6Souls

thumbnail

Ouderwets gevoel

Je ziet het steeds meer, platform-games waarin volledige retro-graphics gebruikt worden ala het DOS-tijdperk. Echter heeft het tegenwoordig iets speciaals, en wordt het juist als grafisch indrukwekkend gezien, daar waar het vroeger pixelig was. Het is echter niet volledig te vergelijken natuurlijk, maar vaak is er een simplistische gameplay aan gekoppeld aan dit soort games. 6Souls is ook zo’n game. Je gaat op reis om een verlaten Kasteel van de familie Clifford te vinden. De helden in dit verhaal zijn Jack en zijn trouwe hond Butch.

De gameplay van het spel is zo simplistisch als dat het eruit ziet. Je kunt springen, lopen, slaan en verdedigen, en dat is het wel zo’n beetje. Vijanden kun je slaan met je mini-zwaard en als zij aanvallen kun je snel verdedigen of juist dodgen. Het dodgen is iets dat later in de game komt, net als de mogelijkheid om blokken te verplaatsen. Zo krijg je in het spel langzaam maar zeker steeds iets meer mogelijkheden, naast het gebruikelijke klimmen aan muren, wat je ook kunt. Naast dat is er ook je hondje Butch. Hij is klein en kan door kleine gangen heen kruipen, om bijvoorbeeld een sleutel te pakken die weer een deur opent. De gameplay is erg simplistisch, en de levels zijn verdeeld in stukken die je door moet zien te komen. Leuk daaraan is, dat wanneer je in een ravijn met pinnen valt, dat je alleen het stuk van het level hoeft over te spelen. Dat is ook wel nodig aangezien dood je tweede roepnaam is. Je zult namelijk vaak opnieuw stukken moeten spelen om ze te voltooien, maar eenmaal gehaald is ook gehaald. Daarnaast spel je ook nog tegen eindbazen, die veelal niet heel lastig zijn te verslaan, maar wel enige handigheid vereisen. Je moet ze even leren kennen en weten wat hun algoritmes zijn.

Wel, maar toch ook niet zo simpel als dat het eruit ziet

De game biedt zo’n 10 levels die je kunt spelen, elk verdeeld over meer dan 10 delen die je moet zien te behalen. Daarmee is het spel zeker niet lang, maar duurt deze wel langer dan je zult denken, omdat je vanaf chapter 2 ongetwijfeld vaak dood zult gaan. De chapters zijn verdeeld in allerlei verschillende omgevingen. Van kerkers tot aan bibliotheken, je zult allerlei variatie tegen gaan komen. Het spel is singleplayer only, en eenmaal uitgespeeld zul je weinig trek hebben om het allemaal nogmaals uit te spelen. Raar daarbij is dat je de platinum trophy al na chapter 3 kunt binnen hengelen, daar waar je in chapter 1 al allerlei gouden trophies behaalt. De trophy hunters zullen dan ook al snel voldoening hebben gehaald na het behalen van de platinum, wat niet echt motiveert om het spel helemaal uit te spelen.

Audiovisueel is het spel niet indrukwekkend, maar de DOS-achtige graphics zien er wel strak uit en het level-design is prima. Dat het spel uitdagend is mogen duidelijk zijn, mede doordat je vaak in de lucht richting aan jezelf moet geven, aan muren hangt en omdat de snelheid van de gameplay hoog kan zijn. De muziek heb ik persoonlijk snel een toontje zachter gezet, want die is DOS-achtige geluiden worden soms vrij irritant, al ligt dat een beetje per level welke muziek je krijgt voorgeschoteld. De monotone deuntjes zijn soms om gek van te worden, maar kunnen gelukkig zacht gezet worden. 6Souls is daarmee een game die lekker tussendoor zeer vermakelijk kan zijn voor de platformers onder ons. Verwacht geen Mario-achtige gameplay, maar tel daar wat niveaus bij, want makkelijk is het spel vanaf chapter 2 zeker niet. Van het verhaal hoef je weinig te verwachten, want naast de spraakballonnen zul je verder niet heel veel ervan mee krijgen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform | Release: 03-12-2021 | Uitgever: Ratalaika Games | Ontwikkelaar: BUG-Studio
  Graphics: 7.5 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 7.5 | Replay: 6.0
  7.0
  + Uitdagende platformer
  + Makkelijk een platinum-trophy halen!
  + Retro-stijl
  - Nergens echt uniek of bijzonder
  - Word snel van hetzelfde
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat? Als Evilgamerz-lid kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan! Met een profiel kun je onder andere je cover-afbeelding en avatar wijzigen, maar ook  XP en Rewards verdienen!
  Holler Box