Een PC-RPG naar de console
Nu de zomermaanden echt aangebroken zijn zit iedereen met dit heerlijke regenachtige weer natuurlijk lekker buiten te genieten van de zon die zich nog verstopt heeft achter de wolken. Met deze sarcastische opmerking wil ik vooral zeggen dat het voor de gamers onder ons die momenteel wachten op diverse toppers rustigere tijden zullen zijn. Met F.E.A.R. 3 dat binnenkort zal gaan verschijnen en Call of Juarez in juli hebben we de echte toppers voor de console zo’n beetje wel benoemd. Echter kwam eind deze week ook Dungeon Siege III uit voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3, een echte RPG die op de PC groot is geworden. Daar waar het eerste deel nog een magisch wonder bleek, daar zijn we alweer aanbeland bij deel 3. Of de reeks langzamerhand uitgeput begint te raken, of haar magie nog altijd niet kwijt is geraakt gaan we in deze review dan ook bespreken.
Dungeon Siege III is om te beginnen een RPG, een Role Playing Game die niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Met vele mogelijkheden zul je dan ook als nieuwkomer overspoeld raken als je Dungeon Siege voor het eerst aanraakt. Het spel lijkt daarmee dan ook vooral voor de liefhebbers van de reeks en dat zijn er toch nogal wat. Het spel draait om de delicate machtbalans in het koninkrijk van Ehb, dat uit elkaar is gevallen. Jij, de speler, bent een van de laatst overgebleven leden van de beschermers van het land, ook wel het 10e legioen genoemd. Het is aan jouw de taak om dit afgeslachte leger weer opnieuw op te bouwen en te voorkomen dat Ehb daadwerkelijk naar de hel gaat. Samen met enkele vriendjes en vriendinnetjes zul je dan ook prachtige reizen maken door de Ehb en het aan de stok krijgen met allerlei monsters en tegenstanders met magie. Echter zijn er de abilities en skills die jouw de ultieme krijger moeten maken met magie als ultieme krachtpatser.
De RPG-elementen in het kort
Het is voor het eerst dat de Dungeon Siege franchise ook op de console speelbaar is en daarmee probeert Square-Enix dus de reeks uit te breiden naar een bredere doelgroep, maar is dit spel ook geschikt voor een Xbox 360 en PS3? Dat vroeg ik me af toen ik het spel speelde en ik moet zeggen dat het toch vrij aardig speelt. In de RPG kun je gebruik maken van diverse componenten die we categoriseren in het RPG-genre. Zo kun je gebruik maken van tal van equipement, van wapens en armor, tot allerlei kledingsaccessoires die je eigenschappen op diverse gebieden verbeteren. Zo gaan je abilities met het ene accessoire misschien wel 3 skill points omhoog, maar gaat dat ten koste van je armor punten. Dit zijn enkele eigenschappen die gedurende het spel allemaal verder uitgebreid worden. De equipement vind je niet alleen in de omgevingen door ze op te rapen, maar kun je ook simpelweg aankopen in winkels die je in de buurt zult aantreffen. Verder is er natuurlijk het level-systeem dat op basis van gevechten en ervaring dat je opdoet werkt en je steeds verder omhoog brengt waardoor je ook tegenstanders van groter formaat kunt verslaan. In het spel kun je dus diverse items gebruiken maar je hebt ook diverse abilities tot je beschikking die je kunt benutten. Magie is dan ook belangrijk, aangezien je hiermee jezelf kunt healen, een maat kunt helpen, of juist speciale aanvalskrachten los kunt laten op de opponenten. Deze abilities krijg je allemaal nie t in de schoot geworpen maar moet je daadwerkelijk verdienen en uitbreiden naar eigen wens. Als je bijvoorbeeld levelt kun je kiezen voor het verbeteren van bepaalde abilities, waaronder je healing skill of aanvalskracht of accuraatheid bij het schieten met je gun. Waarvoor je kiest is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke motivatie en zal dan ook van belang zijn in je strategie die je toepast in de game. Kies dus wijs. Naast dit heb je ook nog core en deeds in de game verwerkt zitten, al komen deze pas later in de game aan bod.
Als we alle mogelijkheden in Dungeon Siege III aan bod willen laten komen zijn we waarschijnlijk nog tot morgenvroeg bezig, deze game is namelijk uitgebreid, duidelijker kan ik het niet verwoorden. Natuurlijk draait het ook in deze RPG om de quests die je volbrengt. Je kunt er zelf voor kiezen in dialogen die je aan gaat met karakters in de omgeving of je een quest volbrengt of niet. Ook kun je mensen in wantrouwen nemen en hun quests naast je neerleggen. Hiermee maak je uiteraard aan de ene kant geen vrienden, maar aan de andere kant weerleg je het risico om in een later stadium gepakt te worden door iemand die je vriend leek te zijn. Het praten is echter wat mij betreft maar een vrij saaie bedoeling en draait vooral om het lang of kort houden van een conversatie. Echte grote consequenties hangen er vaak niet aan de gesprekken, die meestal of de brutale, of sociale richting op kunnen draaien. Het mooiste aan het spel is misschien de nieuwe co-op in het spel, die met maximaal 4 spelers aangegaan kan worden. Het mooie is dat het spel niet alleen online, maar ook offline in volledig scherm gespeeld kan worden. Nadeel hierbij is dat je bij elkaar moet blijven, maar het voordeel is dat je speciale krachten kunt bundelen, en elkaar speciale taken kunt toewijzen. Laat je ene vriend healer spelen, en laat de rest inhakken op de tegenstander bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook ieder een ander karakter spelen, al zijn er niet heel veel verschillende soorten beschikbaar, en een andere weg met abilities inslaan.
Even doorbijten als nieuweling
Op zich is Dungeon Siege een lastige game om even in te stappen, maar je zult al gauw merken dat er genoeg mogelijkheden zijn om jezelf te helpen. Bekijk daarvoor dan ook de help functie die je in het Start-menu kunt bekijken. Daarnaast is het simpelweg ook opletten en gewoon spelen om zo meer ervaring op te kunnen doen van de wereld van Dungeon Siege. Wegen worden netjes uitgestippeld voor je bij een quest en ook het aanschaffen van abilities en wisselen van equipement is overzichtelijk te bewerkstelligen. Dungeon Siege is daarmee toch vrij toegankelijk, al zal het voor de beginnende RPG’ers even doorbijten zijn. Grafisch gezien stelt het spel een beetje teleur. Het spel is overgoten met blur-effecten, waardoor muren en dergelijke ondergronden er vaak wazig uitzien. Vooral objecten die hoger gepositioneerd staan en daarmee dus meer ingezoomd lijken door de camera zien er matig uit. Globaal gezien komt het spel qua sfeer echter niet tekort, daar waar de omgevingen constant blijven variëren. Hekelpuntje is echter ook de camera, die soms tergend werkt en eigenlijk ook te schuin gepositioneerd staat, waardoor je amper in de diepte kunt kijken. De camera biedt een draaimogelijkheid en kan in 2 standen gebruikt worden, ingezoomd, of uitgezoomd, maar echt ideaal werkt het allemaal helaas niet.
Epischer is de soundtrack die je vanaf de start van het spel al in je oren hoort golven. Deze is werkelijk indrukwekkend goed. Ingame is het weliswaar wat minder fraai wat je allemaal in je horen hoort komen, al blijven ook daar de soundtracks geweldig heroïsch. Wat dat betreft dus puik werk van de ontwikkelaar, Obsidian, die we onder andere ook kennen van de Fallout: New Vegas game die voor Bethesda werd ontwikkeld.
Wat RPG-elementen betreft komt Dungeon Siege III verre van tekort. Het spel biedt wat elke RPG-liefhebber zou willen zien en biedt daarnaast een goede gameplay. Het spel komt kwalitatief weliswaar een tikkeltje tekort en evolueert te weinig om echt innoverend te kunnen zijn, maar toont pure degelijkheid, ook op de console dus. Op de PlayStation 3 zien de graphics er toch wat tegenvallend uit, waarmee ik dus doel op de kwalitatieve tekortkomingen. Ben je echter een echte liefhebber van een RPG waarmee je de nodige uurtjes zoet zult zijn en waarin je tal van quests met je tanden gewapend aan wilt gaan, dan is Dungeon Siege III een aparte game, vooral op de console, om de aandacht op te vestigen.