Bully – Scholarship Edition

thumbnail

Even een herinnering

Nu de release van de next-gen ”Bully” game steeds dichter bijkomt, leek het mij verstandig jullie nog even ergens aan te herinneren. Een hele tijd geleden toen de originele Bully uitkwam, op de PS2, werd er een hele flinke rel over gemaakt. Het spel zou te gewelddadig zijn, aanzetten tot pesterijen, aanzetten tot school criminaliteit en meer van dat soort dingen. Er werden vele kamer vragen gesteld en er dreigde het zoveelste verbod van een game. Uiteindelijk werd alleen de titel veranderd en overleefde Rockstar min of meer deze aanslag op hun genialiteit weer, zoals het hoort. Aan de andere kant van de oceaan kreeg een PZ patiënt zijn zin namelijk ook niet. Volgens insiders bleek later dat hij te diep in het glaasje had gekeken. Nu Bully, originele titel, bijna uit is leek het mij een prima idee deze next-gen versie eens nader te bekijken en te analyseren. Er zijn wel een aantal kleine dingetjes waar je bij deze game een beetje op voorbereid moet zijn voor je geld uit gaat geven bij een winkel.

Next-gen, maar niet echt vernieuwend

De next-gen versie van Bully kent weinig vernieuwing. Naast het gekopieerde eerste deel, zijn in deze versie slechts een aantal dingen extra toegevoegd. Zo kun je een aantal extra zij missies volgen, extra lessen nemen en meer van dat. Verder vind ik zelf dat de mogelijkheden er bijna niet zijn. Toen Bully er alleen nog voor de PS2 was werd de game aardig goed ontvangen. In een trailer voor de Xbox 360 versie was het ook nog allemaal koek en ei. Het is echter het probleem dat een hele nieuwe versie voor Rockstar ook weer hele nieuwe problemen met zich meebrengt, denk ik. Het tot op de bodem uit ontwikkelen van een nieuwe game zal voor Rockstar geen probleem zijn, maar die andere dingen wel. Zo zal Rockstar inmiddels wel gedacht hebben geen zin meer te hebben in een vrachtlading negatieve berichten over hun eigen producten. GTA IV is een bepaalde game in die soort, maar daar hoeft kennelijk Bully niet nog eens bij te komen. Het neemt echter niet weg dat Rockstar wel iets beter haar best had mogen doen om meer variatie in de game te stoppen. Persoonlijk vind ik het wel leuk dat er nu een Bully game voor de next-gen is, maar dat neemt niet weg dat het wel anders had gekund.

Ook bepaald niet mooi, maar ook niet lelijk

Bully ziet er ook bepaald niet next-gen uit. In de onlangs verschenen trailer kon je al het nodige zien. Ik ben er persoonlijk niet echt over te spreken. Er waren ook geen echte in-game gameplay beelden te zien. Verder vond ik de fysieke kracht in de trailer een drama en denk ik dat er nog veel gesleuteld moet worden willen ze hier echt wat van maken. De vrees bestaat nu duidelijk dat de Bully voor de next-gen niet het juiste gaat brengen wat de game wel deed voor de PS2 versie. Naast slechts een paar extra missies, die ook nog niet eens echt gevarieerd zijn, kom je uiteindelijk denk ik op een standaard game uit en niet iets vernieuwend. Nu zijn er wel meerdere games niet vernieuwend, maar van Rockstar mag je zo langzamerhand toch wel meer verwachten. Je kunt in Bully lessen in o.a. Wiskunde, Scheikunde (lol) en Engels nemen. Voor variatie komt, zoals gezegd, niet veel nieuws om de hoek kijken. De variatie zit hem gewoon nergens in. Je bent een leerling die al van tig scholen is afgetrapt en ook op Bullworth Academy lijkt dat te gaan gebeuren. Naast het pesten van mede leerlingen en het ouwehoeren tijdens Scheikunde, lijkt alles een beetje op een simpele manier aan het publiek te worden voorgesteld. Ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben, maar dat idee krijg ik totaal niet. Waarom laten ontwikkelaars soms zo weinig zien denk ik dan? In mijn ogen is er van Bully te weinig te zien geweest en dat kan de game gelijk weer tot een middenmoter maken. Natuurlijk blijf ik zelf wel enige interesse hebben, maar het zou zonde zijn als datgene uitkomt wat ik nu probeer duidelijk te maken. Al met al denk ik dat deze game wel redelijk gespeeld gaat worden, gezien de miljoenen fans die Rockstar over de hele wereld heeft. Ik hoop alleen voor Bully dat ik het gruwelijk mis heb.


 • Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: Actie/Avontuur | Release: 09-03-2008 | Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar Vancouver
  Graphics: 7.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 6.6 | Besturing: 6.8 | Replay: 8.2
  7.5

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box