10 voor taal

thumbnail

M’n eerste 10 voor taal?

Denkspelletjes zijn hot! Al vanaf het begin der levens wordt de mens geconfronteerd met puzzels en benodigd denkwerk. Tegenwoordig zie je een trend op de Dual Screen die zich meer richt op denken dan avonturen, en dat heeft al enkele jaren succes. Denk bijvoorbeeld aan games als Brain Training en Sudoku, die immens populair zijn gebleken, en dat nog steeds zijn. TV-programma’s als Weekend Millionairs en andere populaire verschijningen zijn natuurlijk de shows waarin veel geld verdiend kan worden. Een programma waarbij het enkel draait om de eer en roem is natuurlijk 10 voor taal, een Nederlandstalig programma waarbij een drietal Nederlanders het opnemen tegen 3 Belgen en waarbij onze dierbare taal als proef op de som wordt genomen. Nu kun je zelf meedoen aan dit programma, via de nieuwste game van Foreign Media. Wie weet haal ik m’n eerste 10 voor taal wel op de DS.

Het mogen wel duidelijk zijn dat de mensen die de TV-verschijning niet kennen het spel sowieso links laten liggen. De kijkers daarentegen weten dat het hier best een interessant programma betreft. Zo zijn er enkele uitdagende onderdelen aanwezig welke jij in de game natuurlijk ook tegen zult komen. De singleplayer maakt het mogelijk een volledige game te spelen, waarbij dus alle verschillende onderdelen aan bod komen, maar je kunt ze ook afzonderlijk spelen en zo in de highscore lijsten terecht zien te komen. De afzonderlijke onderdelen bestaan uit ‘Met andere woorden’, waarbij een woord of zin een betekenis heeft die jij eruit moet zien te pikken met je stylus, Cryptokronkels, waarbij een cryptische omschrijving een lang woord vormt, meestal bestaande uit een tweetal omschrijvingen, ‘Zoek de fout’, simpelweg het zoeken van één fout in een zin, Woordritsen, waarin het de bedoeling is om een tussenwoord te vinden welke past voor en na ‘n bepaald woord, Spelling, waarbij je simpelweg moet definiëren of een woord goed of fout is geschreven, en natuurlijk de Finale. Hierin dien je in 60 seconden 20 woordbetekenissen te geven, waarna de overgebleven tijd omgezet wordt in een aantal punten.

Een hele mond vol dus, maar echt groots blijkt het allemaal niet. Opvallend in vergelijking met het programma zal zijn dat de Cryptokronkels vaak een veel langere oplossing lijken te hebben dan normaal gesproken het geval is op TV. Verder is het spel zo goed als identiek als de TV-versie. Echter zul je al gauw merken dat dit geen game is die je uren achter elkaar aan je DS gekluisterd zal houden. Het programma concept is veel boeiender en minder zakelijk dan deze handheld-versie en boeit dan ook een stuk meer dan deze vrij karig afgewerkte game. De interactie is vaak vrij ver te zoeken en het enige waar je dan ook mee te maken zult krijgen is ‘n simpel keyboard, al dan niet buttons waar je op moet drukken. Tussenfilmpjes, met uitzondering van de onderdeelnamen die voorbij komen, en andere dingen uit de show zul je hoogstwaarschijnlijk niet tegen komen, en dat is vrij jammer, aangezien ik hier toch wel ‘n kopie had verwacht van de TV-versie.

Simplistisch en zakelijk

Grafisch is het spel dus veel te mager en heeft het eigenlijk weinig met het programma te maken. De onderdelen zijn zo simplistisch en zakelijk als maar kan uitgebeeld en maken het spel wat minder uitdagend dan de TV-show, waarbij af en toe nog wat grappig geluld wordt door de Belgische en Nederlandse hosts en deelnemers. Wat mij betreft had men dan ook wel wat leuks kunnen verzinnen om de singleplayer in dit spel ook wat gevarieerder te maken met wat meer interactie of videobeelden.

Nu de singleplayer eigenlijk al volledig is besproken blijft er nog ‘n multiplayer over. Opvallend genoeg is deze uitgebreider dan verwacht. Ik had al een doorgeef-multiplayer verwacht en hierop gehoopt en deze is ook aanwezig. In feite betreft het hier een exact kopie van de singleplayer standaard mode, enkel dien je om de beurt de onderdelen af te handelen, waarna een tussenstand en eindscore van de band rollen. Het spel kan daarnaast ook met ‘n single-card of met iemand die het spel ook in bezit heeft gespeeld worden in een lokale omgeving. Een WiFi-mogelijkheid waarbij het mogelijk is met iemand ergens binnen Nederland te spelen is er helaas niet. Wat dat betreft ben je dus volledig afhankelijk van een vriend of vriendin die het spel ook in bezit heeft, om echt te kunnen genieten van de multiplayer.

Als karigheid een goede omschrijving nodig heeft dan is 10 voor taal een mooi synoniem hiervoor. Het spel is namelijk wel erg karig uitgewerkt en doet niet meer dan nodig is. Alle welbekende onderdelen zijn zowel in de single- als multiplayer aanwezig, maar bieden verder weinig boeiends als het gaat om extra beeldmateriaal of een koppeling met het populaire TV-programma. De multiplayer doorgeefoptie is leuk als je met ‘n vriend of vriendin wilt testen of jij hem of haar kunt verslaan als het gaat om kennis van de Nederlandse taal, maar wat betreft de singleplayer biedt het spel te weinig uitdaging om lang boeiend te kunnen blijven. De topscore lijsten zijn daarnaast te kort (max. 5 spelers kunnen verwerkt worden in de lijsten) en ook de veel te saai vormgegeven interfaces bieden weinig spectaculairs dat samenhangt met het TV-programma. Een leuke game voor heel af en toe en de liefhebbers, maar niet meer dan dat.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Taal | Release: 16-08-2009 | Uitgever: Foreign Media | Ontwikkelaar: Triangle Studios
    Graphics: 5.0 | Geluid: 5.0 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 5.0 | Replay: 5.0
    5.0

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx