Assassin’s Creed Stratego

thumbnail

Bescherm de appel

We zijn de laatste tijd, mede door Corona, flink aan het bordspellen geslagen. Daar waar we eerder nog aan het vouwen, knippen en scheuren waren met Escape Room Horror voor 2 spelers, daar hebben we nu alweer ‘n game binnen gekregen. Ditmaal is het de beurt aan Stratego Assassin’s Creed. Het betreft de klassieke game die iedereen vast wel eens heeft gespeeld. Maar het is iets meer dan dat. Wat dan? Dat lees je in onze review van de game.

Stratego lijkt overwhelming wanneer je het voor het eerst speelt, maar het concept is eigenlijk heel simpel. Je hebt in dit spel 30 blauwe stukken en 30 rode stukken, verdeeld over 2 teams dus 60 stuks. Het gaat om leden van de Templars Order en de Assassin’s Brotherhood, waarin we dus Ezio Auditore in terug zien. Alle stukken hebben een sticker, welke je overigens zelf erop moet plakken waar je wel ‘n kwartiertje mee bezig bent. Wanneer je een ander stuk slaat, dan gaat het om de scores van de beide pionnen die elkaar slaan. Het stuk met de hoogste score wint, en die van de tegenstander verdwijnt voergoed van het bord. Maar wanneer je de Appel uit het Paradijs vindt en omslaat, dan heb je direct gewonnen. Je kunt deze beschermen door er bommen omheen te plaatsen bijvoorbeeld, of door sterke stukken erom heen te positioneren. Het leuke aan het spel is, dat spelers niet kunnen zien welke stukken waar precies staan. Je weet dus niet wat je tegenkomt. Alleen bij het slaan van stukken, zullen beide spelers hun pion moeten blootgeven, waarop je je tactiek iets meer kunt aanpassen. Maar er zijn ook specialisten in het spel aanwezig. Zo heb je de Spion, welke maar één doel heeft; De Maarschalk met level 10 te verslaan. De spion kan de maarschalk namelijk verslaan, maar is ook direct kwetsbaar door z’n lage rang. Daarnaast heb je ook de verkenner, welke in een rechte lijn over het hele bord heen kan gaan. En er is de mineur, welke bommen onschadelijk kan maken. Het vormt de basis van het spel, waarbij 50% geluk, en 50% tactiek toch wel aanwezig is. Het geluk zit ‘m in de gevechten waarbij je in het begin even geluk moet hebben bij het slaan van tegenstanders en hopen op hogere rangen. De tactiek zit ‘m in het positioneren van de stukken, en het beschermen van je stukken.

Verschillende spelvormen

Je zou zeggen; Ok, is dat het dan? Ehm, praktisch gezien bijna wel, maar het toont weer eens hoe vet Stratego eigenlijk is. Het is niet zo’n moeilijk spel om te begrijpen, maar kan toch best diepgaand zijn. Maar om iets meer value te geven aan het spel, heeft Jumbo er iets meer spelmogelijkheden aan toegevoegd. Zo is er Stratego Classic, de manier van spelen zoals bovenstaand, en eigenlijk de klassieke manier van spelen zoals iedereen het kent. Verder is er Duel, waarin je speelt met 1 maarschalk (waarde 10), 1 generaal (waarde 9), 2 mineuren (3), 2 verkenners (2), 1 spion (1), 2 bommen (geen waarde) en de Appel uit het paradijs (je leven of dood). Het verkort de speelduur fors, waardoor je na ‘n minuut of 10-15 al klaar bent met het spel. De Duel mode is niet meer of minder dan dat. De standaard classic mode kost overigens zo’n 30 minuten aan tijd wanneer je redelijk snel achter elkaar de zetten doet.

Maar dan heb je nog de Special-mode. Deze voegt enkele extra regels toe aan het standaard spel. Zo is er de Sluier uit het paradijs. Je spion draagt dan een sluier. Als de spion gevangen wordt genomen, kun je een gewonde soldaat helen. Je kunt een soldaat van rang 2 tot 10 herstellen en op een onbezet gebied terug plaatsen. Zo is er ook het Zwaard uit het paradijs. Al je kapiteins met rang 6 kunnen dan 2 stukken tegelijkertijd aanvallen. Eigenlijk zijn het net wat extra kleine regeltjes die het spel iets uitdagender maken en iets meer variatie brengen aan de standaard game, maar echt diepgaand maken ze het concept niet.

Het spel oogt op het eerste oog prima, en het plaatsen van de stickers op de pionnen gaat makkelijk, al zullen ze lang niet altijd even recht zitten misschien. Het bord is echter aan de buitenkanten wel mooi, maar aan de binnenkant oogt het echt saai. Het zanderige oppervlak is wel redelijk herkenbaar van de Assassin’s Creed-wereld, maar oogt echt wazig, en eigenlijk ook saai. De twee vuren in het midden van het bord, waar je niet over heen mag lopen, zijn op zich wel leuk bedacht, maar verder ziet het er eigenlijk best wel matig uit. Waarom niet gewoon een scherpe illustratie die echt goed eruit ziet en de game eer aan doet? De stickers van de characters op de pionnen zien er daarentegen wel weer goed uit, net als de uitgebreide handleiding en de doos waar je alle pionnen goed in kunt plaatsen. De plastic cover zorgt er daarnaast voor dat de pionnen vast op hun plek zitten, en niet door de hele doos heen kunnen rammelen.

De prijs van de game is 30 Euro maar hier en daar kun je het spel voor een iets lichtere prijs binnenhalen. De prijs valt redelijk te rechtvaardigen door de inhoud, maar had ook best 20 Euro mogen zijn, vooral omdat het spelconcept redelijk eenvoudig is. Games als RISK en Monopoly bijvoorbeeld bevatten net wat meer content, en ook inhoud die je in de doos zult krijgen, maar het is zeker niet zo dat het spel schoftig duur is. Ben je echt zo’n Stratego fan, en ben je al jaren fan van de Assassin’s Creed-franchise? Dan is dit een prima spel dat gewoon kwalitatief prima in elkaar steekt. Ben je echter geen fan van de gamesreeks, dan kun je net zo goed de standaard variant van de game aanschaffen, die overigens net zo duur is, en er qua bord misschien nog wel beter uit ziet.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Bordspel | Release: 2020 | Uitgever: Jumbo | Ontwikkelaar: Jumbo
    Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
    7.8
    + Stratego blijft altijd geweldig
    + Thema komt aardig uit de verf
    + Verschillende ways to play
    - Het bord waarop je speelt ziet er matig uit
    - Prijs had wel ietsje lager gemogen
    -

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx