Column: Een korte terugblik op de \’oudere generatie\’

thumbnail

De Playstation 3 is uit. Dat betekent dat de consoles die vorig jaar nog huidige apparaten waren, nu echt verouderde consoles zijn geworden, en dat vind ik een goede reden om deze nog eens even nader te bekijken.

Playstation 2

Hoe het begon
In maart van het jaar 2000 was er een gebeurtenis die gamers niet snel zullen vergeten: Sony lanceerde in Japan de Playstation 2. Later in het jaar (in oktober en november om precies te zijn), werd de console ook in de VS en Europa gelanceerd. Gamers over de hele wereld stonden in de rij voor dit gewilde apparaat, met ongekende graphics. En als klap op de vuurpijl kon je naast gamen ook dvd’s kijken en cd’s luisteren op de console.

En nu?
Nu, zeven jaar later, kunnen we met een glimlach terug kijken op de PS2, mede dankzij de vele games die er op dit apparaat zijn uitgebracht, waarvan dit enkele grote en beste titels zijn:

Grand Theft Auto III, Vice City en San Andreas
God of War I en II
Kingdom Hearts I en II
Gran Turismo serie

Originele games?
Er zijn voor de Playstation 2 een hele hoop originele games uitgekomen. Wat dacht je van Manhunt, een spel waarin je mensen voor een tv programma op de meest brute wijze moet vermoorden om je eigen leven te redden? Of Kingdom Hearts, een RPG waarin je een avontuur beleefd met Disney figuren? En dan is er ook nog een God of War, het spel wat de huidige nieuwe PS3 games niet eens kunnen overtreffen! Ja, op de PS2 zijn er een hoop originele spellen uitgekomen!

Gaat het apparaat nu de kast in?
Nee, de PS2 gaat nog lang niet de kast in. Met goede nieuwe titels, als bijvoorbeeld God of War II, The Movies en Manhunt 2 op komst ben je nog lang niet uitgespeeld. En daarnaast zijn er nog zoveel goede PS2 games voor een lage prijs te koop dat je wel gek moet zijn om je PS2 weg te doen. Playstation 2 gamers met weinig geld hoeven zich dus geen zorgen te maken: Er zijn nog heel veel maanden speel plezier voor jullie op komst!

Xbox

Hoe het begon
In december 2001 werd de Xbox gelanceerd: Microsoft liet zien dat ze naast het maken van gewone computers ook consoles konden maken. En wat voor een console! De graphics van de Xbox games waren vele malen beter dan die van de PS2 en (vooral) Gamecube, en ook op deze console kon je cd’s luisteren en (met behulp van een DVD playback kit, los verkocht) dvd’s kijken. Gamers over de hele wereld wachtten in spanning af welke console het beter zou doen, en op welke de beste games uit zouden komen..

En nu?
Nu, zes jaar later, kunnen we ook bij de Xbox terugkijken op een zeer geslaagde console. Ook op dit apparaat zijn zeker hele goede games uitgekomen:

Halo 1 en 2
Half Life 2
Chronicles of Riddick

Originele games?
Ook op de Xbox zijn er vele originele games uitgekomen. Het eerder op de N64 verschenen spel Conker bijvoorbeeld, die verbeterd en met een vette online modus uitkwam op de Xbox. Daarnaast zijn spellen als Fable en Jade Empire natuurlijk originele, vette games.

Gaat het apparaat nu de kast in?
Nee, ook de Xbox hoeft de kast nog niet in. Je kunt bijzonder goedkoop hele vette Xbox titels aanschaffen (nog geen 5 euro voor Half Life 2!), dus als je weinig geld hebt voor een next-gen zul je ook aan je oude Xbox nog heel veel plezier kunnen beleven!

Gamecube

Hoe het begon
Mei 2002 was het zover: De Gamecube werd in Nederland gelanceerd! Nintendo fans waren dolgelukkig met hun nieuwe console. De graphics waren dan misschien wat minder mooi dan die van de andere consoles, en je kon geen cd’s of dvd’s afspelen op je Gamecube, maar ze wisten zeker dat er een hele hoop vette games voor hun console uit zouden komen, want daarin had Nintendo ze nog nooit teleurgesteld.

En nu?
Nu, vijf jaar later, kunnen we bij de Gamecube ook terug kijken een geslaagde console. Nintendo fans hadden niets te klagen met titels als:

Zelda: Twilight Princess
Zelda: The Wind Waker
F-Zero
Pikmin

Originele games?
Kun je bij een snackbar patat halen? Natuurlijk waren er op de Gamecube originele games! Want als je het woord Nintendo op je console ziet staan kun je er zeker van zijn dat er genoeg originele games op uit zullen komen! Wat dacht je van Luigi’s Mansion waarin je met Luigi op spokenjacht mocht, Pikmin, Doshin the Giant en Eternal Darkness. En dit is dan nog een kleine greep uit de vele originele titels!

Gaat het apparaat nu de kast in?
Nee, ook de Cube hoeft de kast nog niet in, ook al zul je wel wat sneller geneigd zijn om de Gamecube de kast in te doen dan de andere consoles: Voor deze console zijn weinig spellen meer te vinden in de winkels. Dat is zonde, maar met een beetje speuren op het internet kun je natuurlijk ook veel goede toffe Gamecube titels kopen!

Zo, dit was de terug kijk op de ‘oude’ consoles, met als conclusie dat deze consoles eigenlijk nog lang niet de kast in hoeven: Ook hiermee kun je nog veel plezier beleven!

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx