XCOM 2

thumbnail

Resistance vs. Advent

Na vele uren gameplezier en vele slachtpartijen ben ik nog altijd niet klaar met XCOM: Enemy Unknown. Firaxis Games heeft vanaf 2012, met deze remake van de klassieke game uit 1994, een aardige fanbase opgebouwd en komt nu met een vervolg op de markt. Voor diegene die het nog niet kent, XCOM is een turnbased strategy game en de term XCOM staat voor Extraterrestrial Combat. XCOM is de organisatie die je als speler aanstuurt en het is primair opgericht door landen op aarde om de planeet te beschermen bij een alien invasie. Het maakt niet uit hoeveel aliens je in het eerste deel hebt vernietigd en hoe vaak je als winnaar uit de bus bent gekomen, in het tweede deel staat vast dat de mensheid heeft verloren. De game speelt zich 20 jaar na de invasie af en de mensheid wordt geassimileerd en onderdrukt door de nieuwe orde genaamd Advent. Zoals bij iedere vijandige overname blijven er altijd (vaak versplinterde) groeperingen die zich verzetten tegen de gevestigde orde. Een deel van het voormalige XCOM-team is nog in leven en zijn op zoek naar andere verzetsgroeperingen op de planeet. Doel is om voldoende groepen bij elkaar te brengen zodat het verzet kan worden opgebouwd en strijd kan worden geleverd tegen de bezetters.

De game start met een tutorial en is het einde van een twintigjarige zoektocht. Jij bent na de invasie door de aliens gevangen genomen, er zijn onderzoeken met je gedaan en je hebt een onbekend hersenimplantaat gekregen. Met deze bevrijding is er hoop dat XCOM vanuit de nieuwe basis, een beschadigd buitenaards schip, voldoende verzet kan opbouwen zodat de bezetters voor eens en voor altijd kunnen worden weggevaagd.

Guerrilla gameplay

Voor de storyline is een briljante twist verzonnen die de gameplay veel beter laat aansluiten bij het verhaal; je speelt met een klein team en probeert als een guerrillabeweging beetje bij beetje schade toe te brengen aan je vijand en de macht te grijpen. Het verhaal komt veel beter uit de verf dan in het eerste deel en daar helpen de missies aan mee, daar is veel meer inhoud aan gegeven wat ze over het algemeen veel interessanter maakt. Er zijn een aantal belangrijke veranderingen ten opzichte van het vorige deel aangebracht. Dit heeft deels ook te maken met de storyline. Bij het eerste deel irriteerde menigeen zich aan het nagenoeg onvermijdelijke verlies van de financiële support van landen. Nu wordt van je verwacht dat je support opbouwt door het vertrouwen van andere groeperingen te winnen en zo funding te ontvangen voor verschillende ontwikkelingen. Een andere aanpassing is de verandering van de mapindeling iedere keer als je dezelfde map speelt. Er bestaat een standaard raamwerk waarbinnen gebouwen, units en andere zaken iedere keer random zullen verschijnen, dat maakt de map iedere keer uniek en iedere keer een uitdaging. Daarbij zit er een veel grotere variëteit in mappen. Veel op de map, met name de gebouwen, kan worden vernietigd en dat brengt meer diepgang in het spel; je kunt namelijk niet zonder meer blijven schuilen achter bepaalde plaatsen en bovenop een dak sta je lang niet meer zo veilig. Daarnaast zijn veel events in missies ingevoegd en kun je om een missie te voltooien vaak maar een beperkt aantal beurten (soms erg beperkt!) gebruiken. Dit betekent vooral dat je, afhankelijk van de speler die je bent, erg gedisciplineerd moet spelen of vaker risico’s moet nemen. Naast gewone missies kent de game ‘Dark Events’. Dit zijn missies die je eigenlijk gelijk wilt afhandelen, anders heeft de vijand hier grote voordelen bij. De uitdagendheid in de game is een belangrijk kenmerk van XCOM. Natuurlijk kent deze versie ook extreme moeilijkheidsniveaus en wordt het aantal savegames, afhankelijk natuurlijk van het niveau dat je kiest, enorm gelimiteerd. In de plaats daarvan kun je tijdens een pot ‘Evac’ gebruiken, oftewel de soldaten voortijdig evacueren. Je verliest weliswaar de match, maar behoud wel je soldaten. Tijdens gevechten kunnen vijanden items droppen, die je kunt oppikken en na de missie aan de gear van een unit kunt toevoegen. Daarnaast kun je personen oppakken en rondslepen, bijvoorbeeld gewonde soldaten. Een nadeel wat in dit tweede deel nog niet is opgelost is het intelligentieniveau van de AI. Ze zijn nog vaak roekeloos (niet alleen Berserkers!) in zowel bewegen als aanvallen, al is het enorm in hun nadeel.

Grafisch is er flink geknutseld met de Unreal Engine en dat brengt dat er veel meer detail in zowel karakters als omgeving is aangebracht. Graphics zijn echt niet de unique sellingpoint van deze game, kudo’s zijn daarom op zijn plek. Er wordt online nogal wat gespeculeerd over clipping. Ik heb het zelf erg beperkt ervaren en hetgeen ik heb gezien zou ook aan de kwaliteit van mijn pc kunnen liggen. Gezien de ontwikkeling van de discussie lijkt het met de laatste patch nagenoeg te zijn opgelost. Wat wel nog kan frustreren is de manier waarop de camera soms reageert. Deze verdwijnt nog weleens in een gebouw of de vloer.

Stealthy swordfights!

Er zijn enkele nieuwe karakters toegevoegd, waarvan een aantal erg interessante. Zo kun je met de Ranger lekker in stealthmode met zwaarden gaan hakken, erg cool natuurlijk! De Specialist kan een drone bouwen die op afstand kan healen en hacken. Hacken is een nieuwe feature in de game. Je moet sommige onderdelen, bijvoorbeeld een high-tech deur hacken. Je hebt hiervoor een bepaalde slagingskans. Slaag je, dan krijg je positieve effecten als immuniteit voor een aantal beurten voor het karakter, faal je, dan wordt bijvoorbeeld vijandelijke versterking opgeroepen. Naast de Ranger en de Specialist heb je de Grenadier (lijkt op Heavy Gunner in eerste deel), de Sharpshooter (Sniper) en Psi Operative. Met deze laatste kun je lekker de aliens een koekje van eigen deeg geven (permanently mind control bitches!). Karakters kunnen veel verder gepersonaliseerd worden. Enerzijds qua looks en kleding, anderzijds qua karakter in het team. Wil je meer agressieve teamleden, of wil je dat meer strategisch wordt gehandeld? Stel je team samen zoals je dat zelf wilt.

In de game is ‘concealment mode’ toegevoegd. Dit houdt in dat de vijanden in beginsel nog niet doorhebben dat je in de buurt bent. Je ziet op het moment dat je de vijanden in zicht krijgt, middels rood gekleurde tegels, tot hoever vijandelijke eenheden kunnen kijken. Dit helpt je in het brengen van een verrassingeffect. Gebruik dit grote voordeel, maar weet dat Firaxis je dit niet iedere keer zal gunnen. De vijand kent natuurlijk ook enkele nieuwe eenheden. Zo is Viper een evolutie van Thin Man. Viper kan je karakter uit de schuilplaats trekken met haar tong en kan met haar staart een unit wurgen. Archon is toegevoegd en is een evolutie van Floater. Enkele bekende vijanden zijn er na 20 jaar nog, maar zijn in skillset ietwat ontwikkeld: Chryssalid, Sectoid en Muton (beide meer menselijk) en Berserker. Gatekeeper is een oogvormige robot die meerdere vijanden uit de dood doet herrijzen. Faceless is ook nieuw en kan van een onschuldige burger veranderen in een meedogenloos schepsel, wees dus altijd waakzaam. Als laatste is er Andromedon, een hybride vorm tussen de Berserker en Muton. Genoeg dus om je zorgen over te maken. Oh en over vijanden gesproken, UFO-gevechten zijn natuurlijk niet langer van toepassing, aangezien de aarde al is overgenomen door het alien uitschot.

Als speler moet je voor de juiste balans zorgen en op het goede moment de juiste missie kiezen, de juiste keuzes maken qua uitbreiding van je basis en doen van onderzoeken, je manschappen niet verliezen, maar ze ontwikkelen en met betere gear uitrusten zodat ze de progressie van de vijand kunnen evenaren. Het is en blijft een erg uitdagend spel en dat is ook de kracht van deze titel.

Buitenaards goed

De game heeft misschien nog enkele aandachtspunten, als de camera en AI, maar het heeft alle ingrediënten om weer een succes te worden. Het biedt nieuwe features die de game zowel interessanter als ook meer uitdagender maken dan het eerste deel: nieuwe coole units en vijanden, grafische een stuk beter, genereren van random maps, interessantere missies, nagenoeg alles kan kapot, enzovoorts. Daarbij wordt modding toegepast om de game steeds meer diepgang te geven. De kern van de gameplay is erg belangrijk en deze is overeind gebleven, de nieuwe features en het genereren van telkens andere mapindelingen in combinatie met het extreme moeilijkheidsniveau komt de replay ten goede en zal spelers aan zich blijven binden. Ik hoop met XCOM 2 nog vele aliens te kunnen omleggen en het leuke is, het systeem houdt mooi deze stats bij!


Auteur: Erik Janssen | Genre: Turn based strategy | Release: 13-02-2016 | Uitgever: 2K Games | Ontwikkelaar: Firaxis Games
Graphics: 9.0 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 9.0
8.5
+ Looking good!
+ Gave storyline
+ Leuke nieuwe units en features
- Gekke moves AI
- Camera reageert wel eens vreemd
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven