De Sims 4

thumbnail

Wie is er niet mee opgevoed?

Wie is er niet opgegroeid met De Sims 4? De game werd legendarisch op de PC en is dat nog steeds. Zelfs core-gamers van die tijd hebben ongetwijfeld het spel wel op hun systeem geïnstalleerd gehad, al dan niet voor zichzelf, dan wel voor zijn of haar zus of moeder. De Sims wordt vaak een beetje gezien als een meidengame, waarbij je huisje boompje beestje naspeelt, maar dat eigenlijk is de franchise uitgegroeid tot een game voor iedere simulatie liefhebbers. Nu was de reeks redelijk beperkt gebleven tot de PC, al is er ook ooit een PS2-game verschenen, maar nu komt de game dan eindelijk uit voor de huidige consoles, de Xbox One en PlayStation 4. Wij ervaarden de Xbox-versie van de game.

Ongetwijfeld kent bijna iedereen wel het concept van de Sims. Je begint met het bouwen van een character, vervolgens kies je een huis, of bouw je een huis vanaf de grond op, en vervolgens leidt je een virtueel leven met je Sim, of je Sims-familie. Het bouwen van een character is uitgebreider dan ooit. Je kunt karakteristieken meegeven welke het karakter van je Sim deels bepalen, maar ook op het vlak van uiterlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het wel customizen. Van kleding tot lichaamsbouw, van oren tot baardgroei. Alles kan zo’n beetje wel. Vervolgens kun je het type gebied kiezen waar je wilt gaan wonen, en een stuk grond kopen om op te bouwen. De omgeving beperkt zich niet meer tot een enkel huis zoals in deel 1 is maar is uiteraard helemaal uitgegroeid tot een volledig dorp waar je in terecht kom. Als je vervolgens je muren geplaatst hebt en de inrichting tot in de basis ingericht hebt, is het zaak om je karakter levend te houden. Dit moet op diverse gebieden, waaronder de honger moet gestild worden, het energiepijl moet optimaal blijven, de financiën moeten op orde zijn en het sociale leven moet staande gehouden worden. Sociaal is er meer mogelijk dan voorheen in de game. Zo kun je onder andere deels bepalen wat je gaat zeggen tegen een persoon, en kun je direct toeslaan op romantisch gebied, of juist bescheiden blijven. Natuurlijk heeft elke benadering zijn of haar effect. Ook carrière maken is natuurlijk belangrijk om zo je huis te blijven voorzien van een mooiere TV en modernere keuken of zelfs zwembad. Je Sims kunnen verschillende locaties bezoeken in de game welke allemaal dynamisch in leven gehouden worden. Het spel bevat in principe de gehele Sims 4 game met enkele uitbreidingen, maar helaas niet alle expansions. Zo zijn Stedelijk Leven, Vampieren en Vintage Glamour te koop als digitale bundel, en als je deze al eens op de PC hebt aangeschaft, krijg je deze niet ook op de console er gratis bij. EA belooft wel diverse nieuwe content separaat voor de PC en console uit te gaan brengen in de toekomst.

Je zult natuurlijk denken, leuk, maar wat is er anders aan deze game dan op de PC? Praktisch weinig. Het spel is een pure port voor de mensen die de game op de PC niet hebben kunnen spelen, of niet willen spelen. Echter wil je dat bijna wel gezien de controls van de game. Een muiscursor leent zich nu eenmaal niet op de console zonder muis. Dat hebben we wel vaker gezien in games als Red Alert 3. Ook in De Sims 4 is het gebruik van een cursor best wel een prikkelpunt. Natuurlijk, je wordt meestal wel redelijk gestuurd naar je point of interest, maar soms is het ook redelijk zwalken met je pookje om de cursor op de juiste plek te krijgen. Dat maakt het spelen vermoeiender dan op de PC. Het selecteren van objecten van je huis en deze voorzien van kleuren werkt wel weer redelijk inventief, waarmee het combineren van de onderste UI prima werkt met de UI in de spelomgeving.

Hier en daar nog wat tweaks nodig

De Sims 4 doet heel veel wat de PC-versie ook doet, en is letterlijk een regelrechte port naar de console. Nieuwe features hoef je dan ook niet te verwachten en de game is zelfs niet helemaal compleet. Echter zullen de fans ongetwijfeld de PC-game al hebben gespeeld, al dan niet is dit ‘de manier’ om erachter te komen hoe het spel nu lekker lui op de bank te spelen is. Het antwoord daar op is best wel acceptabel, al blijft het raar dat de game niet naar de Switch wordt geport, aangezien dit concept ideaal zou zijn om ook mobiel te gebruiken door spelers. De controls zijn zoals verwacht even wennen, maar zijn wel redelijk bruikbaar, op wat tweaks hier en daar na. Toch leent de mechaniek van de game zich meer voor een muis- en keyboard. De graphics zijn wat meer cartoon-achtig in vergelijking met de op het oog serieus ogende eerste game in de reeks, maar dit past op zich best wel goed bij het karakter van de game. Wel ontbreken hier en daar toch wel de echte details, waaronder in gras en struiken, die wat wazig ogen. Een oppoetsbeurt was hier en daar dan ook best wel welkom geweest om mee te kunnen met deze generatie. Ook qua framerate merk je hier en daar een lichte drop ontstaan, al zijn de laadtijden gelukkig wel prima. Kun je echter geen genoeg krijgen van het creëren en onderhouden van je eigen unieke Sims, het bouwen van het perfecte huis en het verkennen van de levendige wereld, en wil je dat graag op de console eens uitproberen en niet op de PC, om welke reden dan ook? Dan is dit de kans om je macht eens volledig te misbruiken in deze never-ending story of your life.


Auteur: Evilgamerz redactie | Genre: Simulatie | Release: 22-11-2017 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Maxis/Blind Squirrel Games
Graphics: 6.5 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 6.0 | Replay: 8.0
6.9
+ Eindelijk op console speelbaar
+ Eindeloos speelbaar
+
- Grafisch hier en daar wel wat achterhaald
- Controls moeten even wennen
- Niet zo compleet als gehoopt

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x