F1 2012

thumbnail

Begin als jonge coureur

Het lijkt er sterk op dat Codemasters een gat heeft geslagen door de F1 licentie van Sony over te nemen. Al jaren heeft men namelijk een F1 franchise op poten gezet die het prima doet. F1 verkoopt niet is dan ook een nonsensconclusie van Sony, zo blijkt. Echter is het natuurlijk nog maar de vraag hoe lang Codemasters de F1 games uit kan blijven brengen. Om succes te blijven behouden is het noodzakelijk dat verbeteringen en uitbreidingen aan de games blijven komen. Weet F1 2012 het nieuwe seizoen in de digitale wereld van F1 goed te openen?

Racegames draaien primair natuurlijk om de gameplay. Als deze niet goed is dan kun je ervan uit gaan dat de rest ook flopt. Hoeveel game modi je ook hebt, wat voor online componenten er ook zijn gefabriceerd en hoe goed de marketing ook mogen zijn. Codemasters is zich daar al jaren van bewust en maakt altijd werk van gameplay. Met de Colin McRae games op diens portfolio mogen we ervan uit gaan dat ook dit deel weer flink realistisch zal zijn, en dat is het geval. Maar als de basis al jaren staat, dan kun je ook gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden, en dat heeft Codemasters met F1 2012 vooral gedaan. Zo zijn er vooral nieuwe game modi aanwezig in het spel. Wanneer je het spel opstart zul je direct zien dat een Young Driver test challenge aanwezig is. Hierin leer je de basis van het spel en leer je omgaan met onder andere ook KERS en DRS. Dit maakt het spel een stuk gebruiksvriendelijker voor echte beginners die nog nooit F1 gespeeld hebben, maar zorgt er ook voor dat je je voelt als echte testrijder, een nieuw onderdeel in F1. Daarnaast heeft het spel ook een gloednieuwe challenge modus, waarin je een zestal coureurs, namelijk Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Jenson Button, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Michael Schumacher, dient te verslaan in verschillende uitdagingen. Dit zijn uitdagingen karakteristiek aan de ervaringen van de genoemde coureurs. Zo is bijvoorbeeld Kimi erg goed in verdedigen, waardoor je een challenge kunt krijgen waarbij je hem moet zien in te halen, en vereist Hamilton juist een agressievere tactiek wanneer je tegen hem racet. Deze challenges zijn meestal niet al te lang, slechts enkele ronden, waardoor deze een goede afwisseling zijn ten opzichte van de langere races in de career modus. De career modus kun je in 2 vormen zien. Je gaat het gebruikelijke seizoen starten, met alle banen in de juiste volgorde zoals in het echt ook het geval is, of je start een Season Challenge, waarin je in slechts 10 races de titel probeert te prolongeren. Daarnaast heeft het spel ook nog een quick race modus, waarmee F1 2012 weer ’n stuk uitgebreider is geworden dan vorig jaar.

Beetje fine-tunen

En dat is eigenlijk ook vrij belangrijk want gameplay-wise is er weinig verandert. De zeer degelijke gameplay van F1 2011 is overgenomen en iets meer gefine-tuned. Echter valt op dat je weinig nieuws zult ontdekken wanneer je deze game zult spelen. De besturing is hetzelfde gebleven, de wagens voelen hetzelfde aan en ook de AI lijkt vrijwel hetzelfde als voorheen. Echt opmerkelijke veranderingen kan ik dan ook niet constateren, al mag je wel zeggen dat de gameplay vorig jaar al zeer goed zat. Ingame zijn de meest opvallende wijzigingen vooral de dynamische weereffecten, de iets gevoeligere gameplay wanneer je bijvoorbeeld over het gras gaat en weer terug komt op de baan en de manier van reageren van de bolide. Wanneer je bijvoorbeeld remt maar een te hoge of lage versnelling pakt, zul je merken dat de bolide meer glijdt en minder grip zal vertonen. Wanneer je daarnaast uit de pit komt voor een stop zul je ook zien dat je banden eerst flink moeten opwarmen voor je daadwerkelijk de grip zult hebben die je wilt hebben. Dit was al vrij gevoelig in F1 2010 en 2011, al is het nu nog een tikkeltje meer consistent geworden. Natuurlijk is de flashback feature ook weer aanwezig, een feature waar ik niet zo kapot van ben in games als deze, maar welke Codemasters zich eigen heeft gemaakt en zijn alle andere standaard gameplay componenten erg herkenbaar gebleven. Componenten als interviews hebben ze geschrapt, features die eigenlijk in het verleden al nutteloos bleken. Een gemis is dat echter niet.

Ook online kan het spel natuurlijk kapot gespeeld worden, al zul je offline ongetwijfeld een hele uitdaging hebben aan de AI, welke overigens ook van een ietsje hoger niveau is geworden. Zo kun je namelijk split-screen aan de slag maar ook co-op kampioenschappen houden. Met 16 spelers en 8 AI gesimuleerde tegenstanders kun je met 24 wagens op de grid starten. Co-op kun je samen in een team plaatsnemen en proberen het als team zo goed mogelijk te doen. In de co-op is het teambelang belangrijk, al is ook de concurrentiestrijd offline vooral belangrijk. Het verslaan van je teamgenoot is dan ook van hoge importantie. Hoewel online racen nooit echt mijn ding is geweest, gezien de vele Carmageddon coureurs die het zo nu en dan weten te verzieken voor je, ook al worden ze ervoor gestart met penalties, is de co-op zeker een toegevoegde waarde. De online liefhebbers kunnen dan ook zeker deze game als upgrade zien voor F1 2011.

Qua audio heeft het spel ook een lichte slag geslagen. Waar ik het geluid van de bolides in F1 2010 nog gematigd onrealistisch vond, daar heeft men het geschreeuw van de motor nu weer een upgrade gegeven. Het klinkt allemaal een stuk scherper en intenser dan voorheen. Ook het aantal commentaren van de pit crew is iets uitgebreid, al blijft het natuurlijk weinig bijzonders. Grafisch ziet het spel er daarnaast vrijwel identiek uit, met lichte bij geschaafde puntjes. De pitstops zien er weliswaar nog wat matigjes uit en het gras is van dichtbij ook niet bijster scherp, maar afgezien van dat valt er verder weinig negatiefs op te merken. De F1 franchise is en blijft voorlopig dan ook grafisch één van de hoogstandjes in het race genre.

Codemasters slaat de spijker weer op z’n kop. Het spel is qua gameplay weinig veranderd, maar als deze al jaren prima staat, hoef je hier ook weinig aan te veranderen. Het is een beetje de FIFA van deze generatie met enkele fine-tuning. De nieuwe game modi, waaronder de uitdagingen en co-op, zijn een uitermate nuttige toevoeging aan het spel. Dat maakt dat F1 ook dit jaar weer vernieuwend genoeg zal zijn voor de liefhebbers. Je haalt met dit spel dan ook een prima game in huis welke zonder problemen de nodige weken van je leven op zal slokken.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 17-09-2012 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
Graphics: 9.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.5
8.5
+ Gameplay is weinig verbeterd maar blijft prima
+ Nieuwe game modi
+ Grafisch geweldig
- Weinig innoverend de laatste jaren
-
-

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x