World of Tanks: Xbox 360 Edition

thumbnail

World of Tanks is een begrip geworden in het free-to-play genre met 60 miljoen spelers op de PC en de ontwikkelaar Wargaming probeert dit succes over te zetten naar de Xbox 360. World of Tanks: Xbox 360 Edition is geen simpele port en staat dus ook los van de PC versie. De game is van de grond af aan opgebouwd voor de consoles inclusief de nodige besturing en gameplay aanpassingen om de game perfect te maken voor de console speler. Wij gingen aan de slag met de beta en potentie is zeker daar.

Met tankjes spelen

World of Tanks is een multiplayer only shooter waarbij je met een tank het slagveld opgaat om bepaalde punten te veroveren of de tegenpartij volledig onschadelijk te maken. Tanks staan hier centraal en de gameplay die hieruit voortvloeit is dan ook totaal anders dan we gewend zijn van first person shooters. De game start met een paar tanks waar je uit kunt kiezen en in de uiteindelijke versie zullen we kunnen kiezen uit meer dan 60 verschillende tanks. Op het eerste gezicht lijken de tanks weinig van elkaar te verschillen maar ga je er mee op stap dan zul je al snel merken dat voor elke map, elke taak een bepaalde tank de juiste keuze is en dan hebben we het nog niet gehad over de upgrade mogelijkheden. De tanks waar we op dit moment uit kunnen kiezen zijn Amerikaanse of Duitse tanks, maar in de uiteindelijke versie zullen we ook nog de beschikking hebben over Britse tanks. Alle tanks zijn echt bestaande tanks en dat betekent maar één ding en dat is dat onze kennis omtrent tanks snel wordt bijgespijkerd.

De beta geeft een ruwe indruk van wat we kunnen verwachten en dit begint dan ook met een korte tutorial omtrent de besturing en de basisbeginselen. De muis en toetsenbord besturing is namelijk omgezet naar een besturing met een controller en dit werkt eigenlijk hartstikke goed. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de game een stuk sneller speelt omdat alles in handbereik is. Ook de informatie die getoond wordt, is gestroomlijnd. Dit betekent dat we nu te maken hebben met een mini-map en er minder gefocust wordt op samenstellingen van losse items op tanks, maar complete packs. De packs kun je dus ook uitwisselen en upgraden om zo de tank meer naar jouw hand te zetten. De vloeiende besturing betekent niet dat we hier met een snelle actievolle shooter te maken hebben. Je kunt het beter zien als een tactische shooter waarbij strategie en plaatsing van uiterst belang is. De tanks besturen veel lomper en langzamer, waardoor het bewegen over verschillende ondergronden ook bepaalt hoe snel en manoeuvreerbaar je bent. De omgeving bepaalt bovendien hoe snel je gespot wordt door je tegenstander. Sta je verdekt opgesteld tussen de struiken zul je minder snel gezien worden door je tegenstander. Eenmaal gespot sta je op de kaart van je tegenstander en is het mogelijk om gelocked te worden door de desbetreffende vijand. Het schieten is hier ook een enorme uitdaging, want het herladen gaat net wat langzamer dan we gewend zijn. Het zijn grote kogels die daardoor ook nog eens hun tijd nemen om een afstand af te leggen en wederom is plaatsing hier een belangrijk onderdeel. Een bewegende tank is nou eenmaal moeilijk te raken.

Kleine indruk van de mogelijkheden

Grafisch gezien hebben we hier niet met de mooiste game te maken, de omgevingen zijn redelijk kaal en de textures kunnen net iets meer detail gebruiken. De tanks missen ook een lading detail en lijken voornamelijk op vierkante dozen. Natuurlijk hebben we hier met een online game te maken en draait de Xbox 360 ook alweer flink wat jaartjes mee, maar de game mist net de sfeer of details om het interessant te maken. Hier moet wel bij vermeld worden dat we te maken hebben met een beta en een hoop van deze elementen verbeterd kunnen worden. De artwork van een groot gedeelte van het menu ontbrak ook, wat aangeeft dat we hier toch echt met een vroege beta te maken hebben.

De beta geeft dus een kleine indruk van wat we kunnen verwachten, maar dit maakt het ook zo moeilijk om nu een goed oordeel te geven. De packs die je kunt unlocken zitten er nu nog in mindere mate in en de uitbreid mogelijkheden zijn ook beperkt. De game is wel een stuk makkelijker om op te pakken dan zijn PC broertje. Elke keer wanneer je een potje speelt, verdien je geld en ervaringspunten en deze kun je dan gebruiken om nieuwe tanks, packs of aankledingsmogelijkheden (skins, decoratie, sjablonen). Het unlocken van voorwerpen en tanks zal ook net iets sneller gaan dan in de PC versie om de console speler tegemoet te komen. Maar de game moet je pakken doordat de gameplay zo verslavend is en dat is in deze beta nog in minder mate aanwezig. Er wordt hier ook flink afgestraft als je een fout maakt. Ontploft je tank, dan is het potje voor jou afgelopen. Gelukkig kun je wel voortijdig stoppen, maar dit zorgt er wel voor dat de snelle actie aanpak hier totaal niet werkt. De hoeveelheid spelers is op dit moment ook erg klein, waardoor de grote veldslagen nu leeg aanvoelen. World of Tanks heeft zich bewezen op de PC, maar op de console is het daar nog lang niet. De game heeft potentie, maar voordat we hier meer over kunnen zeggen, moeten we toch echt wachten op de uiteindelijke versie en de community die de game oppakt.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Shooter | Release: 09-10-2013 | Uitgever: Wargaming | Ontwikkelaar: Wargaming
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x