Dit zijn de beste elftallen van de Eredivisie volgens EA Sports

thumbnail

Game-maker EA Sports heeft meer voetbalscouts in dienst dan alle eredivisieteams samen. Jaarlijks beoordelen zij de kwaliteiten van vele honderden spelers, voor de immens populaire FIFA-voetbalgame. Op basis van die beoordelingen berekende FLYERALARM, zelf mede-eigenaar van twee voetbalclubs in Duitsland en Oostenrijk, wat de beste eredivisie-elftallen van de afgelopen tien jaar waren.

Beste FIFA-teams en -spelers: niveau gaat omhoog
Het is geen verrassing dat Ajax de afgelopen tien jaar over het beste spelersmateriaal beschikte, met een gemiddelde spelersbeoordeling van 82 op een schaal van 100. De top 5 bestaat verder uit PSV (80), Feyenoord (78), AZ (78) en FC Twente (77).

Verder werd specifiek gekeken welke clubs uitblinken in bepaalde vaardigheden. Hieruit blijkt: Ajax is ook het team met de beste schiet-, pass- en dribbelvaardigheden. Qua fysieke kracht scoren Feyenoord en Ajax beide het hoogst met een gemiddelde van 73. De sterkste verdediging is die van FC Twente (67), terwijl AZ gemiddeld het snelste team is, met een beoordeling van 78.

De internationals Hakim Ziyech (Marokko) en Dušan Tadić (Servië) zijn de beste voetballers die het afgelopen decennium op de Nederlandse velden te bewonderen waren. De best beoordeelde Nederlandse spelers zijn Steven Bergwijn (PSV) en Daley Blind (Ajax).

Het feit dat de best beoordeelde spelers recentelijk actief waren in Nederland (of nog zijn), is een indicatie dat het niveau van de top van het Nederlandse voetbal de laatste jaren omhoog is gegaan. Dit wordt nog eens onderstreept door de gemiddelde score van alle spelers uit dezelfde jaargang; deze is in tien jaar tijd met 6% gestegen.

Accurate beoordelingen
Dat de EA-scouts nauwkeurig zijn in hun beoordelingen, is af te lezen aan de mate waarin de spelersstatistieken een voorbode zijn voor de ranglijst aan het einde van het seizoen.

Wat blijkt? Gemiddeld zit er slechts één positie verschil tussen de echte eredivisieranglijst, en de eindstand op basis van de beoordelingen uit de videogame. Opmerkelijk, want die beoordelingen worden jaarlijks vóór het begin van het seizoen al bepaald.

ADO Den Haag, RKC Waalwijk, FC Emmen, SC Cambuur en Heracles Almelo presteerden op het veld gemiddeld 2 plaatsen beter dan wat op basis van de spelersbeoordelingen kon worden verwacht. De trainers van deze clubs haalden dus blijkbaar het maximale uit het beschikbare spelersmateriaal. Dat geldt niet voor de coaches die bij NAC Breda, N.E.C. en FC Twente langs de lijn stonden. Bij deze clubs waren de verwachtingen van fans en scouts hoger dan de uiteindelijke prestaties.

Meer informatie over de Eredivisie-analyse, alle Teams van het Decennium per club en gegevens over specifieke clubs en spelers is te vinden op: https://www.flyeralarm.com/lp/nl_nl/content/fifa-beoordeling

 • 0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  OrbitingDeath
  Lid
  273
  21 dagen geleden

  Jammer dat hun onderzoek niet klopt, het beste Ajax elftal had twee spitsen van 79 rating. Haller dit jaar heeft een 81 😀

  michael90
  Lid
  251
  21 dagen geleden

  Alleen Twente wordt dus duidelijk verkeerd ingeschat. De rest klopt aardig


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box