Escape Room The Game: 2 Players Horror

thumbnail

Griezelen tijdens de donkere dagen

Nu de donkere wintermaanden weer in aantocht zijn, en Corona ons nog vooral binnen en thuis houdt, is het natuurlijk des te aantrekkelijk om een spelletje te doen. Laatst speelden we al de aantrekkelijke horror game Nightmare Horror Adventure. Nu de escape rooms ook niet meer zo geschikt zijn in Corona-tijd om te spelen, is het des te leuk om dit eens binnenshuis te proberen met de welbekende ‘Escape Room’-boardgame. Wij gingen aan de slag met Escape Room The Game: 2 Players Horror, een 2-speler variant, welke ook gerust met meer mensen gespeeld kan worden. Wij gingen het horroravontuur met z’n drieën te lijf.

De game bestaat in ons geval uit een drietal game, en een korte game van een kwartier om even het concept te leren kennen. We begonnen echter met The Little Girl. Kort even het verhaal: Staande voor de poorten van de gevangenis van Druston bereid jij je mentaal voor op je bezoek aan de man die je nooit meer had willen zien: de Lijkschouwer. Vier jaar geleden slaagde je erin dit monster te arresteren en op te laten sluiten. In een periode van 8 jaar had de Lijkschouwer 9 mensen vermoord, die hij daarna aan de rand van het Drustonse bos in allerlei vreemde houdingen had achtergelaten. Het heeft je jaren gekost, maar uiteindelijk kreeg je hem te pakken door een DNA-match met een haar die was aangetroffen op één van de eerste slachtoffers. Er blijkt een copycat killer aanwezig te zijn, en het is aan jou om het mysterie op te lossen.

Je zult misschien denken, hoe werkt zo’n spel dan? Heb je een bord met pionnen, of heb je een kaartspel? Nee, je hebt simpelweg een papier dat uitgevouwd kan worden in 3 segmenten. Daarnaast heb je een fysieke, in ons geval via de app, digitale Chrono Decoder die het uur aftelt waarin je de game moet zien te voltooien. Daarnaast kun je op de decoder de 4 codes invullen die je verder brengen naar het volgende stadium. De decoder ziet niet in deze standaard game, maar kan zoals gezegd dus via een app in de Apple of Android store gedownload worden. Naast genoemde doet de app eigenlijk praktisch niets anders. Het is me dan ook een raadsel waarom je tal van MB’s moet downloaden per verschillende game die je speelt in de app, maar dat terzijde. Teamwork is de sleutel der succes, en je bent tijdens het ontrafelen van de segmenten bezig om veelal 4 verschillende puzzels op te lossen. De puzzels vormen de sleutel tot succes, waarbij de sleutel een cijfer, vorm, letter of juist teken kunnen zijn. De puzzels in The Little Girl zijn op zich best leuk, en ook best interessant gebleken. Je moet het in feite opnemen tegen een angstaanjagend meisje dat wat weg heeft uit F.E.A.R. of The Ring. Zij speelt spelletjes met jou, en jij moet zien te ontrafelen hoe jij ze naar je hand kunt zetten. Dit is onder andere 4 op 1 rij, of bijvoorbeeld en het ontleden van een kaart. Vooral dat laatste wekte aardig wat onduidelijkheid, want hoe moest je nu de posities precies bepalen? Moet je binnen het vierkant zitten, of op de lijnen? Het was ons niet helemaal duidelijk eerlijk gezegd, al wisten we wel wat we moesten doen, maar toch kan hierdoor de puzzel veel extra tijd kosten. Door de slachtoffers te ontleden en uit te sluiten kun je naar bepaalde posities op de kaart, welke vervolgens de sleutel naar succes vormen. Het laatste eindspel, welke veelal het kortst is, zorgt ervoor of je succes behaalt of juist niet, maar het is geen ramp om de 60 minuten te passeren. Je kunt naar eigen wens verder hints opvragen, door gebruik te maken van een rood doorkijkschermpje. De hints zijn best wel noodzakelijk, aangezien je geregeld vast kunt lopen in het spel. De hints zijn zo nu en dan nuttig, maar soms ook juist niet, doordat je soms al dingen uitgeplozen hebt die op de hints staan, maar goed, dat is op zich ook wel logisch.

Twee games

De tweede game die we speelden was House by the Lake, een nog pittigere versie dan The Little Girl. Jullie rijden in de middle of nowhere, samen met jullie vriend Max, op weg naar een vakantiehuis. De muziek staat lekker hard en jullie hebben er zin in! Opeens klinkt er een enorme knal en de auto komt hobbelend tot stilstand. Je stapt uit en ziet een enorme ravage! De onderkant van de auto is opengescheurd en de bumper ligt eraf. Dit is niet best. Je probeert tevergeefs de wegenwacht te bellen: geen bereik. Dan vind je in de buurt een tankstation, maar doordat de auto te veel schade heeft, moet je overnachten in ‘The House by the Lake’, en wat daar allemaal is gebeurd, valt amper te bevatten. Vooral deze game was flink uitdagend, en vaak ook niet helemaal logisch voor ons. Het passeren van de gevaarlijke honden was op zich erg inventief bedacht, en ook de lichaamsdelen juist positioneren (ik zal niet te veel spoilen) was op zich duidelijk, maar sommige andere puzzels waren ook erg onduidelijk, zelfs met de hints die we kregen. De online walkthrough biedt dan ook een oplossing voor diegene die er helemaal niet meer uit komen.

De puzzels zijn inventief, en vooral wat toegankelijker bij de eerste game die we besproken hebben. Echter is dit geen toegankelijke game voor Jan-en-alleman die nog nooit escape rooms heeft gespeeld. Persoonlijk heb ik er zo’n 10 in real-life gespeeld, en zelfs als je die zo nu en dan succesvol afrond, zul je merken dat dit spel best een flinke uitdaging zal zijn. Het is dan ook niet de makkelijkste in de reeks van Escape Rooms die er zijn uitgekomen. De game is helaas enkel speelbaar, en dus letterlijk niet voor herhaling vatbaar, simpelweg omdat dit niet mogelijk is. Je moet namelijk papiertjes omvouwen, afscheuren, invullen met pen/potlood en zelfs papiertjes lostrekken als zijnde lichaamsdelen. Daardoor is het een spel dat je niet lang in je kast zult bewaren nadat je het hebt gespeeld. Gelukkig valt de prijs echter redelijk te rechtvaardigen, aangezien dit slechts 15 Euro is voor 2 games van ‘n uur, op zich dus niet heel verkeerd. Daarvoor krijg je degelijk materiaal dat gelukkig niet uit elkaar valt en bestaat uit goed, stevig papier. Houd jij van een flinke uitdaging, met een best interessante verhaallijn, die zo nu en dan zelfs luguber wordt? Dan is dit een prima game voor de wintermaanden. Ben je echter meer op zoek naar een zeer toegankelijke game die je niet al te veel aan het denken zet, dan is dit absoluut niets voor jou.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Boardgame | Release: 2020 | Uitgever: Identity Games | Ontwikkelaar: Identity Games
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
7.0
+ Leuke storylines
+ Ook met meer dan 2 personen te spelen
+ Inventieve puzzels
- Eenmalig speelbaar
- Soms erg onduidelijke puzzels
- Word nooit echt eng

5 1 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x