World Rally Championship 2010

thumbnail

Op het eerste gezicht

Milestone is een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in de autosport, met al twee titels in het genre, dit jaar: SBKX en Superstars V8 Next Challenge. Beide games waren perfect speelbaar, maar leden ook allebei aan productiewaarden en structuur van voor zijn tijd, en dit is helaas ook het geval met de nieuwste aanbieding, WRC: FIA World Rally Championship. Zodra je voorbij de gedateerde presentatie en ongeïnspireerde career mode kijkt, is er sprake van een behoorlijk rally spel, maar zelfs in vergelijking met de originele DIRT van Codemasters komt het te kort op bijna elk niveau.

De career mode komt vrij banaal over. Je krijg een aantal hoofdstukken, die elk bestaan uit een verzameling van race-evenementen. Elk evenement geeft drie niveaus van achievements, met credits uitgedeeld volgens moeilijkheidsgraad. Het passeren van één hen, zal een volgende evenement vrijspelen. Wanneer je als 10e eindigt krijg je een handvol credits, maar als je wint zal je veel meer verdienen.

De lange weg naar de top

Credits zijn nodig om nieuwe auto’s te kopen in de drie raceklassen, en bizar genoeg ook nodig om nieuwe sponsors te verwerven – hoewel, tenzij ik iets gemist heb, deze sponsors niet veel verschillen, of al helemaal niet, in verhouding met wat ze je geven. Aanvankelijk zal je spelen in de regionale kampioenschappen, maar het doel is om de lader op te klimmen en een jobaanbieding van een topklasse WRC-team te krijgen. Dit betekent dat je niet zal starten in de WRC categorie, maar dat je vaardigheden eerst worden getest in de P-WRC, S-WRC en J-WRC secties.

WRC is geen vergevingsgezind simpel spel. Zelfs op de standaard moeilijkheidsgraad zullen je foutjes bij de openingswedstrijden worden afgestraft tot in het extreme. Om een volgende hoofdstuk vrij te spelen zal je je wedstrijden hoogst waarschijnlijk een paar keer moeten herspelen, maar eenmaal je de manier door hebt, waarop de verschillende auto’s grip hebben op de verschillende soorten ondergrond, zal je al een flink stuk makkelijker kunnen spelen.

Realistisch rijgedrag

Gelukkig laad de game car setup pre-sets voor elk type weg, zij het nu grind, modder, geasfalteerd of andere grond, maar experts zullen waarschijnlijk hun eigen instellingen willen creëren. Heel realistisch aan de game: het rijgedrag van de auto voelt duidelijk anders aan wanneer het weer verandert, sneeuw en regen maken het snel rijden erg moeilijk.

WRC bevat 78 tracks in 13 rally’s, dus er is genoeg inhoud om zich door te slaan , maar tenzij je echt bezig bent met de sport zal het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven; als een modern racespel ontbreekt WRC serieus wat glamour en vernieuwing die momenteel plaats heeft in het genre. Buiten de Career-mode is er de verwachte reeks van spelmodes, waaronder een single stage, een rally en kampioenschap, evenals de training mode Rally Academy, de verplichte Time Attack en de 4-player Hot Seat. In Online mode kan je racen tegen anderen, terwijl een ranking-systeem je laat weten wie de beste is in de wereld.

Een aardige poging

Presentatie is zeker WRC’s zwakste punt, met vage omgevingen, modderige texturen en tal van lelijke grafische fouten. Zeggen dat het spel een paar jaar verouderd zou zijn, kan je mensen perfect wijsmaken, aangezien het meer lijkt op een HD-versie van de Colin McRae games uit het PS2/Xbox tijdperk. De stem van je co-driver doet het werk, maar naar mijn opinie klinkt die eerder knorrig. Leesbaarheid van de tekst in dit HD tijdperk van games is wel vaker een probleem, maar de menu’s in WRC zijn ronduit verschrikkelijk. Als gevolg van het gekozen lettertype, is de menu tekst op het randje van volstrekt onbegrijpelijk, en bevestigt het mijn algemene gevoel dat de presentatie geen focus was bij het maken van het spel.

WRC is, ondanks de vele foutjes, een van de betere racegames die Milestone heeft ge-rereleased in lange tijd, maar het ontbreekt te veel op gebied van presentatie. Met racegames gaat het niet gewoon om het authentieke autorijden model. Je hebt de in-game beelden nodig om je in de virtuele stoel van de bestuurder te plaatsen. Bij het spelen van WRC zal je meer tijd besteden aan het jezelf afvragen waarom het er niet beter uitziet, dan aan het genieten van de gameplay. Het is een degelijke inspanning, maar er moet nog een hoop werk worden gedaan indien de toekomstige titels meer dan als een goede poging geclassificeerd zullen worden.


Auteur: Redactie | Genre: Racing | Release: 12-10-2010 | Uitgever: Black Bean | Ontwikkelaar: Milestone
Graphics: 5.0 | Geluid: 5.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 6.5 | Replay: 6.0
6.0
+ Races zijn spannened
+ Besturen is degelijk
+
- Structuur game modes voelt banaal aan
- Presentatie is zwak
-

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x