veel speelmodi maar je zult de gameplay al snel gezien hebben. Het gaat vooral om snel racen, pitstops maken om je bolide weer op te vijzelen en de power-ups onderweg meenemen en nuttig gebruiken. De game modi gaan vooral om overleven en behendigheid maar de gameplay blijft praktisch altijd hetzelfde. Offline biedt de campaign mode iets te weinig variatie waardoor het spel vooral een leuke party game zal zijn om met vrienden kort even te spelen. De vraag is alleen of we niet al genoeg van dit soort games hebben gehad in deze generatie…


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 22-11-2012 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 6.0
  5.5
  + Heeft de looks
  + SixAxis-besturing werkt vrij behoorlijk
  + Heeft veel weg van ModNation Racers
  - Te makkelijke opzet van de gameplay
  - Tracks hebben niets te maken met de echte F1-tracks
  - Weinig vernieuwende eigenschappen

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box