Dreii

thumbnail

Het porten van een game is iets wat we regelmatig tegenkomen. Het verspreiden van een populaire titel en het uitbrengen naar andere platformen is eerder een regel dan een uitzondering. Dit zien we natuurlijk veelvuldig gebeuren tussen de Xbox One, Playstation 4 en de PC. Het porten van een PSN of Xbox Live titel naar het kleinere scherm, de mobiele telefoon of tablet stijgt ook in populariteit. Andersom komt het sporadisch voor en het is dan ook een verrassing dat Dreii oorspronkelijk op het mobiele platform is uitgegeven. Een op physics-gebaseerde puzzelgame met een kunstzinnige uitstraling die zich wonderbaarlijk goed vertaald naar het grotere scherm. De vraag is dan ook is deze titel vorm over functie of functie over vorm.

Rondvliegende piñatas

Dreii maakt in de eerste paar seconden meteen duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een game die de tijd neemt om gameplayelementen uit te leggen. De game is artistiek vormgegeven en straalt een erg gelikt minimalistisch stijltje uit. Het start scherm is een wit scherm met een blok, een lichtpunt en een vliegende piñata. Al snel wordt duidelijk dat de speler de piñata kan besturen en het blokje kan verplaatsen door de cursor te bewegen en het blokje vast te pakken. Na een paar secondes experimenteren, blijkt het doel om met het blokje het lichtpunt te bedekken. Als het lichtpunt bedekt is voor voor 3 volle secondes heeft de speler het level uitgespeeld of wordt het volgende doel/lichtpunt getoond. De ontwikkelaars hebben hier duidelijk een risico genomen, het gebrek aan uitleg vergroot aan de ene kant de artistieke richting van de game en het gevoel van ontdekking. Maar aan de andere kant kan dit beginnende spelers afschrikken. Dreii is duidelijk een spel dat niet voor iedereen is en zich richt op de ervaren gamer die open staat voor een kunstzinnige puzzelgame.

De eerste paar levels zijn erg gemakkelijk en geeft de speler toegang tot verschillende vormen. Cilinders, blokjes, rechthoeken en driehoeken vormen de eerste paar puzzels. De elementen in de game volgen de natuurwetten trouw en het voelt nooit aan alsof objecten zich vreemd of langzaam bewegen. Het kan soms voor een beetje gepriegel zorgen, maar dit draagt bij aan de charme van de game. Het feit dat elke beweging en zelfs het verplaatsen van meerdere objecten een gevaar kan zijn voor je bouwwerk maakt elke beweging die de speler uitvoert des te belangrijker. De verschillende levels worden weergegeven op een kaart waar verschillende punten met lijnen worden verbonden. De speler heeft zelf de keuze om aan te geven wat het volgende level zal zijn en dit zorgt ervoor dat je niet het gevoel krijgt dat je door een enkele rij levels aan het knallen bent. Je zou verwachten dat Dreii een spel is gericht op een enkele speler door het gebrek aan lobby’s of menu’s, maar dat is niet het geval. Tijdens het vijfde level verscheen er zomaar uit het niets een tweede speler op mijn scherm.

Samenwerken, falen en spreekbubbels

Het verbinden met andere spelers gaat hier automatisch en de speler heeft geen enkele invloed op welke speler zich toevoegt aan zijn speelsessie. Een “hallo” spreekbubbel verscheen boven de andere speler en na een paar knoppen ingedrukt te hebben op de controller kwam ik erachter dat de rechter stick je toegang geeft tot verschillende uitspraken. Je begint met een enkele spreekbubbel en na het voltooien van verschillende levels verdien je meer uitspraken. Dit was natuurlijk niet duidelijk in dit level en na twintig keer hallo te hebben gezegd, storten we ons op de puzzel. Het samenwerken ging erg vlot en gelukkig was de andere speler behulpzaam. We voltooide de puzzel en mijn teamgenoot gaf aan via diverse spreekbubbels blij te zijn met mijn werk. Na het voltooien van een paar levels raakte ik mijn trouwe teamgenoot kwijt. Ik maakte waarschijnlijk een andere keuze tijdens een t-splitsing op de kaart. Dit was toevallig een level waar een tweede speler noodzakelijk was, de objecten waren te zwaar om te verplaatsen met een enkele piñata. Met volle moed activeerde ik een tweede controller en gooide die naar een vriend naast me op de bank om vervolgens wederom teleurgesteld te worden. Dreii ondersteunt alleen co-op via de op de geluk gebaseerde lobbies en dit is dan ook een enorme misser. Dit zou de perfecte game zijn op de bank met een partner via lokale multiplayer.

Dreii heeft twee kanten en dat zal dan ook enorm beïnvloeden of deze titel het waard is om aan te schaffen. De puzzels starten simpel, maar de moeilijkheid gaat al snel omhoog door de toevoeging van wind, magneten, gaten en trampolines. De puzzels vragen regelmatig om een oplossing en een foutloze uitvoering wat de puzzels erg verslavend en uitdagend maken. Voor de puzzel fan is er hier heel veel moois te vinden zowel in gameplay, uitdaging en vormgeving. Maar het gemis van een lokale multiplayer optie zorgde ervoor dat de game de motivatie wegnam om verder te gaan. Meerdere levels kunnen niet alleen voltooid worden en de kleine groep spelers die het spel op dit moment aan het spelen zijn draagt hier niet aan bij. Het prijskaartje van €11,99 is daardoor net te hoog en mijn advies is dan ook om te wachten op een prijsdaling.


  • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Puzzel | Release: 22-03-2016 | Uitgever: Bitforge | Ontwikkelaar: Etter Studio
    Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 6.0
    6.0
    + Een erg gelikt visueel stijltje
    + Uitdagende puzzels
    + Interessante manier van communicatie tussen spelers
    - Gebrek lokale multiplayer
    - Gebrek aan uitleg voor de beginner
    - Prijs is aan de hoge kant

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx