Call of Duty: Advanced Warfare

thumbnail

Hetzelfde liedje?

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje, zul je denken: Een nieuwe Call of Duty. Al vele jaren groeit en groeit de franchise tot ongekende hoogte, maar de laatste jaren stokt de groei een beetje. Het is jammer dat de franchise dan ook volgens velen stil heeft gestaan en zich niet ontwikkeld heeft. Met de nieuwe generatie consoles moet dat veranderen. Met een derde ontwikkelteam, in dit geval Sledgehammer Games, hoopt Activision dat de franchise kwaliteit weer eens een flinke boost mag meemaken. Waar die koerswijziging toe heeft geleid lees je in onze review.

Een introductie tot de wereld van Call of Duty lijkt ons wat overbodig. Iedere liefhebber van games heeft ongetwijfeld wel eens Call of Duty gespeeld, of dat nu dit jaar of 10 jaren geleden is geweest. Ditmaal pakt men echter flink uit, met een hoofdrol voor Kevin Spacey. Hij speelt de rol van Jonathan Irons. Hij is de leider van de Private Military Corporation Atlas. In het begin sluit je je aan bij deze groep, maar naderhand blijkt dat deze corporatie niet geheel schoon spel speelt. Zo wordt al snel Atlas omgetoverd van vriend tot vijand. Wat rest is een grootse strijd in het jaar 2054. Je leeft dus in een tijd van vergaande technologische vooruitgang. Drones zijn standaard geïntegreerd in de maatschappij, tanks zijn groter dan ooit en soldaten beschikken over de allernieuwste snufjes. Zo kun je jezelf tijdelijk onzichtbaar maken voor vijanden, gebruik maken van geavanceerde klimmogelijkheden en kun je hoge sprongen maken. Het exoskelet zorgt voor diverse vette toevoegingen aan je skills, die je na elke missie weer verder kunt upgraden. Echt flinke upgrades betreft het echter niet; reduceer de impact van granaten van tegenstanders, ren iets sneller, herlaad ietsje sneller, dat soort licht merkbare upgrades worden geboden. Al met al niet schokkend, maar ongetwijfeld wel kleine RPG-elementen die de singleplayer weer een stuk aantrekkelijker maken.

Kevin Spacey

De singleplayer is lekker gevarieerd en snel. Snel betekent niet dat je deze zo uitgespeeld hebt, want je bent toch wel tussen 6 en 8 uur kwijt aan de campaign, wat op zich een prima lengte is. Het verhaal is lekker voorspelbaar, maar staat boven dat van eerdere games. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Kevin Spacey, die bijna levensecht in de game geïntegreerd is. In de tussenfilmpjes zijn het vooral de details rond de mond die licht ontbreken, maar verder mogen de vingers afgelikt worden tijdens de cinematics van het spel. De voice acting is niet alleen van Kevin Spacey geweldig, maar ook van je medekarakters. Het verhaal is echter wel erg voorspelbaar, zoals vaak in Call of Duty games. Vanaf het begin heb je wel door dat de machtige positie van Irons zal zorgen voor flink wat spanningen en dus een wending in het verhaal, maar al met al mag gezegd worden dat dit het beste plot sinds jaren in de franchise.

De singleplayer is verder lekker gevarieerd qua omgevingen. De game is zo lineair als maar kan, helaas, maar de gameplay is wel lekker vlot en vooral actievol. Je rolt van actiemoment in een nieuw actiemoment wat constant zorgt voor intense momenten. Inhoudelijk ga je van stealth naar volop knallen en rossen, of dat nu in een tank is of op de straat, het maakt niet uit. Daarmee zul je merken dat alles aan je voorbij schiet en snel voorbij lijkt te gaan. Al met al ben je toch aardige tijd zoet met het verhaal, dat prima wegspeelt.

Maar waar het natuurlijk echt om gaat is de multiplayer. Toch gaan we eerst naar een andere toevoeging van de game, welke onderdeel uitmaakt van de multiplayer. De co-op modus. Voor het eerst heeft de franchise namelijk een Exo-Survival modus aan boord. Dit is een online co-op mode voor 1 tot 4 spelers. In de mode komen er golven aan vijanden met exoskeletten op je af die weggewerkt moeten worden door jou en je medespelers. Tijdens de gameplay kunnen wapens en exo-vaardigheden verbeterd worden om zo de steeds groter wordende waves te kunnen doorstaan. Teamwork is hierbij van groot belang. Je kunt kiezen voor verschillende tactieken. Ga je voor het grote arsenaal aan wapens en logheid? Of kies je voor snelheid, en mindere bewapening? Het is aan jou. De co-op mode bevalt erg goed moet gezegd worden. De maps zijn weliswaar compact, maar dat zorgt juist voor een beklemmende sfeer en een snelle gameplay. Vooral in teamverband zul je merken dat de modus met vrienden erg goed verwerkt kan worden. Het is dan ook een goede toevoeging aan de game, voor diegene die houden van multiplayer, maar het liefst niet competitief te werk gaan tegen elkaar. Daar is namelijk de andere multiplayer modus voor…

We hebben het natuurlijk over de diverse online modes en er mag veel gezegd worden over Call of Duty, maar compleet is de game meer dan zeker wel. Lees even mee met de multiplayer modes die aanwezig zijn, en lokaal of via internet speelbaar zijn: Team Deathmatch, Domination, Kill Confirmed (Dog tags verzamelen van dode tegenstanders), Ground War (team games), Uplink (gooi of breng sattelite drones naar het Uplink station), Momentum, Hardpoint (Verover en behoudt hardpoints om te scoren), Search and Destroy, Search and Rescue, Capture the Flag en Free-for-all. Daar komen nog eens de bonus playlists, hardcore playlists, ranked play lists en classic playlists bij, om de lijst compleet te maken. Persoonlijke favoriet? De klassieke Domination mode uiteraard, al zal iedereen daar weer een andere mening over hebben. De Search and Destroy en team deathmatch modi zijn veelal dan ook de favorieten bij veel spelers, al mag de klassieke CTF-mode er ook altijd bij wezen. Het exoskelet is vooral de grootste gameplay changer voor de multiplayer. Hierdoor kun je zowel ter land als in de lucht de strijd aangaan. Hoog springen is dan ook iets waaraan spelers zullen moeten wennen in de game, al ligt het ook aan de map of er veel gebruik van gemaakt zal worden. Nieuw is ook het Create-an-operator-systeem, waarmee soldaten zich van top tot teen kunnen uitrusten met uitrusting. Met het Supply Drop-systeem kunnen constant weer nieuwe wapens, attachments en andere gear worden vrijgespeeld, waarmee ieder karakter weer zijn eigen details krijgt. En natuurlijk zijn er weer de 3 perks die gebruikt kunnen worden. De Exo ability en exo launcher zorgen ervoor dat je speciale eigenschappen met je meedraagt. Wil je bijvoorbeeld dat niemand je voetstappen hoort, of wil je juist tijdelijk dat je health sneller hergenereert? Het is aan jou. Met de exo launcher kun je dan weer kiezen voor verschillende granaattypes en/of drones die je wilt gebruiken.

Nieuwe multiplayer modi

Nieuw is de Momentum modus. Dit is een modus waarbij 2 teams 2 vlaggen hebben. Er is echter 1 neutrale vlag die veroverd kan worden. Door deze te veroveren gaat er bij de tegenstander ook een vlag naar de andere partij waardoor de strijd zich verplaatst naar de neutrale vlag van jouw team of dat van het tegenoverstaande team. Verover je uiteindelijk alle vlaggen van de tegenstander dan wint je team. Deze modus is erg strategisch en een beetje vergelijkbaar met Domination, waardoor de actie wat minder op de voorgrond komt te staan. Uplink is daarnaast ook een nieuwe modes, die je een beetje moet liggen. Hierin moet je een Sattelite Drone naar het Uplink Station vervoeren of gooien om te scoren. In ieder geval zijn het wel weer 2 innovatieve modi voor de franchise.

Echt compleet nieuwe features zijn er eigenlijk dus niet aanwezig, met uitzondering van de details. Het exoskelet waardoor je flink hoog kunt springen is eigenlijk één van de weinige gameplay wijzigingen aan de franchise. Echt heel veel meer zou je misschien ook niet moeten veranderen aan het oude concept, dat door veel spelers zo geliefd is gebleken. Daarmee is Call of Duty: Advanced Warfare niet alleen completer dan ooit, maar misschien ook wel leuker dan ooit. Alles is ditmaal ook erg overzichtelijk gehouden en eigenlijk zelfs voor nieuwkomers goed te volgen. Menu’s, de ingame interface en alles daar omheen oogt duidelijk en vooral ook clean.

Een kritiekpunt, al jaren, zijn de graphics van de franchise. De verouderde engine is ditmaal echter compleet vernieuwd en dat valt te zien. Alles ziet er messcherp uit. Vooral de tussenfilmpjes zijn een lust voor het oog maar ook ingame ziet alles er goed uit. Er zijn hier en daar uitzonderingen natuurlijk, maar ‘overall’ kun je echt zien dat dit next-gen is wat je zou verwachten. Vergelijk het echter ook weer niet met bijvoorbeeld Destiny, dat een stuk gedetailleerder is, nog scherper en meer geïnspireerd is op wat spelers graag willen, namelijk fantasierijke omgevingen. Gelukkig is wel alles vrij gevarieerd. Van Antarctica tot Baghdad, je ziet genoeg van de wereld in de game, vooral in de singleplayer. Wel oogt alles vrij grauw en grijzig, waardoor je de indruk krijgt dat alles wat flets aanvoelt. Grote contrasten hadden het spel wat spectaculairder en kleurrijker kunnen maken, al was dat misschien niet eens de bedoeling van de ontwikkelaar. Het ontbreekt vooral aan de details, auto’s, gebouwen, details in kamers, dat soort dingen zijn vaak wat minder nauwkeurig uitgewerkt. Maar al met al mag je zeker niet ontevreden zijn. Vooral qua audio is de game indrukwekkend. De soundtracks, de voice-acting, het geluid van de geweren (de een klinkt flets, de ander weer bombastisch), de ontploffingen en het geknal in omgevingen, alles klinkt echt zoals oorlog klinkt in films. Wat dat betreft lijkt het dan ook alsof je je daadwerkelijk bevindt in een oorlogsgebied wanneer je met wat speakers om je heen al dat geknal opmerkt.

Jaar van vernieuwing?

Dit jaar moest het jaar van vernieuwing en next-gen zijn voor Call of Duty en dat is het ook wel. De game gaat niet naar ongekende hoogtes, maar de singleplayer en de multiplayer pakken weer eens goed uit. Met nieuwe modi, een mooie hoofdrol voor Kevin Spacey, een meer dan uitgebreide multiplayer, kleine gameplay tweaks en betere graphics is Call of Duty weer aardig bij de tijd en ‘catching up’. Vergelijk het spel grafisch en kwalitatief niet met Destiny, maar verwacht gewoon weer een zeer degelijke shooter die vooral qua gameplay zeer indrukwekkend en uitgebreid is. Is dat wat je verwacht? Dan krijg je met Call of Duty: Advanced Warfare een zeer compleet pakket dat weer een goed jaar mee zal gaan en je de nodige avonden van de straat af zal houden. Dat is toch precies wat je wilt?


 • Auteur: Evilgamerz redactie | Genre: FPS | Release: 08-11-2014 | Uitgever: Activision Blizzard | Ontwikkelaar: Sledgehammer Games
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 9.5
  8.5
  + Weer bomvol content
  + Goede voice acting en cinematics
  + Goede co-op modus
  - Grafische details missen
  - Niet heel vernieuwend
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box