Blur

thumbnail

Racegames is altijd al een genre geweest dat menige harten sneller doet kloppen. Need for Speed kent al jaren een succes en wat dacht je dan van Gran Turismo 5. De meeste gamers zijn het er unaniem over eens dat dit een meesterwerk zal worden waarnaar uitgekeken moet worden. Maar naast Need for Speed en Gran Turismo zijn er ook wat onbekendere racegames. Voor een groot deel van de gamers en de niet-gamers zullen de games Burnout en Blur onbekend in de oren klinken. Maar onbekend moet niet meteen slecht zijn. Onderstaande preview is gewijd aan de game Blur.

Blur is een game dat geen overdonderende indruk maakt als je het de eerste keer ziet. De buitenkant is zoals veel andere racegames: waanzinnige koersen en enorm gepimpte auto’s. Het eerst wat in je opkomt is dat dit een zoveelste Need for Speed game is. Het ziet er leuk en snel uit maar het is niets nieuws. Maar schijn bedriegt, want onder dat buitenste schil komt men een mix tegen tussen een race -en shootergame. Het doel is hetzelfde als met andere racegames, als eerste de witte lijn bereiken, maar de manier waarop verschilt enorm. Het is de bedoeling om je tegenstanders overhoop te schieten of te rijden. Dit doe je door over power ups heen te rijden. Deze power-ups komen in natuurlijk de vorm van wapens, maar daarnaast zijn er ook power-ups die jouw skills versterken, of er voor zorgen dat je projectielen kan afschieten of de bekende boost waardoor je een tijdje sneller rijdt. Deze power-ups vind je gewoon op de weg. Het enige wat je hoeft te doen om ze te verkrijgen, is er overheen rijden. Hierdoor kun je dus tactisch kiezen welke power-up je het beste op een bepaald moment kunt gebruiken.

Mario Kart voor volwassenen

Je raadt het al, het hele spel draait eigenlijk om de power-ups. De power-ups vind je niet in de vorm van appeltjes en peren, zoals in sommige games, maar in de vorm van mijnen en nitroboosts. Er zijn in totaal acht power-ups in het hele spel. De verzamelde power-ups moet je steeds met verstand gebruiken. Als je dit doet beloont Blur je tacktiek en rijd je dan ook echt het hele speelveld weg. Je kan in totaal 3 power-ups bij houden. Zo kan je bijvoorbeeld in een later stadium van de race een reparatie power-up gebruiken die je enkele kilometers geleden had gepakt. Maar door al deze power-ups wordt deze game ook spottend ‘Mario Kart voor volwassenen’ genoemd.

Tactischer dan ooit

Tactiek, daar draait het allemaal om in Blur. Maar power-ups zijn niet enkel de enige mogelijkheden. Ook je auto en de aanpassingen aan je auto beïnvloeden je rijstijl. In dit opzicht verschilt Blur van Forza. In plaats van aanpassingen aan je onderstel of aerodynamica, kun je in deze game drie slots vullen met perk-achtige extra’s. Eén van de aanpassingen is een gratis nitroboost. Deze kan je krijgen wanneer je driftent door een bocht gaat. De beste manier om van deze mods gebruik te maken is om ze af te stellen op je wagen. Als je bijvoorbeeld in een Hummer-achtige wagen rijdt kan je het best een aanpassing door voeren om je snelheid op te krikken in plaats van te opteren voor kracht, want die is natuurlijk al aanwezig. Aan de andere kant kun je ook minder all-round spelen en je puur focussen op het kapot rossen van andere auto’s door de kracht van je power-ups een boost te geven. Dit soort dingen maken wel duidelijk dat onder die buitenste schil van Blur een enorm tactische game zit.

Maak je vrienden in

Net als alle andere racegames snak je ook naar de multiplayer optie bij deze game. En jawel hoor, hij zit er in: een split-screen optie die het beeld in 4 delen hakt en je zo de toegang verschaft voor avonden (en nachten?) raceplezier met vrienden of familie. Alle modi’s zijn vertegenwoordigd in het uitgebreide multiplayer-gamma. Ontwikkelaar Bizarre heeft een aantal nieuwigheden aan toegevoegd. De belangrijkste is Destruction Derby, hier is het de bedoeling om elkaar af te knallen en als eerste over de streep te geraken.

Een veel interessantere modus is de daag-een-vriend-uit modus. Wanneer je in de singleplayer-modus van het spel een fantastische race rijdt en al je vijanden kapot schiet en ook nog eindigt met een hoge fanwaardering (de punten die Blur je toebedeelt om je acties te belonen), dan kun je jouw highscore als uitdaging naar een vriend sturen. Die vriend kan dus de uitdaging aangaan en proberen een hogere score te behalen. Bizarre verwacht uitdagingen die over en weer gaan en tot veel onderlinge strijd leiden.

Bizarre Creations mag dan niets nieuws doen, ze houden het bij een racegame, maar desondanks lijkt Blur toch zeker erg origineel te worden. De racegame is origineel te noemen vanwege de aparte insteek qua omgevingen, waarbij je met grote hoeveelheden verschillende wagens kunt scheuren terwijl er van alles om je oren vliegt en het gevecht constant om je heen doorgaat. Het is nu wachten geblazen tot mei om te zien of Blur een topper wordt of niet.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 27-05-2010 | Uitgever: Activision Blizzard | Ontwikkelaar: Bizarre Creations
Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 9.2 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
8.9
+ Geweldige gameplay en power-ups
+ Zowel offline als online verslavend
+ Toegankelijk en niet te chaotisch
- Splitscreen mode wat ondergedompeld
- Graphics en audio niet bijzonder
-

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven