EA SPORTS FC 24

thumbnail

Nieuwe naam, nieuwe game?

Het is nog even wennen maar FIFA is geen FIFA meer. Decennia lang werd de franchise van Electronic Arts FIFA XX genoemd maar dat is vanaf nu verleden tijd. De merknaam wordt niet meer gelicenseerd door EA waardoor een nieuwe naam bedacht moest worden. EA SPORTS FC is het uiteindelijk geworden dit jaar en dat zal de komende jaren ook de officiële prefix worden van de voetbalreeks. Of met de naamsverandering ook veel veranderd is aan de game zelf maakten we kort voor de release met veel uurtjes spelen mee.

Wat direct opvalt wanneer je de game opstart is de ambiance van het spel. Dat is dan ook direct een sterk punt van deze nieuwe editie. EA Sports heeft namelijk heel hard gewerkt aan het brengen van extra sfeer. Je ziet bij het vieren van een doelpunt, bij het starten van een wedstrijd en bij het afsluiten van een wedstrijd ongelofelijk leuke cinematics die veel ambiance weten te brengen naar de game en dus meer beleving. Ook in-game zie je details als een bodycam van de scheidsrechter die witte lijnen op het gras spuit en de muur een stukje naar achteren duwt. Verder schudt de camera op en neer wanneer je een goal scoort. Het zijn die interessante cinematics die het spel naar een nieuw niveau van realisme. Nee, gezichten van supporters zijn nog verre van fotorealistisch, maar je kunt zien dat men haar best heeft gedaan om er zoveel mogelijk van te maken (zie ook de video in deze review waarin je dit soort details prominent naar voren ziet komen).

Nieuwe smoel qua UI

EA SPORTS FC 24 kent daarnaast ook een flinke verandering qua user interface (UI). Deze is steriel gehouden dit keer met geen blokken met verschillende kleurtjes en veel achtergrondjes van de verschillende game modi. Deblokken komen wel weer terug verderop in de interface waaronder in FUT. Het is misschien zelfs sjiek te noemen met de robuuste en schreef-lettertype dat bijna lijkt op Times new Roman of een Arial-font. Persoonlijk trekt het mij niet zo en oogt het een beetje ‘historisch’ en klassiek zoals PES het ook wel eens gedaan heeft. Wel is alles lekker overzichtelijk en minder druk, iets wat dan wel weer fijner is dan voorheen. Persoonlijk spreek ik van een achteruitgang, omdat het wat mij betreft een beetje ‘te steriel’ oogt op dit moment en wel erg zwart/grijs eruit ziet.

Maar het draait natuurlijk om de content en de gameplay, die is misschien nog wel belangrijker. Qua gameplay lijkt het spel veel op zijn voorganger. Echter zijn er lichte verbeteringen hier en daar wel te vinden. Zo voelt alles meer gecontroleerd aan. EA SPORTS FC/FIFA is nu eenmaal een gescripte game waarbij veel door de AI bepaald wordt, maar toch voelt alles steeds realistischer aan. Het schieten en het dribbelen voelt minder voorspelbaar aan en je lijkt wat meer controle te hebben over de bal. Daarnaast vliegt niet meer elke bal tegen ‘n verdediger aan en komen voorzetten net wat makkelijker op het hoofd van een aanvaller dan voorheen. Qua AI zijn vooral je medespelers soms een frustrerend stelletje prutsers. Het lijkt ‘n beetje het Ajax van tegenwoordig; Spelers lopen ‘n meter naast je mee en lopen net op het verkeerde moment diep terwijl je er juist seconden ervoor op zat te wachten tot ze die diepgang zouden vinden. Daarnaast lopen ze geregeld gewoon in de weg en steken ze over terwijl je net die pass wilt geven. Het zijn van die misvattingen die er al langer in zitten maar met het jaar frustrerender worden omdat ze nooit echt opgelost lijken te worden. Over het algemeen is de gameplay verder weinig veranderd. Het draait meer om de ambiance naast het veld dan om daadwerkelijke verbeteringen voor de gameplay zelf die het realistischer moeten maken.

Weinig nieuwe content

Qua content is er ook niet heel veel veranderd eigenlijk, naast de toevoegingen van wat nieuwe stadions en clubteams. Er is geen Journey mode helaas maar Volta is wel weer van de partij. Cross-play is dit jaar het toverwoord met onder andere Volta dat nu cross-play te bieden heeft. Daarnaast zijn er weer nieuwe cosmetische items verkrijgbaar maar verder is er weinig nieuws onder de zon. In Club Progression krijg je nu meer fans om reputatieniveaus te ontgrendelen en de bekendheid van je club te verbreden. Je kunt je stadion naar eigen smaak aanpassen en de AI van je selectie wordt alsmaar beter. Daarnaast is PlayStyles in Clubs gemodificeerd waardoor vaardigheden van de spelers zich kunnen onderscheiden. Verder is HyperMotionV gelanceerd, een verbeterde versie op de al bekende HyperMotion. Bij het scoren zie je onder andere hoe snel een bal gaat, hoeveel kans het schot zou hebben om het doel in te gaan en je ziet zelfs de posities van alle schoten die je in een wedstrijd hebt gehad. Het zijn leuke details die weinig toevoegen aan het realisme maar vooral statistische meerwaarde hebben. In Ultimate Team is daarnaast het vrouwenvoetbal vertegenwoordigd en kun je zelfs vrouwen en mannen in een team combineren. Het werd in de afgelopen edities al aardig geforceerd maar nu horen de vrouwen er dus echt helemaal bij. Verder zijn de Heroes aanwezig, klassieke spelers als Sneijder en Tevez die nu niet meer voetballen maar dus alsnog aanwezig zijn in de game. Verder zijn in FUT Evolutions toegevoegd, waarmee spelers getraind kunnen worden voor een skillboost. Hier kun je overigens ook geld aan besteden zodat dit wat sneller gaat (microtransactions). In game modi als de career mode is helaas weinig vernieuwing te vinden. Over het algemeen is er eigenlijk opvallend weinig nieuwe content te spotten in het spel. Daarvoor hoef je deze nieuwe versie dus niet eens direct aan te schaffen.

Minder contrast, meer beleving

Over de user interface hebben we het al gehad. Het is een kwestie van smaak maar vooral het hoofdmenu is gewoon niet mijn ding. Grafisch is de game in-game echter ook wat veranderd en lijkt het iets meer de PES-kant op te gaan. Het gras is wat minder fel en oogt wat fletser en donkerder. Vooral het spelen van de Champions League voelt echt alsof je bijna TV aan het kijken bent. De boarding, het publiek, de sfeeracties, de HUD, alles oogt echt als de TV-uitzendingen, uiteraard ook afhankelijk van welke camera-instelling je gebruikt. Opmerkelijk is het dat ik bij de pre-release van de game nog geen gebruik kan maken om de een of andere reden van het Nederlands commentaar. Jeroen Grueter en Sierd de Vos moest ik dus nog even missen, al ben ik sowieso meer een genieter van het Engelse commentaar, dat wat serieuzer is dan het Nederlandse. Het publiek klinkt daarnaast beter dan ooit. Vooral bij Champions League-wedstrijden proef je echt die sfeer van weleer. Het publiek lijkt te voelen waar het om draait en geeft de thuisploeg echt die steun die je ook in het echt ziet. Liederen en Oehs en Aahs komen voorbij wanneer een kans of balverlies plaatsvindt.

Het spel kent daarnaast lichte framerate-problemen waarbij de framerate af en toe maar met moeite op de 30 fps weet te blijven, vooral bij het capturen van gameplay. Daarnaast spelen er diverse rare fratsen, zoals ook in de video van deze review te zien is bij minuut 88, waarbij een op het oog gele kaart gegeven wordt, maar het uiteindelijk rood blijkt te zijn. Het zijn van die rare situaties die wel vaker in FIFA blijven opspelen. Ook bleek mijn PS Plus niet geactiveerd waardoor ik niet meer uit de online game modi terug naar het hoofdmenu bleek te kunnen. Het opnieuw starten van de game lost dat wel weer op, maar het zijn van die lichte bugs die elk jaar wel weer terug lijken te komen. Kwalitatief is FIFA verder echter een prima game die weinig concurrentie duldt de laatste jaren. Wat dat betreft moeten we echter wel waken dat het spel niet elk jaar voortborduurt op 95% van de vorige game. Spelers lijken hier en daar op zich prima, waaronder Steven Bergwijn en Berghuis die wel redelijk goed lijkt, maar toch net een wat ‘standaard’ uitstraling kent. Qua physics blijft het zoals we al jaren kennen soms een bug-fest. Spelers die tegen elkaar aan vallen en vervolgens totaal anders reageren dan zou moeten en spelers die aan elkaar blijven hangen. Het ziet er soms wat klunzig uit maar blijft redelijk karakteristiek aan de franchise en de Frostbite engine lost dat helaas niet op.

Na heel wat uren volop bezig te zijn geweest met deze game is het wel redelijk duidelijk dat men vooral op safe speelt. EA SPORTS FC 24 markeert de overgang naar een ‘nieuwe franchisenaam’ maar markeert zeker nog geen transitie op het gebied van vernieuwing en forse verbeteringen. Qua content valt er vrij weinig nieuws onder de zon te constateren en je moet echt zoeken naar de daadwerkelijke verbeteringen en veranderingen qua features. Qua beleving gaat het spel wel flink vooruit met vooral vette cinematics die de sfeer benadrukken. Ook qua gameplay gaat het spel weer ietsje vooruit, al is de AI nog altijd verre van optimaal. De tweaks die zijn gedaan zijn prima, maar het spel mag ook wel eens verrassender gaan worden na eigenlijk al jaren van enige tweaks en lichte aanpassingen. HyperMotionV is dan ook meer iets voor de bühne dan baanbrekend. En eigenlijk was die feature er al. Echter is HyperMotionV nu wel wat meer volwassen gemaakt en interessanter dan voorheen. Zelfde geldt voor Precision Passing, ik merk er niet heel veel van, net als responsive shooting, dat gewoon net te weinig vernieuwing brengt. EA SPORTS FC 24 is een game die weinig echt verkeerd doet, maar speelt ook erg op ‘safe’. Of je dat voldoende vindt zal vooral afhankelijk zijn van je game portfolio dat je nog in je wishlist hebt staan en van je portemonnee.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 28-09-2023 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.7 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 7.5
  7.5
  + Presentatie is sfeervoller dan ooit
  + Gameplay voelt weer iets realistischer
  + HyperMotionV
  - UI ziet er wat achterhaald uit
  - AI van medespelers is soms gruwelijk irritant
  - Niet veel nieuwe content

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  7 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  2 maanden geleden

  Weer veel van hetzelfde dus lijkt het. Gameplay ziet er wel weer prima uit.

  Robby
  Gast
  Robby
  1 maand geleden

  Bij mij staat de commentaar ingesteld op nederlands, maar tijdens de wedstrijd blijft dit engels. Heeft er nog iemand dit probleem

  Martinvw3
  Gast
  Martinvw3
  1 maand geleden
  Reageer op  Robby

  Ben benieuwd of die het gaat doen heb het ook geen Nederlands commentaar helaas

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  1 maand geleden
  Reageer op  Robby

  Nederlands taalpakket kun je gratis downloaden in de Nintendo e-shop, daarna zet hij het er bij.

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  1 maand geleden
  Reageer op  Anoniem

  In de PS Store kan ik het niet vinden…

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  1 maand geleden
  Reageer op  Anoniem

  Sorry dat ik je daar niet mee kan helpen. Hier wordt het op de Switch gespeeld en daar stond het aparte taalpakket in de Nintendo-shop.


  Naar boven
  7
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx