Wasteland 2: Director’s Cut

thumbnail

Voor de fans

Je ziet steeds meer dat een grote fanbase graag betaalt voor projecten die nostalgische games terug brengen. Wasteland 2 is zo’n game die door inXile nieuw leven in is geblazen. Het is inmiddels heel wat decennia terug dat Wasteland verscheen op MS-DOS. Toen al was het een game die als één van de meest uitgebreide games gezien mag worden. Nu er een nieuwe game uit is gebracht is het de vraag of het spel aan de hoge verwachtingen kan voldoen. Het spel verscheen al op de PC en is nu overgezet naar de Xbox One en PlayStation 4 als de welbefaamde Director’s Cut.

De Director’s Cut biedt een visuele update ten opzichte van de al uitgebrachte PC-versie. De textures en het lichtsysteem zijn verbeterd en ook qua audio zijn meer voice-overs toegevoegd. Verder zijn er ook enkele gameplay aanpassingen doorgevoerd, waaronder de balans die is geoptimaliseerd, het Perk & Traits-systeem en Precision Strike. Maar wat is Wasteland precies? Het verhaal van de game is flinterdun. Waar het op neer komt is erg vergelijkbaar met Fallout. Niet voor niets wordt Wasteland dan ook de voorvader van Fallout gezien. Echter, Wasteland 2 gaat nog wat verder dan Fallout 3 bijvoorbeeld. Wasteland is dan ook niet voor de beginnende RPG’ers die wel eens Diablo hebben gespeeld. Deze game fixeert zich puur op de creativiteit van de spelers. Je wordt in een wasteland gegooid en je moet het daar maar uitzoeken, zoals je dat ook zou moeten als jij in een echte post-apocalyptische wereld terecht komt. Geen waypoints, vrijwel geen hints, en bergen met skills, perks en karakter eigenschappen. Ik zal ze niet allemaal benoemen, maar onder de skills verstaan we combat skills (assault rifles, sniper rifles, energy weapons bv.), knowledge skills (alarm disarming, science, medic, picklocker bv.) en general skills (barter, hard ass, kiss ass, brute force bv.). Het een heb je nodig voor speech, het andere om een kluis te kraken. Het is slechts een kleine greep van alle skills die er zijn. En dan heb ik het nog niet over de 150 wapens en plusminus 100 perks waaruit je kunt kiezen. Je lichaam kun je daarnaast uitrusten met hoeden, body armor en wat allemaal niet meer? En dan heb je nog de inventory, die tot in de details moet worden geassigned zodat iedereen genoeg kogels en andere objecten tot zijn of haar beschikking heeft. En dat allemaal voor 4 of meerdere karakters!

Wiki aan details

Alle details uitleggen is het schrijven van een woordenboek of Wikipedia. Het spel is zo uitgebreid, dat je niet alles kunt bevatten als je het nog nooit hebt ervaren. Het instappen in deze game is dan ook onmogelijk en vergt sowieso al één hele dag aan gameplay en oefenen. De eerste walkthrough was dan ook een totale mislukking met alleen maar verwarring, zoeken en ergernis. Je logboek geeft niet aan waar je precies moet zijn. ‘Zoek maar iemand die waarschijnlijk in Darwin Village kan zijn’. En waar je dan precies moet zijn, dat is aan jou. Het is dan ook niet de bedoeling dat je missie voor missie afwerkt. Je moet alles combineren en zoveel mogelijk tegelijk uitvoeren en op elkaar afstemmen. In het begin van de game moet je al direct een beslissing maken, waarbij één partij in de steek gelaten kan worden. Dit is afhankelijk van jouw snelheid van handelen, en dat zet direct druk op de speler. Beslissingen zijn dan ook van belang en zelfs in gesprekken kun je kickass, badass en kissass skills gebruiken. Health, radiation, open wonden, overal moet je rekening mee houden.

En dan begint pas de combat. De game is turn-based, klikt ouderwets, maar is uitermate goed uitgewerkt in deze game. Om de beurt mogen alle karakters die betrokken zijn in een gevecht hun action points gebruiken. Het bewegen kost action points, het schieten kost de meeste action points en ook reloaden kost action points. Wapens moeten passen bij een karakter, anders is de hit-chance sowieso al laag. Daarnaast heb je te maken met hit-percentages wanneer je richt op tegenstanders. Afhankelijk van de tegenstander wordt de damage verwerkt en kun je opponenten omleggen. Als je een sniper gebruikt, dan moet je afstand houden, heb je een medic, dan heb je aan het front ook niet veel te zoeken. Gebruik je een hakmes, dan moet je juist wel voorin te vinden zijn. Bukken, wapens die jam’en, cover zoeken, ook qua combat zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je ook meerdere kogels tegelijk afvuren of als sniper zijnde precision shots afvuren. Richt op het hoofd, en de hit chance is 50%. De hit chance op de armen is 60% waarmee de move-speed verlaagd wordt van de tegenstander. En richten op het torso is 75%. Af en toe is het wel wat twijfelachtig of de percentages daadwerkelijk betrouwbaar zijn, maar op zich werkt het wel erg goed.

Het is ongelofelijk hoe uitgebreid Wasteland 2 is, waarmee het zich ook direct richt op een beperkt publiek. Dat publiek dat liefhebber is van een uitgebreide RPG, wordt dan ook op haar wenken bediend met een geweldige game. Toch biedt de game ook wat nadelen. Zo kan de camera vastgezet worden, draaien of ala Red Alert-stijl gebruikt worden, wat op zich prima is, maar is de depth-view wat minder goed. Je wilt soms bewust je gezicht omlaag halen om bij wijze van onder de camera-view door te kunnen kijken, wat uiteraard niet kan. De top-view is dan ook enkel horizontaal verstelbaar, maar kan niet verticaal gekanteld worden, wat op zich een nadeel is. Daarnaast zijn de animaties vrij beperkt, en is het spel grafisch niet van een bijster hoge kwaliteit. Al met al ziet het er niet slecht uit, al zie je aan de game wel af dat deze op de Unity-engine draait, en bijvoorbeeld niet op de Unreal-engine. Dat wil overigens niet betekenen dat de Unity-engine een stuk minder is, zeker gezien de kwaliteit en details van de gameplay. De spelwereld is verdeeld in een World map en in kleine werelden. In de Wasteland kun je zo nu en dan raiders en ander gespuis tegenkomen, en de kleine dorpen kun je verkennen wanneer je deze bereikt in de World map. Vaak zijn ze deels omringd door radiationvelden, waar je ook weer mee op moet letten. Daarnaast moet je genoeg water meezeulen om te kunnen overleven, want je wordt hard gestraft wanneer je aspecten over het hoofd ziet.

Omslachtig inventory toewijzen

De besturing van Wasteland 2 is op de console absoluut niet beperkt gehouden. Deze werkt dan ook prima. Het touchpad wordt gebruikt om je inventory/skills/perks menu te openen en verder werkt het combat systeem gecombineerd met de controller layout logisch. Soms reageren knoppen niet helemaal wanneer je zou willen en zijn enkele aspecten wat lastiger te begrijpen. Zo is het assignen van ammo, health packs en andere inventory een waar drama. Het karakter en de avatar zijn namelijk verschillend van elkaar waardoor je bijna op moet schrijven welke ammo nu bij welk karakter hoort. Daarnaast is ook het toewijzen van health bijvoorbeeld een hels karwei. Je bent dan ook de halve tijd bezig in het character menu waarin je telkens weer upgrades, skill points, ammo en wapens moet toewijzen aan de juiste karakters. Met 6 karakters bijvoorbeeld wordt dat op een gegeven moment meer dan tijdrovend. Het is dan ook geen Diablo, waarin dat allemaal vrij beperkt blijft tot op zeker hoogte in ieder geval. De audio is daarnaast lekker. De soundtrack wanneer je in combat mode bent is lekker sfeervol en licht bombastisch, maar overdrijft daarin gelukkig ook niet. De grappige geluidseffecten die van Dumpert’s welbekende geit afkomen zijn daarnaast ook in de game verwerkt, een klein maar leuk detail. Daarnaast zijn de voice actings van een hoog niveau en lekker bijpassend. Niet iedereen kan praten, maar wel in vrijwel elk gesprek vinden we wel een interessant accent terug. De western-achtige muziek die in de World map ook geregeld voorbij komt past ook prima bij de game.

Het is erg doorbijten met Wasteland 2. Het concept, de uitwerking en de vele details zijn een lust voor de fanatieke RPG’er. De combat is een beetje vergelijkbaar met die van Commandos, maar dan een stuk gedetailleerder. De controls zijn voldoende en het gebruik van de skills, perks en en character upgrades werkt prima. Wel verwarrend is het logboek, de richting waar je op moet gaan en het assignen van inventory, wat zeer onvriendelijk werkt. Daarnaast worden beginners direct in het diepe gegooid en zul je vanaf minuut 1 moeite hebben om de schatkamer aan gameplay elementen te volgen. Heb je jezelf eenmaal vastgebeten in de game en heb je alles uiteindelijk in de gaten, en dat komt naar mate je speelt langzaam maar zeker vanzelf, dan heb je met Wasteland een parel in handen waarmee je tot over de 100 uren vooruit kunt. Het wordt dus nog krap aan voordat Fallout 4 volgende maand uit komt…


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: RPG | Release: 19-10-2015 | Uitgever: Deep Silver | Ontwikkelaar: inXile
    Graphics: 7.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 9.0
    8.4
    + Ongelofelijk veel RPG-elementen
    + Gameplay komt prima uit de verf
    + Vele uren aan gameplay
    - Missies en locaties zijn lastig te volgen
    - Erg hoog instapniveau
    - Inventory toewijzing werkt erg verwarrend

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx