DC’s Justice League: Cosmic Chaos

thumbnail

Er is op dit moment heel wat aan de gang bij DC universe. De meeste films vallen vaak wat tegen, denk hierbij aan Black Adam en Superman en de spellen doen het ook niet zoals gehoopt. Het pas uitgekomen Gotham Knights was ook niet het verkoopsucces waar DC op gehoopt had. James Gunn is intussen ingehuurd om het hele DC universe een reset te geven en net zo succesvol te maken als grote concurrent Marvel.

Intussen komt ontwikkelaar PHL Collective uit het niets met een nieuw spel in het DC universe: DC’s Justice League: Cosmic Chaos. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kill the Justice League is dit vooral gericht op een jongere doelgroep. Cosmic Chaos knalt van je scherm met vrolijke kleuren en grappig vormgegeven superhelden. Je speelt als Batman, Wonder Woman en Superman in dit actie-avontuur dat zich afspeelt in een open-wereld genaamd Happy Harbor. Dit is de thuishaven van de Justice League en al snel komt de eerste schurk al in beeld. Meneer Mxyzptlk verschijnt plots op het moment dat de nieuwe burgermeester van Happy Harbor bekend wordt gemaakt. Het doel van Mxyzptlk? Zelf burgermeester worden. Waarom? Omdat het kan. Veel meer dan dit is het verhaal niet van Cosmic Chaos.

Wat weinig variatie

Je speelt dus als Batman, Wonder Woman en Superman en kan met één druk op de knop wisselen van personage. Dit is belangrijk omdat je levens niet zomaar bijvullen en als je speciale aanvallen op cooldown zitten je dan de speciale aanvallen van een ander personage wel kan gebruiken. Hierdoor word je dus bijna gedwongen om van alle drie de superhelden gebruik te maken wat voor de broodnodige variatie zorgt. Dit werkt gelukkig erg goed want Cosmic Chaos ondersteunt ook twee speler co-op. Want hoewel het spel er vrolijk uit ziet begint het al erg snel repetitief te worden. Het is eigenlijk niet meer dan knoppen rammen om de tegenstanders uit te schakelen. Na een paar gevechten heb je eigenlijk alles wel gezien van de combat op enkele speciale aanvallen na, die je later in het spel vrijspeelt. De eindbazen zijn ook geen gevechten waar je nog lang over zal nadenken. Veel meer dan wat sterkere karakters dan normale zijn het niet. Weinig tactiek maar vooral op knoppen rammen is het advies. Door de open-wereld heen vind je ook verschillende soorten gear waar je je superhelden sterker mee maakt. Deze artifacts kunnen bijvoorbeeld een paar handschoenen zijn die jouw aanvallen extra schade geven of een soort van radio waar je meer schade doet tegen vijanden met een schild. Kleine upgrades die weinig om het lijf hebben helaas.

De superhelden verschillen wel redelijk wat van elkaar qua speciale aanvallen. Superman’s speciale aanvallen zijn vooral van afstand met zijn laserogen en zijn ultieme aanval is zijn ijsadem waarmee hij een heel gebied kan bevriezen. Batman maakt vooral gebruik van zijn vleermuizen en Wonder Woman van haar lasso en vuisten. Haar ultieme aanval is overigens wel erg leuk, waarbij er vanuit de lucht tientallen pijlen neerkomen om zo veel schade te doen op alle tegenstanders om je heen. Als superheld heb je overigens ook nog de mogelijkheid om tijdelijk hulp te vragen van een andere superheld. Zo kan je in het begin hulp vragen van Cyborg en die begint dan met je mee te schieten. Later zal je onder andere Aquaman en The Flash vrijspelen die je kunnen assisteren. Een aardige toevoeging maar is eigenlijk nooit echt nodig gebleken. Cosmic Chaos is duidelijk gericht op een jongere doelgroep en wordt nooit heel moeilijk. De gameplay is dus niet heel spannend en het verhaal flinterdun, maar hoe zit het met de rest? Grafisch gezien ziet het er in ieder geval erg vrolijk uit. Alles is kleurrijk en kindvriendelijk, en dat allemaal in een cell-shaded jasje. Verwacht hier echter geen hoogstaande graphics met alle toeters en bellen. Het is allemaal functioneel en het spel draait soepel, op een paar framedrops na bij wat drukkere momenten.

Leuk tussendoortje

Wat wel opvalt is dat de voice-acting wel van een hoog niveau is. Alle stemmen passen goed bij de karakters en komen overtuigend over. Zelfs in AAA games is dit wel eens slechter gedaan, indrukwekkend dus. Helaas is het script niet altijd even geslaagd. Hier en daar zijn er wel wat leuke grappen maar grotendeels van de tijd rol je met je ogen omdat de grappen zo slecht zijn. Natuurlijk is dit bedoeld voor de jongere doelgroep maar dat zijn films zoals Shrek ook, maar daar zijn de grappen heel wat gevatter. Erg jammer, vooral omdat de voice-acting echt wel goed is. Een andere toffe toevoeging zijn de kostuums die je kan vrijspelen. Deze zijn puur en alleen cosmetisch maar er zitten wel toffe bij. Je kan kostuums vrijspelen van de meest recente films en comics maar ook van hele oude. Vrij aan het begin kan je je eerste kostuum al vrijspelen en wij kozen er een voor Batman. Bij dit kostuum wordt dan gelijk uitgelegd waar deze precies vandaan komt. In dit geval komt dit uit een comic van 1995, uitgifte 682. Dit geeft de kostuums wat extra lading omdat je weet waar deze precies vandaan komt en niet alleen een hersenspinsel is geweest van de ontwikkelaar.

DC’s Justice League: Cosmic Chaos is een grappige verrassing, maar vooral leuk voor de jongere doelgroep. Als volwassene kan je hier ook best wat plezier uit halen maar het slechte script en de eentonige combat beginnen al vrij snel wat te vervelen. De speciale aanvallen en het gebruik moeten maken van alle drie de superhelden zorgen wel voor wat variatie en plezier maar is niet genoeg om dit volledig te camoufleren. Grafisch gezien is het niet hoogstaand maar tovert wel een lach op je gezicht. Wat vooral de show steelt is de voice-acting en het feit dat je dit in twee speler co-op kan spelen. Heb je een zoon of een dochter waar je mee wil gamen, of willen zij samen met een broer of zusje de wereld redden? Dan is Cosmic Chaos een prima tussendoortje.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Actie avontuur | Release: 10-03-2023 | Uitgever: Outright Games | Ontwikkelaar: PHL Collective
  Graphics: 7.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 6.0
  6.0
  + Vrolijk
  + Twee speler co-op
  + Voice-acting
  - Weinig variatie
  - Weinig uitdaging
  - Slecht script

  4.3 3 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  12 dagen geleden

  Hmm, dacht even aan een andere DC Justice League 😀

  Griever
  Lid
  2045
  12 dagen geleden

  Lijk zo of ze wat inspiratie uit Spongebob SquarePants kregen.Konden er wel wat meer mee gedaan hebben.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx