ARK: Survival Evolved

thumbnail

Overleven en verbeteren

Overleven, we doen het allemaal. Maar in games lijkt het vaak wat eenvoudiger. Niet hoeven eten en drinken, niet hoeven werken, alleen maar op avontuur gaan! Maar primitief vanuit 0 beginnen zie je maar weinig. Dit zie je wel in ARK: Survival Evolved. Na lange tijd in beta te zijn aanbeland is het spel ARK: Survival Evolved nu eindelijk als retail game, ook voor de console.

Zoals gezegd, ARK: Survival Evolved is een game met oog voor detail. Het lijkt op het eerste gezicht een MMO maar dat is het misschien niet helemaal. Het specifiek omschrijven van het spel is dan ook redelijk complex. Op de GamesCom wekte het spel dan ook al redelijk wat vragen op. In de presentatie werd er eigenlijk maar barweinig actie getoond, en eigenlijk bestaat het spel daar ook niet echt uit. Je begint in je onderbroekje als vrouw of man, die je geheel naar eigen wens kunt samenstellen. Het eerste wat je doet is het verzamelen van resources, want met je blote handen kun je niet heel veel meer dan wat platte stoten uitdelen en resources van de grond plukken. Je begint bijvoorbeeld vooral met textiel, voedingsstoffen (onder andere bessen), hout en andere simpele grondstoffen te verzamelen. Hiermee kun je al snel simpele levensbehoeften ontwikkelen, waaronder kleding, een fakkel en een rieten huis. Je zult in het begin merken dat elke opponent een bedreiging kan vormen en je begint dan ook vooral met het doden van dodo’s om te levelen naar bijvoorbeeld niveau 5. Per level dat je omhoog gaat kun je ook nieuwe producten zelf bouwen met de resources die je verzamelt. In het begin zal dat nog een simpel voorwerp zijn zoals een rieten muur of een hakbijl, maar later zal dat een half artillery arsenaal gaan worden. Dat ligt echter nog flink ver in de toekomst natuurlijk aangezien het progressieve redelijk veel tijd kost. Verder kun je bij het omhoog gaan in level ook investeren in meer weerbaarheid. Dit kan onder andere betekenen dat je investeert in je health niveau, in de vraag naar water, voeding of in je kracht. Je zult in het begin dan ook vooral bezig zijn met het onderhoud van jezelf. Dit zal betekenen dat je genoeg voeding moet eten om op gewicht te blijven, maar je moet ook niet te intensief bewegen zodat je uitgeput raakt. Ook te warm of te koud zijn kan gevolgen hebben voor je conditie. Als je dood gaat drop je al je loot en je lichaam. Anderen kunnen op dat moment jouw spul stelen, maar je kunt ook snel je eigen spullen terug claimen door terug te gaan naar je lichaam. Dat maakt het spel weliswaar misschien frustrerend omdat je het gevoel hebt dat je opnieuw moet beginnen, maar maakt het wel echt een overlevingsgame. Echter kun je resources droppen in je basis. Het is dan ook elke dag opnieuw resources verzamelen en opslaan, en jezelf constant verbeteren wat de klok slaat.

Dieren temmen en mankementen

Klinkt allemaal ’n beetje zoals De Sims, maar ARK is wel van een wat ander kaliber. Je komt namelijk de nodige bedreigingen tegen in de werelden (eiland, woestijn bv.) van ARK, waaronder dinosaurussen, piranha’s, haaien en andere beesten uit de pre-historie. Het is simpelweg een kwestie van elkaar uitmoorden en het vinden van een goede schuilruimte om je terug te trekken. Door te overleven kun je jezelf verbeteren en een krachtmens worden. Maar daar heb je ook hulp bij nodig. Zo kun je dieren temmen zodat zij je kunnen beschermen, resources kunnen verzamelen of juist kunnen aanvallen. Dit kan allemaal zowel offline als online, waarbij je ook PvP kunt spelen. De game kan uitgebreid verwoord worden tot in alle detail, maar eigenlijk behoeft de game geen verdere uitleg, behalve het feit dat de game een hoog instapniveau kent. Je zult je dus echt moeten verdiepen in de RPG-elementen van de game en de logica daarvan bij het verbeteren en verzorgen van jezelf. De mate van gedetailleerdheid is iets bewonderenswaardigs, maar ook vast en zeker een obstakel voor veel casual gamers. Het spel bevat weliswaar wat prentjes waarin de basics van de game uitgelegd worden, maar een duidelijke tutorial is er niet. Je wordt dus echt in de wereld geflikkerd om direct te beginnen.

De game begon als een beta in meerdere stadia op de PC en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig product, maar dat valt helaas niet te zeggen van de console-versie. De overzetting is namelijk niet helemaal zoals je zou verwachten. Zo is allereerst de game kwalitatief van een matig niveau. De overzetting komt dan ook vrijwel niet tot z’n recht op, in dit geval de PlayStation 4. Zelfs op een relatief groot scherm zijn de letters van de interface maar moeilijk te lezen. Daarnaast is de interface ook niet intuïtief en was het wellicht beter geweest gewoon een muiscursor op basis van de analoge stick te gebruiken voor het uitvoeren van acties. Vooral in de inventory werkt dit maar lastig… Daarnaast draait de game ook lang niet altijd even soepel, vooral niet online. En daarbij ziet het spel er ook maar matig uit. Gras ziet er overdreven grof en dik uit, weerspiegelingen van objecten in het water zijn echt lelijk en ook ARK’s die in de buurt te vinden zijn en waar je resources kunt oppikken zijn van dichtbij matig uitgewerkt. Daarnaast werken ook de physics vaak niet, waardoor dino’s in stenen zichzelf vastlopen of zelfs getemde beesten je niet blijven volgen. Dit zijn deels dingen die in de standaard-versie al aanwezig zijn, maar ook wellicht enkel console-exclusief zijn. Het is dan ook jammer dat het spel nog altijd meer als een beta aanvoelt dan als een volwaardige game. De soundtrack in de game is echter wel een epische, en past goed bij de sfeer van de game.

Het is moeilijk ARK: Survival Evolved aan te bevelen of juist af te raden. Qua concept heeft het wat weg van No Man’s Sky. Het spel heeft z’n goede punten, waaronder de goede en uitgebreide RPG-elementen en het online gedeelte dat met 60 spelers gespeeld kan worden per server, maar kent ook z’n uiterst zwakke punten, waaronder de graphics, de physics en de gebruikersinterface. Vooral op de console zijn dit zware hekelpunten waardoor het spel moeilijker toegankelijk en dus moeilijker verslavend wordt. Zou je de game dan ook echt willen spelen, of nieuwsgierig geraakt zijn door het concept van de game, dan raden we je vooral aan te beginnen met wat vrienden, om zo de beginselen door te krijgen, en wel op de PC.


  • Auteur: Evilgamerz redactie | Genre: RPG | Release: 02-09-2017 | Uitgever: Studio Wildcard | Ontwikkelaar: Studio Wildcard
    Graphics: 5.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 5.0 | Replay: 7.0
    6.0
    + Interessante RPG-elementen
    + Uitdagend, hoog instapniveau
    + In teamverband erg aantrekkelijk
    - Slecht geporte user interface
    - Online performance
    - Matige physics, aardig wat bugs

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx